Bir pandemi daha her an başlayabilir! Dünya Sağlık Örgütü duyurdu

2018’den bu yana görülmeyen Marburg virüsü, bir insanda tespit edildi. Bulaşıcı olan virüse ilişkin açıklama Dünya Sağlık Örgütü’nden geldi.

Ebola virüsüyle yakın olduğu bilinen bir tür virüs olan Marburg, ilk olarak 1967 yılında Almanya’nın Marburg kentinde tespit edilmişti. Bu nedenle virüse bu isim verilirken; virüsün ilki laboratuvarda bulunarak kayıt altına alınmıştı. Meyve yarasaları aracılığıyla bulaştığı kanısına varılan Marburg virüsü, insanlar arasında da enfekteye neden olduğu için bulaşıcı hastalıklar arasına alındı. Daha önce ölümlere neden olan Marburg virüsü, yeniden ortaya çıktı.

Kişilerin vücut sıvıları veya teması yoluyla yayılan Marburg virüsü, enfekte kişilerde yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, halsizlik, kusma gibi belirtiler ile aniden ortaya çıkabiliyorken; birçok hastada 7 gün içerisinde şiddetli hemorajik belirtiler geliştirmesi nedeniyle ölüm oranı yüksek bir hastalık. Şu ana dek tespit edilen vakaların yüzde 23 ile yüzde 90 aralığında ölüm ile sonuçlanan Marburg virüsünün herhangi bir aşısı ya da tedavisi de henüz geliştirilmedi. Yeniden baş gösteren virüse ilişkin açıklama Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) geldi.

EKVATOR GİNESİ, MARBURG’U DOĞRULADI

Son olarak Angola’da 2005 yılında yaşanan Marburg virüsü salgınında, virüsün bulaştığı 252 kişinin yüzde 90’ı hayatını kaybetmiş ve virüs 2018 yılına kadar bir daha gözlemlenmemişti. 2018 yılında bir yarasada görülen virüs, bu kez Batı Afrika ülkesi Sierra Leone’de baş göstermişti. Ancak insana buluşmadığı bilinen o virüsten sonra, bir açıklama da Ekvator Ginesi’nden geldi. İlk Marburg virüsü vakasını doğrulayan Ekvator Ginesi, temaslıları izlemek, izole etmek ve hastalık belirtileri gösteren kişilere tıbbi bakım sağlamak için etkilenen bölgelere ekipler gönderildiğine ilişkin bir açıklama gerçekleştirdi.

DSÖ, MARBURG AÇIKLAMASI YAPTI

DSÖ’den de bir açıklama geldi. Ekvator Ginesi ülkesinin batısındaki Kie-Ntem eyaletinde en az 9 kişinin ölümünün ardından yapılan ön testlerde, viral hemorajik ateşin pozitif çıktığını bildiren DSÖ, Senegal’deki Pasteur Enstitüsü’nün referans laboratuvarına numuneleri gönderdiğini ve hastalığın tespiti için çalışmaların yapıldığını belirtti. Alınan 8 numuneden birinin Marburg çıktığını doğrulayan DSÖ, şimdiye kadar ateş, yorgunluk, kanlı kusma ve ishal gibi semptomları olan 9 ölüm ve 16 şüpheli vaka bildirildiğini kayda geçti. DSÖ Afrika Direktörü Matshidiso Moeti ise, gerçekleştirdiği açıklamada; “Marburg oldukça bulaşıcıdır. Ekvator Ginesi yetkililerinin hastalığı teyit etmedeki hızlı ve kararlı eylemleri sonucunda, acil durum müdahalesi hızla hayata geçirilebilir. Böylece hayat kurtarabilir ve virüsü mümkün olan en kısa sürede durdurabiliriz” ifadelerine yer verdi.

Ayhan Bora Kaplan davada savcıyla tartıştı! İşte detaylar... Trabzonspor bir açıldı pir açıldı, evinde gol oldu yağdı! HURSAB Genel Kurulda birlik çağrısı
Sonraki Haber