Bodrum kıyılarında büyük tehlike!
Okyanusların korkulu rüyası sayılan aslan balıkları son zamanlarda Bodrum kıyılarını istila etmeye başladı. Aslan balığı istilasını ise bölgede dalış yapan iş insanı Bülent Pamuk tespit etti. Daha önce endemik yaşamı tehdit eden balon balıkları gibi, diğer türler için büyük tehdit olan aslan balıklarının da Kızıl Deniz üzerinden Akdeniz'e oradan da Bodrum'a ulaştığı tahmin ediliyor.
Yaşam alanı olan Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus'da deniz canlılarını yok eden aslan balıkları Kızıl Deniz üzerinden, Süveyş Kanalı'nı kullanarak Akdeniz ve Ege'ye gelmeye başladı.
Aslan balıkları, sulardaki canlıları dikenleriyle öldürmesi ve insanlara da ciddi zararlar vermesiyle biliniyor.
Geçmiş yıllarda Bodrum kıyılarında nadiren görünen bir canlı türü olan aslan balıkları bu kez sürü halde tespit edildi.
Aslan balığı sürüsünü Bodrum'un Karaada açıklarında dalış yapan iş insanı Bülent Pamuk görüntüledi.
Karaada açıklarındaki Pınarim-1 batığı ve Dakota-47 uçak batığında dalış yapan Pamuk, bölgede yüzlerce aslan balığı ile karşılaştı.
Pamuk batıkların etrafını istila eden Aslan balığının bulunduğu bölgede hiçbir canlının olmadığını söyledi. 5 yıldır Akdeniz ve Ege Denizi'nde dalış yapan Pamuk daha önce yaptığı dalışlarda aynı bölgede çok sayıda balık olduğunu söyleyerek “Orfoz sinarit, Ahtapot, Lagos” gibi deniz canlılarına dalış yaptığı bölgede rastlamadığını batığın uzaklarında ise çok az sayıda balık gözlemlediğini ifade etti.
BİR BALIK 2 MİLYON YUMURTA BIRAKIYOR
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Ateş aslan balıklarının yılda 2 milyon yumurta bıraktıklarını belirterek deniz yaşamı için yarattığı büyük tehlikeyi şu sözlerle anlattı.
“Bu balıklar 12,5 santigrat dereceye kadar düşük su sıcaklığına adapte olabiliyorlar. Tercihen 17,5-28 santigrat da yaşamlarını sürdürmekteler. Daha çok kayalık bölgelerde bulunurlar. Beslenme alışkanlıkları avcı tür özelliği gösterip, küçük balıklar, omurgasızlar ve kabuklular ile beslenirler. 17-20 cm arasında, takriben 2 yaşında üreme yaşına gelirler. Yılda iki milyona yakın yumurta bırakabilirler. Kendilerini tüketen bir tür olmadığı şimdiye kadarki çalışmalarda ortaya çıkmıştır”
ASLAN BALIĞI SOKMALARINA KARŞI UYARI
Ateş, aslan balığı sokması ile karşılaşacak kişilere is, ”Yara bölgesinde herhangi bir diken ya da yabancı cisim var ise hemen uzaklaştırılmaları, derhal yara bölgesi 40 derece suya batırılıp 30-90 dakika bekletilmelidir. Bu uygulama zehrin etkisini kaybetmesini sağlıyor. En kısa sürede bir sağlık kurumuna başvurulmaları. Ağrıyı tetikleyen en önemli etmenlerden birisi dokuda gelişen ödem olduğundan yaralanan bölge yukarı kaldırılmalıdır. Bu şekilde ödemin ağrısı hafifletilebilir” önerilerinde bulundu.