Son dakika... Bilim Kurulu Üyesi Sema Turan: Sağlık sistemimiz ikinci bir dalgaya hazır

Koronavirüsün (Kovid-19) sonbaharda ikinci dalga şeklinde görülmesi durumunda Türk sağlık sisteminin buna hazır olduğunu belirten, Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Sema Turan, yoğun bir pandemi sürecinden geçildiğini ve bu süreçte Türkiye'nin pek çok önlem aldığını vurguladı.

Bu noktada Bilim Kurulu toplantılarının çok verimli geçtiğini ifade eden Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Sema Turan, "Gündemimizin belki de en önemli konusu bu hastalık oluyor. Hastalıkla mücadelede neler yapılabileceği, tedavide ne gibi değişikliler yapılabileceği, dünyada neler olduğu, bizde neler olduğunu konuşuyoruz. Özellikle tedaviler konusunda çok yoğun konuşmalarımız oluyor. Bu hastalıkla mücadelede oldukça önemli çünkü bilimsel düzeyde çok yüksek kalitede konuşmalar bunlar. Dünyadaki verileri göz önüne alıp kendi verilerimizi de değerlendirerek ve değişimi de takip ederek geçiriyoruz. Çünkü virüsle ilgili her hafta yeni gelişmeler oluyor. O anlamda çok dolu geçen Bilim Kurulu toplantıları gerçekleşiyor" diye konuştu.

"HALKIMIZ ÖNLEMLERE UYDU"

Alınan önlemlere halkın uyumunu değerlendiren Doç. Dr. Turan, ''Aldığımız önlemlere halkımız çok güzel bir şekilde uydu. Bu sayede de son birkaç gündür vaka sayılarımızın artış hızlarındaki sabitlik sevindirici. Bu halkımızın da gayretiyle oldu. Ne kadar çok 'evde kal' çağrılarına uyarsak o kadar bu yaşadığımız dönemden, hastalıktan kurtulma şansımız var. Geçtiğimiz 4 gün sokağa çıkma kısıtlamasında halkımızın sıkıntılarını çok iyi anlıyorum; fakat bu hafta içerisinde çok dikkatli olmak zorundayız. Eğer bu stabilitenin devam etmesini istiyorsak kurallara tam anlamıyla uymalıyız. Sokağa çıkmama kararı üzerinde devam etmeliyiz. Mümkün olduğu sürece az sürelerle ya da hiç çıkmama yönünde tavsiyelerimiz devam ediyor'' dedi.

"İKİNCİ DALGAYA SAĞLIK SİSTEMİMİZ HAZIR"

Koronavirüsün önümüzdeki sonbaharda 2'nci dalga şeklinde görülme olasılığına değinen Doç. Dr. Turan, "Özellikle virüse bağlı enfeksiyonlar dünyada değişik zamanlarda karşımıza çıkmış durumlardır ve kendilerini tekrarlayabilir, mevsimsel olarak da değişkenlik gösterebilirler. Covid-19 henüz yeni tanıdığımız bir virüs ve bu virüsün ikinci bir atak yapıp yapmadığını henüz bilmiyoruz. Fakat bu olası bir ihtimal, olabilir. Bunu göz ardı edemeyiz. Sağlık sistemi olarak biz de bunun için uğraşıyoruz. Eğer öyle bir durum olacağını düşünürsek zaten sağlık sistemimiz nasıl bu dönemde hazırsa yine o dönemde de hazır bir şekilde olacaktır. Çünkü önlemleri biz çok öncesinden planlayıp, düşünüp planlamaya başladık. O sayede aslında bu süreci diğer ülkelerden farklı geçiriyoruz. Yine ikinci bir dalga olması ihtimalinde de sağlık sistemimiz bunda yeterli olacaktır" diye konuştu.

"LÜTFEN KURALLARA UYALIM"

Doç. Dr. Turan, Türkiye'nin virüse karşı Mart ve Nisan ayında gösterdiği çabayı Mayıs ayında da göstermesi durumunda ciddi manada olumlu gelişmelerin olacağını belirterek, "O yüzden ben yine tüm halkımızı özellikle Mayıs ayı içerisinde de bütün kurallara uymasını konusunda önerilerde bulunuyorum. Lütfen kurallara uyalım. Mümkün olduğu kadar evde kalmaya çalışalım ve beraberinde kişisel hijyen kurallarımıza çok uyalım. Sosyal mesafemizi de kesinlikle koruyalım. Biz sağlık çalışanları olarak yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Halkımız da bu kurallara ne kadar çok uyarsa o kadar kısa sürede bu hastalıktan kurtulacağımızı düşünüyorum" dedi.

