BMC'den Sakarya'ya büyük müjde!
BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak Sakarya'da 4 fabrika kuracaklarını açıkladı. Sancak, "Otomotiv sanayinin temel yapı taşı motor ve şanzımandır. Bu motorların seri üretim merkezi Sakarya olacak. Hızlı tren vagonunun üssü de Sakarya olacak. Bu da en az yerli otomobil kadar önemli. Tarihi İpek Yolu yeniden canlandırılarak, müthiş bir pazar çıkacak ortaya" dedi. Peki, BMC'nin fabrikasına iş başvurusu ne zaman yapılacak? Fabrika ne zaman açılacak? Kaç kişi çalışacak? Detaylar haberimizde...
MÜSAİD'ın "Otomotiv'de Vizyonumuz Made in Turkey" istişaresi toplantı. Toplantıda Etham Sancak'tan büyük bir müjde geldi. Sancak, teknoloji de yüzde 100 Türk teknolojisi olacak. Patenti millileştiriyoruz, o şartla ortaklık kurduk” dedi. Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, yerli otomobil üretiminin ilde büyük bir heyecan yarattığını belirterek, kentin stratejik konumu, İstanbul ve diğer birçok büyük şehre yakınlığı, Karasu'daki limanı, yan sanayisi ve yetişmiş insan gücüyle avantajlı olduğunu söyledi. Peki, BMC'nin fabrikasına iş başvurusu ne zaman yapılacak? Fabrika ne zaman açılacak? Kaç işçi alınacak? Detaylar haberimizde...
"OTOMOTİV’DE VİZYONUMUZ MADE İN TURKEY" SAKARYA'DA DÜZENLENDİ
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Türkiye istişare toplantılarının 8'incisi 'Otomotiv’de Vizyonumuz Made in Turkey' başlığıyla Sakarya’da düzenlendi.
MÜSİAD Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Osman Özdemir’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen ve BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak ile Okan Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nejat Tuncay'ın konuşmacı olarak yer aldığı toplantıya Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ve SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul katıldı. Yerli otomobil ortak girişim grubunun mart ayının sonunda şirket kuracağını açıklayan Sancak, yerli otomobilin Sakarya'da üretilmesini istediğini söyledi.
Yapılan planlamaya göre mart ayının sonuna doğru bu işi tamamen üstlenecek şirketin kurulacağını belirten Sancak, "Şu anda 5 yıllık, 10 yıllık, 20 yıllık planlamalar yapılıyor. Devletimizin büyük desteği var. Herhangi bir ticari işten öteye bir şey. Bu sadece araba yapmak işi değil. Bilgi ve teknolojileri konusunda bu sektörde Türkiye bu uygulamayla birlikte bir iş sektörünü millileştirmiş olacak" dedi.
VAGON, ŞANZIMAN VE MOTOR ÜRETECEK
Devlet teşviği ve yönlendirmesiyle Karasu’da stratejik savunma sanayi üssü kurulacağını da belirten Sancak, “Sakaryalı girişimciler milli otomobilin kente yapacağı katkıya odaklanmış ancak stratejik savunma sanayi üssü milli otomobilden 5 kat daha fazla şehre katkı yapacak. Oluşturacağı ciro itibariyle milli otomobilin belki 20 yılda yapacağı ciroyu bu üs 5 yılda üretecek. 5 yıllık stratejik planımızda BMC üssünde çalışan insan sayısı 10 bini geçecek” diye konuştu.
