BM'den Arakanlı Müslümanlara karşı 'intikam' uyarısı

Dünyanın en çok zulme uğrayan ve çığlıklarına Türkiye dışında tüm ülkelerin kulağını tıkadığı Arakanlı Müslümanlar ile ilgili olarak Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Özel Raportörü Yanghee Lee, endişe verici kaygılar dile getirdi. Lee, 12 günlük Myanmar ziyareti süresince görüştüğü kişilere yönelik intikam duygusuyla hareket edilebileceği uyarısında bulunarak, "Bu ziyarette sırasında 'intikam' kelimesi kafamı işgal etti." dedi.

Raportör Lee, 9-21 Ocak'ta Myanmar'a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Cenevre'de yaptığı yazılı açıklamada, "Hükümeti eleştiren, görüş ve düşünceleri gücü elinde bulunduranlarla örtüşmeyen, buluştuğum ve görüştüğüm kişiler hakkında derin endişeler duyuyorum." ifadesini kullandı.

Arakan eyaletinin kuzeyindeki Maungdaw köyüne yönelik güvenlik güçlerinin kontra operasyonlar düzenlemesinin, özellikle endişe verici olduğunu vurgulayan Lee, bölgede bulunan başka köylerde de keyfi tutuklamalar ve baskınlar yaşandığına dair yeni bilgiler edindiklerine dikkat çekti.

Ziyaretinde devletin üst düzey temsilcileri ve yetkilileriyle yaptığı görüşme ve konuşmalarda Myanmar halkının yaşamlarının iyileştirilmesi için samimi taahhüt ve özveriye tanık olduğunu belirten Lee, verilen taahhütlerin henüz sahada eyleme dönüştürülememesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

İntikam vurgusu

Raportör Lee, 12 günlük Myanmar ziyaretinde görüştüğü kişilere yönelik intikam duygusuyla hareket edilebileceği uyarısında bulunarak, ziyaret esnasında kafasını sürekli "inkam" kelimesinin işgal ettiğini bildirdi.

Lee, ziyaretinin sonunda Yangon kentinde düzenlediği basın toplantısında da Myanmar hükümetine, Arakanlı Müslümanlara yönelik ayrımcılığa son vermesi çağrısında bulunmuştu.

Hükümetin, kuzeydeki Kaçin eyaletinde yaşayan azınlıklarla mücadelesine değinen Lee, batıdaki Arakanlı Müslümanlara (Rohingya) yönelik baskıları içeren sorunlara karşı saldırgan tavrı eleştirmişti.

Hükümet ne yapıyor?

Myanmar'ın fiili lideri olan Aung San Suu Kyi, Arakanlılara yönelik operasyonlar konusunda sessiz kalıyor.

1991 yılında "demokratik haklar için gösterdiği pasif direniş" nedeniyle Nobel Barış Ödülü verilen Aung San Suu Kyi, Arakanlılara yönelik insan hakları ihlallerinin kapsamlı bir soruşturmayla inceleneceğini söylemiş ancak ordunun operasyonlarını eleştirmemişti.

Myanmar'da güvenlik konusundaki karar mekanizmasında tek söz sahibi kuruluş ordu.

Belediyelerin vergi ve SGK borçları idare payından kesilecek Borsa günün ilk yarısını yükselişle kapattı Tıbbi sekreterler günü ne zaman 2024 tıbbi sekreterlere günü mesajları
Sonraki Haber