"VİRÜLANSINDA DEĞİŞİKLİK OLABİLİR"

Havaların ısınmasıyla virüsün yayılım hızının azalacağıyla ilgili de Doç. Dr. Turan, "Bu aslında dünyanın da veremediği bir cevap; çünkü dünyanın sıcak bölgelerinde de virüsün görüldüğünü biliyoruz. O yüzden 'yaz aylarının gelmesiyle birlikte virüsten kurtulabilir miyiz' sorusunun net bir cevabı yok: ama şunu söylemek mümkün ki virülansında belki birtakım değişiklikler olabilir. Bu nedenle sıcak havayla birlikte ve eğer ki bizler kurallara da uymaya devam edersek, yayılımı azaltırsak hastalıkla ilgili belki önümüzdeki günlerde bazı olumlu gelişmeler olabilir'' diye konuştu.

Sema Turan kimdir, kaç yaşındadır?

Sema Turan kimdir, kaç yaşında, nereli ve ihtisas alanı nedir?

Bilim Kurulu Üyesi Sema Turan kimdir, nerelidir, kaç yaşında ve uzmanlık alanı nedir?

Doç. Dr. Sema Turan son dönemlerde Bilim Kurulu'ndaki görevi yaptığı açıklamalarla dikkat çeken isimler arasında yer alıyor. Peki, Sema Turan kimdir?

Sema Turan, Ankara Şehir Hastanesi'nde görev yapıyor. Bilim Kurulu Üyesidir. Asıl uzmanlık alanı ise Anestezi alanınında ihtisas sahibidir.

İşte Sema Turan biyografisi:

47 yaşında olan Sema Turan 1972 yılında Ankara'da dünyaya geldi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1996 yılında mezun oldu.

Aynı üniversitede 2001 yılında uzmanlık eğitimini aldı.

Ankara'da Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği'nde Uzman Doktor olarak görevde bulundu.

2018 yılında Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği yönetim kurulu üyesidir.

Tam uzmanlık alanı ise Akciğer Nakli Anestezisti ve Yoğun Bakım Uzmanlığıdır.

2019 yılında Ankara Şehir Hastanesi'nin açılmasıyla birlikte buraya geçerek burada görev yapmaya başladı.

Uluslararası yayınlarda makaleleri bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan Bilim Kurulu'nun üyesidir.

Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sema Turan, sağlıkta şiddet yasası çıkmadan önce sağlık personeline yönelik şiddet eylemlerine karşı aktif rol almıştı.

Turan, mesai arkadaşlarının birinin darp edilmesi sonrasında düzenlediği basın toplantısında şunları söylemişti:

"Bir asistan arkadaşımız, maalesef genel durumu çok kötü olan bir hastanın ameliyatı sonrası bir kayıp haberi vermek zorunda ki bu çok acıdır bir hekim için. Kolay değildir kayıp haberi vermek. Çok kolaymış gibi algılanmamalıdır halk tarafından da. Arkadaşımıza 5-6 kişi tarafından hiç de hoş olmayan bir darp söz konusu. Bu çocuk, halk çocuğu. O çocuğun da bir anne babası var. Lütfen bir de bu gözle baksın halkımız, biz de böyle görelim olayı.

Turan, dün geceden beri olayın üzüntüsünü yaşadıklarını anlatarak, "Arkadaşımız ölmedi diye dua ediyoruz. Kimse halktan uzak değil, hepimiz halkız. Kimse bizi ayırmasın, siz neyseniz biz de oyuz. Bu noktada halktan destek bekliyoruz. Bizden önce onların durdurması lazım. Onların 'Benim doktoruma dokunma.' demesi lazım." diye konuştu.

Türkiye'deki sağlıkta şiddet mağdurlarını sevindiren gelişme geçtiğimiz günlerde TBMM'de yaşanmıştı. Beş parti anlaşarak, sağlıkta şiddet cezalarını yüzde 50 arttıran yasayı çıkarmıştı.

PSG Toulouse Canlı İzle Avrupa borsaları yükselişle kapandı! THY’de 38 uçuş lodos nedeniyle iptal edildi!
Sonraki Haber