Dünya markası firmalarla Sakarya’da çoğunluk hissesi kendinde olan vagon fabrikası kuracaklarının müjdesini de veren Sancak, “Sakarya’da 4 fabrika kuruyoruz. Otomotiv sanayinin temel yapı taşı motor ve şanzımandır. Bu motorların seri üretim merkezi Sakarya olacak. Hızlı tren vagonunun üssü de Sakarya olacak. Bu da en az yerli otomobil kadar önemli. Tarihi İpek Yolu yeniden canlandırılarak, müthiş bir pazar çıkacak ortaya. Ülkemiz sadece bu alanda önümüzdeki 5 yıl içinde metro ve hızlı trene 35 milyon euro yatırım yapacak. Yaptığımız bu stratejik ortaklıkla Asya’da 40 ülkeye de buradaki fabrikadan ihracat yapılacak. Teknoloji de yüzde 100 Türk teknolojisi olacak. Patenti millileştiriyoruz, o şartla ortaklık kurduk” dedi. Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, yerli otomobil üretiminin ilde büyük bir heyecan yarattığını belirterek, kentin stratejik konumu, İstanbul ve diğer birçok büyük şehre yakınlığı, Karasu'daki limanı, yan sanayisi ve yetişmiş insan gücüyle avantajlı olduğunu söyledi.
MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun da iktisadi yönden kalkınmanın ilk adımının sanayileşmeden geçtiğini ifade ederek, "Yan sanayisi, limanı, nitelikli işgücü ile yerli otomobil üretiminin merkezi olmaya en uygun yer de ilimiz. Sakarya olarak biz buna talibiz” dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik ise milli bir marka için yola çıkıldığını ve çalışmaların rayına girdiğini ifade ederek, ticarete konu olacak otomobil üretiminin 2021 itibariyle başlayacağını söyledi.
SAKARYA
Sakarya, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirmi ikinci şehri.
2016 yılı sonu TÜİK verilerine göre İl Nüfusu: 976.948'dir. 16 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 665 mahalle bulunmaktadır.
Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli Bölüm'ünde yer alır.
Sakarya'nın kuzeyinde Karadeniz, batısında Kocaeli, Bursa, doğusunda Düzce ve güneyinde de Bolu ile Bilecik bulunmaktadır. Sakarya Nehri, Sakarya'nın Karasu ilçesinde Karadeniz'e dökülür.
Sakarya'da ekonomisinde tarımın önemli bir yeri vardır. Hendek, Karasu ve Kocaali ilçelerinde fındık yetiştiriciliği mevcuttur. Ayrıca mısır tarımı da yapılmaktadır. Sakarya'da sanayi son zamanlarda gelişmeye başlamıştır. Son yıllarda kurulan sanayi kuruluşları bu sanayileşmeyi daha da artırmıştır. Sakarya, bir milyona yaklaşan toplam nüfusuyla İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Balıkesir'in ardından Marmara Bölgesi'nin en büyük beşinci şehridir.
KÖKEN BİLİMİ
Sakarya ili adını; aşağı havzasında bulunduğu, topraklarında Karadeniz'e dökülen ve il topraklarını G-K doğrultusunda ortadan ikiye bölerek kat eden Sakarya Nehrinden alır. Sakarya Nehri'nin ise adını nereden aldığına ilişkin bilgiler Frigler dönemine değin uzanmaktadır. Sakarya adının nereden geldiği ile ilgili görüşler şunlardır:
Eskişehir Çifteler ilçesinin 3 km GD yönünde antik Sangia şehri bulunuyordu. Buradaki kaynaktan çıkan sular önce küçük bir göl haline gelir, sonra akışa geçerek Sakarya Nehrinin kaynağını oluştururlar. Bu antik kentin adının nehre verildiği düşünülmektedir.
MÖ 7. yüzyıla kadar bölgeye hakim olan Frigler kutsal saydıkları nehir tanrıları Sangari adını vermişler. Frig ana tanrıçası Kibele'nin kocası olan Atis'i doğuran Sakarya Nehri'nin kızı Nana'dır. Bu isim önce Sangarios, sonra ise saldırgan manasına gelen Zakharion'a dönüşmüştür.
Başka bir rivayet MÖ 3. ve MS 4. yüzyılları arası yöreye hakim olan Bitinya kraliçesi Sangarius'un adının verildiği şeklindedir.
Sakar Dede adında bir ermiş nehir üzerindeki köprüden geçerken parasız olması sebebiyle hakarete uğrar ve geçirilmez. Keramet gösterir, dua eder, nehrin yönünü değiştirir. Nehre bugün Erenler ilçe sınırlarında türbesi olan bu Sakar Dede'nin adı verilir.