BioNTech yargı önüne çıkıyor! Covid-19 aşısının yan etkileri yüzünden tazminat davası açıldı...

Corona virüs salgınına karşı çıkardıkları mRNA bazlı Covid-19 aşısı için Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin sahibi olduğu BioNTech şirketi aşı olanlarda “kalıcı yan etkiler ve hasar” bıraktığı gerekçesiyle yargı önüne çıkıyor. Dava sonucunda şirket değil, hükümetler zarar görebilir.

Corona virüsü dünya çapında yaklaşık olarak 7 milyon kişinin ölümüne sebeb olurken, bu virüse karşı çıkardıkları aşı ile tanınan Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, aşı olanlarda “kalıcı yan etkiler ve hasar” bıraktığı gerekçesiyle mahkeme karşısına çıkacaklar.

KALICI HASAR OLUŞTUĞU SEBEBİYLE...

Mainz’da kurulan BioNTech şirketi yarın Almanya’da yargılanacak. Almanya’da hizmet veren iki hukuk şirketi, müvekkillerinin başvurusu üzerine yargı sürecini başlattı. Yapılan açıklamada, müvekkillerin sağlığında “kalıcı hasar” oluştuğu ve bu sebeple tazminat davası açıldığı duyuruldu.

İsmi açıklanmayan kadının orta yaşlı bir sağlık sektörü çalışanı olduğu da belirtildi. Sağlık çalışanının aşı olduktan sonra kalp ritminde bozukluk meydana geldiği ve “beyin sisi” yaşadığı da vurgulandı. Yarın başlayacak yargı sürecinde kadının BioNTech’ten 150 bin euro (yaklaşık 3.7 milyon TL) tazminat istediği de açıklandı.

ALMAN BAŞBAKAN SÜRECİ HIZLANDIRMAK İSTEMİŞTİ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türk-Alman bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin yönetimindeki BioNTech'in Marburg'daki yeni tesisini Şubat ayında ziyaret etmişti. Scholz, ziyareti sonrasında yaptığı açıklamada, Almanya'daki mevcut yasal uygulamaların, ilaç firmalarına onay verme sürecini hızlandıracak şekilde yenilenmesi gerektiğini savunmuştu.

Hamburg’da bölgesel mahkemesinde görülecek davanın bu yöndeki yüzlerce iddiadan biri olduğu ve iki hukuk şirketi tarafından açılan davalardan 1 milyon euroya kadar para istendiği belirtildi.

İngiliz Financial Times gazetesi, şirketlerden birinin Düsseldorf merkezli Rogert & Ulbrich olduğunu ve diğer şirketin ise Mainz merkezli Casar-Preller olduğunu duyurdu. Gazete her iki şirketin de geçmişte Alman otomotiv markası Volkswagen’in diesel yakıt skandalından hukuki zafer kazandığının altını çizdi.

'ARKASINDA BILL GATES VAR'

Rogert & Ulbrich’in ortaklarından Tobias Ulbrich, daha önce Amerikalı milyarder Bill Gates’in “Almanya nüfusunu 27 milyona indirmek için bütün ülkenin aşı olmasını istediğini” iddia etmişti. Bill Gates ise bu iddiaları yalanlamıştı.

BioNTech’in geliştirdiği Comirnaty isimli aşı Pfizer ile birlikte üretilip dağıtılsa da Almanya’da davanın BioNTech’e açıldığı belirtildi.

Financial Times’a konuşan Ulbrich, Alman medyasının kendisini komplo teorisyeni gibi resmettiğini fakat bunun gerçek olmadığını söyledi. Öte yandan son dönemde yapılan araştırmalarda Covid-19 aşılarının yan etkileri olduğu fakat bunun çok nadiren görüldüğü de belirtildi. Bu yan etkiler arasında nörolojik komplikasyonlar ve miyokardit olarak da bilinen kalp rahatsızlığının bulunduğu aktarıldı.


'NET BİR BAĞ GÖSTEREMİYORLAR'

BioNTech ise iddiaları yalanlarken, üretilen aşıların güvenlik kontrollerinin yapıldığını duyurdu. BioNTech yetkilileri, “Açılan davada davacı ve avukatları, corona virüsü aşısı ile görülen yan etkiler arasında net bir bağ gösteremedi” ifadesini kullandı.

ŞİRKET DEĞİL HÜKÜMETLER ZARAR GÖREBİLİR

Financial Times, BioNTech’in davayı kaybetmesi durumunda doğrudan şirkete yönelik maddi bir hasarın oluşmayacağının altını çizerken, Avrupa Birliği’nin yasal olarak aşı üreticilerini koruduğunu ve davanın olası bir kaybı durumunda ise hükümetlerin suçlanabileceğini aktardı.

Rogert & Ulbrich ve Casar-Preller isimli hukuk şirketleri, maddi kazanç elde etmek için insanların endişelerini sömürdüklerine yönelik iddiaları ise yalanladı.

Günlük Burç Yorumu Bugün, 19 Aralık 2024 Cuma Sahra Işık trafik kazası geçirdi! Bebeğinin sağlık durumu nasıl? MİT, PKK'nın sözde sorumlusu Nesrin Amed'i öldürdü!
Sonraki Haber