Biri 'var' diyor, diğeri 'yok!' Öbürü ise 'iletildi' iddiasında

İzmir depreminde yıkımları üzerinden siyaset yapmaya kalkan CHP yine yalan duvarına çarptı. CHP'li Seyit Torun, Bayraklı'da yıkılan binaların çürük olduğuna ilişkin raporun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verildiğini ileri sürmüştü. Bakan Murat Kurum'un yalanladığı bu iddianın ardından yıkımların yaşandığı Bayraklı Belediyesi'nin eski başkanlarından birbirlerini yalanlayan açıklamalar geldi. Mevcut Başkan Serdar Sandal'ın 'yok' dediği rapor için eski Başkan Hasan Karabağ 'Var' diye konuştu.

Türkiye'yi yönetme iddiasındaki CHP'nin İzmir depremi sonrasında yine yalana sarıldığı görüldü. Ancak peş peşe gelen açıklamaların birbirini yalanlaması adeta CHP'nin özeti idi.

17 binanın yıkıldığı, çok sayıda evin kullanılamaz hale geldiği Bayraklı'nın eski Belediye Başkanı Hasan Karabağ, ilçenin risk analizleri raporlarının tutulduğunu söylemişti.

Bayraklı'nın mevcut Belediye Başkanı Serdar Sandal ise Karabağ'ın tam aksi yönde bir açıklama yaptığı ve binaların depreme dayanıklı olup olmadığını bilmediğini ifade etti.

Bir başkanın var, diğerinin yok dediği risk analiz raporlarıyla ilgili son açıklama ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'dan geldi. Torun riskli yapılar ile ilgili raporların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bildirildiğini iddia etti. 

Birbiri ile çelişen üç farklı açıklama vardı. Doğal olarak akıllara, "Kim doğru söylüyor?" sorusu geldi.

KARABAĞ: "VERDİĞİMİZ RAPORLAR TESPİT VE TAVSİYE NİTELİĞİNDE"

Sabah'ın haberine göre, İzmir'de yaşanan 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından açıklamalarda bulunan Bayraklı Belediye eski Başkanı Hasan Karabağ, "10 yılda 20 bin üzeri binanın analiz testleri yapıldı. Yüzde 57'si çok riskli, yüzde 5'i risksiz yapı çıktı. Diğerleri de farklı risk durumundaydı. İlgili mevzuata göre bizim verdiğimiz raporlar tespit ve tavsiye niteliğinde" diye konuştu. 

Karabağ, ilçenin risk analizleri raporlarının tutulduğunu ileri sürerken, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal'dan ise tam aksi yönde bir açıklama geldi. 

SANDAL: "BİNALAR DAYANIKLI MI BİZ NEREDEN BİLELİM?"

Karabağ'ın tutulduğunu söylediği deprem risk analizlerinden bihaber olduğunu gizlemeyen Bayraklı Belediye Başkanı Sandal ise, "Yıkılan ve hasar gören binaların depreme dayanıklı olup olmadığını bilme gibi bir durumumuz yok. Bunu nerden bilebiliriz? Belediye olarak herhangi bir binanın sağlıklı olup olmadığıyla ilgili değerlendirme yapmak durumda değiliz" sözleri ile kendisini ve yönettiği belediyeyi savunmaya çalıştı.

"BU APARTMANLARLA İLGİLİ RAPORLAR TUTULMUŞ VE İLETİLMİŞ"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise bir başkanın var, diğerinin yok dediği riskli yapılar ile ilgili raporların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na iletildiğini öne sürdü. 

Torun; "3'üncü grup yani dayanıksız olarak tespit edilen 80 binadan şu anda 3'ünün bu depremde yıkıldığını görüyoruz. Bu 3 bina, Karagül Sitesi, Doğanlar Apartmanı, Rıza Bey Apartmanı... Bu apartmanlarla ilgili raporlar tutulmuş ve ilgililere iletilmiş" sözleri ile sorumluluğu yönetimleri altındaki belediyeden alıp Çevr ve Şehircilik Bakanlığı'nın üzerine yıkmaya kalkıştı.

BAKANLIKTAN TORUN, SANDAL VE KARABAĞ'A YALANLAMA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı CHP'li 3 ismin iddiaları üzerine bir açıklama yaptı. Bakanlık, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ve Bayraklı eski Belediye Başkanı Hasan Karabağ'ın açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Açıklamada; "Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ve İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, Bayraklı Belediyesinden ilçedeki binaların çürük olduğuna dair herhangi bir rapor veya yazı gelmemiştir" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada; mevzuata göre; riskli bina tespitinde bulunulan yapılar için tapuya şerh konulduğu anımsatılarak, "Yapılan incelemelerde ise söz konusu yapılarda herhangi bir tapu şerhi olmadığı görülmüştür" denildi.

RIZA BEY VE DOĞANLAR İÇİN BAŞVURU YOK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise "Rıza Bey ve Doğanlar apartmanlarıyla ilgili daha önce riskli bina başvurusu yapıldığı" iddialarıyla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine şunları söyledi:

"Bu deprem acısı hepimizin ortak acısı ve şu an bizim amacımız enkaz altındaki vatandaşlarımızı kurtarmaktır. Burada bir, beraber olmak zorundayız, bu süreci beraber yöneteceğiz. Buradaki birlik beraberlik ne kadar yüksek düzeyde olursa o çalışmalarımızın hızı, motivasyonu da aynı düzeyde hızlı olur. Rıza Bey ve Doğanlar apartmanlarına ilişkin bakanlığımıza, il müdürlüğümüze veya Valiliğimize gelen bir riskli bina başvurusu yok. Riskli bina başvurusu olsaydı tapuda riskli bina şerhi olurdu. Tapusunda riskli bina şerhi yok. Böyle bir tespit yapılıp Bakanlığımıza veya İl Müdürlüğümüze böyle bir başvuru yapılmamış."

BELEDİYE, 2012 VE 2018'DE HAZIRLADIĞI RAPORLARI GÖNDERMEMİŞ

Bu arada Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi'nin; İzmir depreminde yerle bir olan Doğanlar ile Rızabey apartmanlarında oturmanın riskli ve tehlikeli olduğuna ilişkin 2012 ve 2018 yıllarında hazırladığı raporları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na göndermediği ortaya çıkmıştı.

Doğanlar ile Rızabey apartmanlarına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bildirilmiş herhangi bir riskli yapı tespitinin de bulunmadığı anlaşılmıştı.

Kim Milyoner Olmak İster Pulp Fiction sorusu Kim Milyoner Olmak İster 200 bin liralık Tosun Paşa sorusu Halk TV'de TB3 hakkında skandal yayın: İHA-SİHA karın mı doyuruyor?
Sonraki Haber