Bina güçlendirmesi yapmak isteyenleri ilgilendiriyor: Bu kredi, 2 sene ödemesiz, 10 sene taksitli

Deprem sonrasında bina güçlendirmesi yapmak isteyenlerin sayısı da arttı. Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serpil Kahraman, güçlendirme kredilerine ilişkin bilgi verdi. İşte detaylar…

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilde ağır yıkım meydana getiren iki büyük deprem, Türkiye’yi acı bir şekilde deprem gerçeği ile yüzleştirdi. Özellikle de aktif fay hattı üzerinde bulunan İstanbullular için deprem uyarısında bulunan uzmanlar, yapıların bir an evvel güçlendirilmesi ya da dönüştürülmesini önerirken; aynı zamanda deprem bölgelerinde yaşayan vatandaşların hasarlı binaları için de sık sık güçlendirme önerisi yapılmaya başlandı. Güçlendirmelerin maddi yükünü ise, kamu destekli kredilerin yükleneceği öğrenildi.

2022 yılında üst limit ve faiz desteği iki kez artırılan konut yapım ve edinme kredileri ile işyeri yapım kredisi, depremden sonra bir kez daha artırıldı. Bu kapsamda 400 bin TL’den 600 bin TL’ye yükselen kredi, evini yıkmak yerine güçlendirmek isteyenler için ise 160 bin TL’den 240 bin TL’ye kadar çıktı. Faiz desteği 400 baz puandan 600 baz puana çıkan güçlendirme ve dönüştürme kredilerinden bahseden isim ise Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serpil Kahraman oldu.

“RİSKLİ YAPI RAPORU İLE BANKAYA BAŞVURMAK GEREKİYOR”

Sadece deprem bölgesi değil, depreme riskli bölgelerde yaşayan vatandaşların da kullanabileceği bina güçlendirme kredisine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Serpil Kahraman, kredinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilen yapı denetim firmasından alınan riskli raporu ile sağlandığını belirtti. Doç. Dr. Kahraman’ın açıklamalarında ise şu ifadeler yer aldı:

“Esasen bu kredi yaklaşık üç yıldır sistemde. Bina güçlendirme kredisi almak isteyen vatandaşlarımız, öncelikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkili kılınan bir yapı denetim firmasından alacakları riskli yapı raporu akabinde bankaya başvurması gerekiyor.”

“SIRA 2 SENE GERİ ÖDEMESİZ VE 10 YILA KADAR VADE VERİLİYOR”

Açıklamalarının devamında güçlendirme ve dönüştürme için verilen kredilerin avantajlarından bahseden Doç. Dr. Serpil Kahraman, kredilerin 2 yıl geri ödeme istemediğini belirtti. 10 yılı kadar vade olanağı da tanıyan bu kredilere ilişkin Doç. Dr. Kahraman, şöyle konuştu:

“Kredi, düşük faiz oranlarının yanı sıra 2 sene geri ödemesiz ve 10 yıla kadar vadelerle alınabiliyor. Kentsel dönüşüm ve güçlendirme çerçevede verilen desteklerin üst limiti ise, 2 katına çıkarıldı. Yenilenecek binalar harç ödemelerinden muaf olurken, konut sahipleri de 18 aya kadar kira desteği alabiliyor. Türkiye’de riskli konut sayısının ise, yaklaşık 6 buçuk milyon olduğu tahmin ediliyor.”

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber