"Askerlerimizin elinden bir kaza çıkabilir!"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Yunanistan'a tepki göstererek, "Burada tehlikeli adımlar atmayın, bir kaza çıkabilir ya da askerlerimizin elinden bir kaza çıkabilir" diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.

Macron'un açıklamalarının sorulduğu Çavuşoğlu, "Kendisinden bir cumhurbaşkanına yakışır açıklamalar bekliyoruz. Rusya ile Türkiye'yi ayrıştırdık sözü doğru bir söz değildir. İki ülke arasında Fransa'nın ayıracağından daha güçlü ilişkiler vardır. Biraz daha ciddiyete davet ediyoruz" dedi. 

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Bu ziyaret 11-12 Temmuz'da yapılacak NATO zirvesinin de bir hazırlığı niteliğindedir. Bugün zirvenin gündemindeki muhtemel konuları arkadaşlarımızla değerlendirdik. Bu zirvede terörle mücadele ve genişleme politikasıyla ilgili kararlar alınmasını bekliyoruz. Bosna, Makedonya ve Gürcistan'ın birliğe dahil edilmesini istiyoruz. NATO'nun genişlemesinden yanayız.

Stoltenberg'in göreve geldiği günden bu yana yaptığı açıklamalar ve terörle mücadele konusunda Türkiye'ye verdiği destek takdire şayandır. Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı tehditleri tüm dünyaya anlatan bir genel sekreterdir.

NATO, tehditlere karşı müttefiklerini korumak için kurulmuştur. Tehdit nereden gelirse gelsin, müttefikleri korumak kollamak için birlikte çalışmak lazım. Terörle mücadelede çifte standart ve ayrımcılığa karşıyız.

Hava savunma sistemiyle ilgili beklentilerimizin karşılanmasını bekliyoruz.

Görüşmemizde Suriye, Irak ve Libya gibi bölgesel konuları görüşme fırsatı bulduk. Bu konularda görüş alışverişinde bulunduğumuz için mutluyuz.

Stoltenberg'in açıklamalarından satır başları:

Ankara'ya yaotığım bu kadar çok ziyaret ülkenizin NATO için önemini gösteren bir işaret. Türkiye ittifakta kilit rol oynayan bir ülke. Konya'dan ortak uçaklarımız DEAŞ'la mücadeleye katkı için kalkıyor. Türkiye, Afganistan'da da önemli rol oynuyor. Kosova'daki NATO misyonuna da destek sağlıyor. Türkiye ittifakımız için çok fazla şey yapıyor. Başka hiçbir NATO üyesi Türkiye kadar çok saldırıya maruz kalmamıştır. 3.5 milyondan fazla mülteciye Türkiye ev sahipliği yapıyor.

2013'ten bu yana Türkiye'nin sınırlarına Suriye'den gelen tehditlerden korumak için desteklerde bulunuyoruz.

NATO, uzun yıllardır askeri altyapı için milyarlarca katkıda bulunmuştur. NATO, Türkiye için önemlidir, Türkiye de NATO için önemlidir.

NATO, 70 yıldır vatandaşlarını, değerlerine uygun şekilde korumaya çalışmaktadır. Terörizmle mcüadelede çalışmalarımızı arttırdık. Temmuz'daki zirvede, Irak'taki misyonumuzu da tartışacağız. Oradaki ortaklarımıza DEAŞ'ın yeniden ortaya çıkmasını engellemesi konusunda destek vereceğiz. Türkiye'nin de bu misyonda yer alacağını düşünüyorum.

Fransa, ABD ve İngiltere, Suriye'ye yönelik saldırı konusunda NATO'yu bilgilendirdi. NATO, kimyasal silahların Suriye rejimi tarafından sürekli olarak kullanılmasını kınıyor. Bu tip hareketlerin sorumluları hesap vermelidir. Suriye'deki çatışmalara barışçıl bir çözüm bulma çabalarını destekliyoruz.

