Bitcoin caiz midir?

Son dönemlerin en çok konuşulan konularından başta geleni kripto para birimlerinden bitocin oldu. Bitcoin, her yerde herkese anında ödeme imkanı sunan, merkezi olmayan dijital kripto paradır. Ortalama her 10 dakikada bir öbek transfer işlemi, küresel işlem defteri olan Blok-Zincir’e yazılarak onaylanır. Diyanet ise kripto para bitcoin ile alakalı bir fetva yayınlandı. Vatandaşlarımız ise, Bitcoin hakkında arama yapılıyor. Bir para biriminin para hükmünde olabilmesi için ya değerini devlet otoritesinden almalı ya da altın gibi zati bir değere sahip olmalıdır. Peki, Bitcoin haram mı? Helal mi? Caiz mi? Diyanet kripto para birimi olan Bitcoin için ne dedi? Detaylar haberimizde...

Bitcoin haram mı? Diyanet İşleri Başkanlığı, son dönemlerin en çok konuşulan konularından biri olan kripto para birimi Bitcoin ile alakalı bir fetva yayınladı. Türkiye'de giderek popülerleşen ve yaygınlaşan Bitcoin, vatandaşlarımız tarafından merakla aranıyor. Bitcoin'in 1 adedi bugün itibariyle 9 bin 800 dolardan (36 bin 360 TL) işlem görüyor. Dünyanın sanal para birimi Bitcoin’e Diyanet’ten onay çıkmadı. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’na “Bitcoin ve Ethereum gibi sanal paraları yatırım amaçlı almak caiz midir?” şeklinde soru yöneltildi. Peki, Bitcoin haram mı? Helal mi? Caiz mi? Diyanet kripto para birimi olan Bitcoin için ne dedi? Detaylar haberimizde...

BİTCOİN HARAM MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan Bitcoin'e dair yapılan açıklama şöyle:

"Para, devletçe bastırılan ve ülke içinde mübadele aracı olarak kullanılan, üzerinde rakamsal değeri yazılı, kağıt ya da metal nesnedir. Sanal para ise; arkasında herhangi merkezi finansal kurum bulunmaksızın kullanıcılar arasında doğrudan ticari alışverişe imkan tanıyan her kullanıcı için özel kriptolanmış/şifrelenmiş para birimidir. Bir para biriminin para hükmünde olabilmesi için ya değerini devlet otoritesinden almalı ya da altın gibi zati bir değere sahip olmalıdır. Değer kazanıp kaybetme hususunda spekülasyona açık olmaları daha çok kara para aklama amacı gibi meşru olmayan iş ve işlemlerde kolaylıkla kullanılabilmesi ve devletin denetim ve gözetiminden uzak olması gibi sebeplerle sanal paraların alım satımını yapmak şu aşamada dinen uygun değildir."

BİTCOİN NEDİR?

Avustralyalı iş adamı Craig Wright, sanal parayı bulan kişi olduğunu ve uzun süredir Nakamoto lakabını kullandığını duyurdu. Bitcoin'in önde gelen kullanıcıları ve sanal parayı geliştiren yazılımcılar da Craig Wright'ın Bitcoin'i bulan kişi olduğunu teyit ediyor. BBC'nin haberine göre Craig Wright kimliğini açıklarken, Bitcoin'in yaratıcısına ait olduğu bilinen Bitcoinlere dair teknik verileri de paylaştı ve böylece sanal paranın yaratıcısı olduğunu da kanıtlamış oldu. Kimliğini BBC, Economist ve GQ yayın kuruluşlarına eş zamanlı olarak açıklayan Wright, BBC'ye tarihte gerçekleşen ilk Bitcoin para transferine dair dijital belgeleri de gösterdi. Craig Wright, kimliğini açıklayarak Bitcoin'in mucidinin kim olduğu tartışmalarına bir son vermek istediğini ifade etti.

Bitcoin'in yüzü olmak istemediğini ifade eden Craig Wright, “Kimliğimi açıkladım çünkü son zamanlarda üstümde giderek artan bir baskı vardı. Sevdiğim insanların da aslı olmayan dedikodulardan olumsuz etkilenmesini istemedim” diyor. Yetkililer Wright'in kimliğini devam eden bir vergi soruşturması yüzünden açıkladığını belirtti. u sanal para biriminin bağlı olduğu bir güç veya merkez bulunmadığı için fiyatını tamamen arz ve talep koşulları belirliyor. Normal ekonomi şartlarında olduğu gibi talep artınca fiyat yükselirken, talep azalınca fiyat düşüyor.

Ancak, bu sana para birimi son yıllarda ciddi bir düşüş yaşamış olsa da, tekrar yükselişe geçtiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

BİTCOİN MADENCİLİĞİ NASIL YAPILIR?

Yeni çıkan kaliteli oyunları oynayabilmek için bilgisayarın RAM ve Ekran Kartının arttırmanın gerektiğini düşünelim. Bitcoin madenciliğini şöyle düşünebiliriz; bir oyun var ve her seviyeyi geçtiğinizde para kazanıyorsunuz.

