BM uyardı! Afrika'da Kovid-19 nedeniyle 300 bin kişi ölebilir...

Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Komisyonu (ECA), koronavirüs salgınıyla ilgili yayınladığı son raporunda, 300.000'den fazla Afrikalının Kovid-19 nedeniyle ölebileceğini açıkladı. Rapora göre salgın kıtanın ekonomik büyüme beklentisini ise yüzde 3.2'den yüzde 1.8 düşmesine neden olacak. Virüsün ekonomiye vurduğu darbe yaklaşık 27 milyon Afrikalıyı da aşırı yoksulluğa itecek.

Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Komisyonu (ECA) Kovid-19'un Afrika'daki insan yaşamının ve ekonomisinin korunmasına ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. 

Raporda, Afrika'nın kırılgan sağlık sisteminin, büyüyen salgın nedeniyle ek maliyetlere yol açacağı belirtildi. Raporda şu ana kadar kıtada 16 binden fazla kişinin enfekte olduğu ve 800'ün üzerinde can kaybının olduğu da ifade edildi. 

BM Yönetici Sekreteri Vera Songwe, “Kıtanın ortak refahını korumak ve inşa etmek için, tüm ülkelerin acil güvenlik ağı ihtiyaçlarını karşılamak üzere acil ve derhal mali alan sağlamak için 100 milyar dolar gerekmektedir” dedi.

Afrika'daki kent nüfusunun yüzde 56'sının gecekondularda yaşadığını ve yine kıta halkının sadece yüzde 34'ünün el ve vücut hijyeni için gerekli imkanlara sahip olduğunu ifade eden Songwe sözlerini “Pandeminin ekonomik maliyetleri Kovid-19'un doğrudan etkisinden daha zor olmuştur. Kıta genelinde, tüm ekonomiler ani şoktan muzdariptir. Pandemi yönetmek için ihtiyaç duyulan fiziksel mesafe ekonomik faaliyeti boğuyor ”diye sürdürdü.

SALGIN AFRİKA EKONOMİSİNİ VURDU

Raporda, Afrika’nın küçük ve orta ölçekli işletmelerinin acil destek olmazsa tamamen kapanma riskiyle karşı karşıya olduğu vurgulandı. Ayrıca, Afrika'nın ihracatının yüzde 40'ını oluşturan petrolün fiyatının değer kaybettiği hatırlatılırken, diğer gelir kalemleri olan tekstil ve taze çiçekler ihracatının da çöktüğü belirtildi. Yine salgın nedeniyle bazı Afrika ülkelerinin GSYİH'sının yüzde 38'ini oluşturan turizm ve onu destekleyen havayolu endüstrisinin de durduğuna dikkat çekildi. 

Raporda, Afrika ekonomilerinin birbirine bağlı olduğunun altını çizilirken, kriz karşısında birlik olmanın zorunluluğuna da işaret edildi. 

Salgının ekonomik etkisini hafifletme konusunda Rapor bir dizi öneride bulunuyor. Özellikle temel tıbbi malzeme ve temel gıda ticaretin akışını sürdürmeye yönelik uyum ile ihracat yasaklarına karşı mücadele edebilmek için güçlü bir politikanın zorunlu olduğu vurgulanıyor.

Ayrıca, tıbbi malzemelerin, yeni test kitlerinin ve aşıların fikri mülkiyetinin paylaşılmasının da Afrika özel sektörünün rol almasına yardımcı olacağı ifade edildi. 

SICAK PARA İÇİN ULUSLARARASI DESTEK ÇAĞRISI

Songwe ayrıca özel sektörün likiditeye ve ortaklara ihtiyacı olduğunu belirtti ve “Bu yüzden ekonomilerimize daha fazla likidite enjekte ederek uluslararası toplumu desteklemeye çağırıyoruz” diye eklidu.

Fragman yayınlandı! MasterChef Türkiye'de kaptan kim olacak? Nikol Paşinyan yola geldi: Türkiye ile buzları eritmeliyiz! AFAD duyurdu: 13 kente 'turuncu' 25 kente 'sarı' uyarı
Sonraki Haber