Soru-Cevap

Çavuşoğlu: (Macron'un açıklamaları) Maalesef birçok Avrupalı dostumuz popülizmi tercih ediyorlar. Fransa Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklamalar da farklı ülkeler tarafından yalanlandı. Bir cumhurbaşkanına yakışır açıklama bekliyoruz. Ankara'da üçlü zirve yapılmadan önce Macron zirveye katılmak istediğini söyledi. Cumhurbaşkanımız, Ruhani ve Putin'i aradı. Rusya bir mahsuru yok dedi. İran ise üçlü toplantımızı yapalım, sonra 3+1 şeklinde yaparız dedi. Üçlü toplantıya dahil edilmeyince de gelmedi. Bunları açıklamalak zorunda kalmamalıydık ama gerçeği söylemeliyiz.

Biz kimyasal silahlara da karşıyız, rejimin cezalandırılmasını her defasında talep ettik. Delillerin toplanıp Lahey'e gönderilmesini istedik. Bizim İran ve Rusya ile Astana ve Soçi'yle başlayan bir işbirliğimiz oldu. Bu işbirliğinin amacı ateşkesi sağlamak ve siyasi sürece katkı sağlamak. Bu süreçten de önemli kazanımlar elde ettik. Bu süreçte de iki ülkeyle rejim konusunda farklı düşündük. Farklı düşündük diye diğer alanlardaki işbirliğimizi sonlandırmalıyız. O konuda işbirliği var diye de rejim konusundaki ilkeli tavrımızdan vazgeçecek değiliz. Bizim farklı düşüncelerimiz olabilir ama Rusya ile ilişkilerimiz Fransa Cumhurbaşkanının ayıracağı kadar zayıf değil. Biz her ülkeyle ilişkilerimizi güçlü tutmak zorundayız.

YUNANİSTAN'A ÇOK SERT TEPKİ 

Yunanistan bizim komşumuzdur. İlişkilerimizi geliştirmek için, her anlamda geliştirmek için birlikte adımlar da attık. Sayın Cumhurbaşkanımızın 65 yıl sonra Atina ve Batı Trakya’ya yaptığı ziyaret çok anlamlı bir ziyaretti. En son Yunanistan’ın uçağı düştüğü zaman sayın başbakanımız, Yunanistan Başbakanı Çipras’ı aradı, üzüntülerimizi taziyelerimizi iletti. Olay veya görüş ayrılığı olduğu zaman üstesinden gelmemiz lazım. Daha önce anlaşmalarla kimin olduğu belli olmayan kayalıklar, adacıklar var. Yunanistan bizim diyor, biz de Türkiye olarak bizim diyoruz. Aidiyeti belli olmayan adacıklar diyoruz. Yapılması gereken şey gerginliğe yol açacak adımlardan kaçınmaktır. Kardak’da Yunanistan tırmandırıcı adımlar attık. Bir tane bot geldi bizim hücum botumuza çarptı. Burada tehlikeli adımlar atmayın, bir kaza çıkabilir ya da askerlerimizin elinden bir kaza çıkabilir. Maalesef bir savunma bakanı var. Kimine göre iyi çocuk, kimine göre şımarık çocuk. Onun şımarıklığı iki ülke arasındaki ilişkileri bozacak düzeye gelmemesi lazım. Dün akşam da üç tane sivil böyle bir davranışta bulunmuş, komandolarımız gitti aldı, yine yaparız. Karşı tarafın bu tür adımlardan kaçınması gerekiyor. Durup dururken Ege’de bir krize yol açacak adım atmamaları gerekiyor. Attıkları zaman da karşılığını buluyorlar. Biz iki NATO üyesi ülke olarak somut projelerle, İzmir – Selanik arası deniz seferleriyle, işbirliğimizle daha da güçlendirmenin yolunu tercih etmemiz lazım.

Kar yağacak mı? İstanbul Ankara Bursa Diyarbakır ne zaman kar yağacak? Venom serisi bitti mi? Venom: Son Dans final mi? Venom 4 olacak mı? Hizbullah'tan İsrail'e misilleme! Onlarca füze fırlatıldı!
Sonraki Haber