Bitcoin üretimi biraz buna benziyor. Eskiden evdeki bilgisayarlarla Bitcoin üretebiliyordu. Fakat sektör öyle hızlı ilerledi ve gelişti ki şuanda bu neredeyse mümkün değil. Artık Bitcoin üretimi için özel cihazlar çıktı ve bunları temin edip kullanmak gerekiyor. Fakat bu da oldukça pahalı bir yöntem, çünkü hem cihazlar pahalı, hem de elektrik ve soğutma giderleri kazancı sıfırlayacak kadar çok oluyor. Ayrıca bu cihazlar çok gürültülü çalıştığı için ev ortamında pek hoş karşılanmıyorlar.

BİTCOİN NE KADAR GÜVENİLİR?

Bitcoin belli başlı protokollere tabidir. Bu protokoller çerçevesince yaptığınız her işlem şifrelenir. Aynı zamanda Bitcoin yapı itibariyle sağlam bir işlem kayıt hafızasına sahiptir. Cüzdanınızın şifresini çaldırmanız ya da bilgisayarınızın hacklenmesi gibi kullanıcı hatası ya da dikkatsizliği sonucu oluşan durumlar dışında sistemin güvenlik sorunu bulunmamaktadır. Bu durum cüzdanınızı ya da kredi kartınızı kaybetmekten ya da çaldırmaktan farksızdır. Bitcoin kriptosu gereği aynı paranın iki kez harcanması mümkün değildir. Paranın size ait olduğunu ve daha öncesinde başka birisine gönderilmediği, işlem öncesinde sistem tarafından teyit edilir. Bu nedenle kontrolsüz bir şekilde, hileli yollarla Bitcoin yaratıp satmak mümkün değildir.

BİTCOİN NASIL KULLANILIYOR?

Bitcoin için sanal cüzdan gerekiyor. Bu sanal cüzdanınızı cep telefonunuzda, bilgisayarınızda oluşturabileceğiniz gibi internet üzerinde bulunan web servislerinden de yararlanabilirsiniz. Kişi başına cüzdan sınırı bulunmuyor. Dilediğiniz kadar cüzdan oluşturabilirsiniz. Üstelik oluşturacağınız cüzdan için özel bilgilerinizi vermenize de gerek yoktur. Oluşturacağınız bu sanal cüzdan ile para alabilir, para gönderebilir hatta alış-veriş bile yapabilirsiniz.

Satın aldığınız ya da çıkarttığınız Bitcoin'leri internet üzerinden harcayabilir, alış-veriş yapabilirsiniz. Dünya üzerinde Bitcoin'i kullanan mağazalar ve restoranlar bulunuyor ve bu yerlere Bitcoin Travel ve Bitcoin Navigator üzerinden ulaşılabilir. Ayrıca bu yıl içerisinde Paypal, Bitcoin’i ödeme sistemi olarak kabul ettiğini

Bitcoin belli başlı protokollere tabidir. Bu protokoller çerçevesince yaptığınız her işlem şifrelenir. Aynı zamanda Bitcoin yapı itibariyle sağlam bir işlem kayıt hafızasına sahiptir. Cüzdanınızın şifresini çaldırmanız ya da bilgisayarınızın hacklenmesi gibi kullanıcı hatası ya da dikkatsizliği sonucu oluşan durumlar dışında sistemin güvenlik sorunu bulunmamaktadır. Bu durum cüzdanınızı ya da kredi kartınızı kaybetmekten ya da çaldırmaktan farksızdır. Bitcoin kriptosu gereği aynı paranın iki kez harcanması mümkün değildir. Paranın size ait olduğunu ve daha öncesinde başka birisine gönderilmediği, işlem öncesinde sistem tarafından teyit edilir. Bu nedenle kontrolsüz bir şekilde, hileli yollarla Bitcoin yaratıp satmak mümkün değildir.

BİTCOİN'İN ÜRETİM AŞAMASI

Bitcoin üretim aşaması için madencilik tabiri kullanılıyor. Bitcoin madenciliğinin nasıl yapıldığı çok önemlidir ancak en az onun kadar önemli olan başka bir konu ise neden yapıldığıdır. Çünkü Bitcoin'i bu kadar önemli bir teknoloji ve büyük bir buluş yapan şey Proof of Work. Yani İş İspatı. Genel yaklaşımla; istek sahiplerinin ne kadar hevesli olduklarını anlayabilmek için onlardan talep edilen fedakarlığı ispat etme eylemine verilen isimdir.

Nakamoto merkezi bir otorite olmayan bir yapı kurmayı hedeflediği için yapının kendini koruyacak bir kurala ihtiyacı vardı. Örneğin bir banka müdürünün “parayı gönderimini onaylama” imzasını atması daha kolay olabilir ama hiçbir otorite olmayan (yani kimsenin kimseyi tanımadığı) bir ortamda bu o kadar da kolay değil. İşte PoW buna olanak sağlar.

Eyüpspor Çaykur Rizespor maç özeti izle 1-2 Geniş özet videosu İSO AKADEMİ: Yapay Zekâ Eğitimi İle İlgili Birkaç Öneri İstanbul Boğazı'nda korku dolu anlar
Sonraki Haber