Boğaziçi Üniversitesi'ne nasıl gidilir? Hangi metro durağına yakın?
Üniversite sınavın sona ermesiyle birlikte başarılı öğrencilerin ilk tercihlerinden biri Boğaziçi Üniversite'si olacak. Türkiye'nin en köklü üniversitelerinden birisi olan Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Boğazının da incisi konumundadır. Peki Boğaziçi Üniversitesi nerede? Boğaziçi Üniversitesi'ne nasıl gidilir? Detaylar haberimizde...
2018 YKS'nın bitişiyle birlikte öğrencileri üniversite tercih heceycanı sardı. Başarılı öğrencilerın ilk tercihlerinden biri olacak olan Boğaziçi Üniversitesi hakkında öğrenciler merak içinde. Türkiye'nin en köklü okullarından biri olma özelliğide olan Boğaziçi Üniversitesi geleceği parlak öğrenciler yetiştiriyor. Peki Boğaziçi Üniversitesi nerede? Boğaziçi Üniversitesine nasıl gidilir? Detaylar haberimizde...
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ
Robert Kolej bir eğitmen, mucit, teknisyen, mimar ve kurucu olan Dr. Cyrus Hamlin ile tanınmış hayırsever ve zengin bir tüccar olan New York'lu Mr. Christopher Rheinlander Robert tarafından İstanbul, Türkiye'de kurulmuştur.
Boğaziçi Üniversitesi’nin temelleri 1863 yılında bir eğitmen, mucit, teknisyen ve mimar olan Dr. Cyrus Hamlin ile tanınmış hayırsever ve zengin bir tüccar olan New York'lu Mr. Christopher Rheinlander Robert tarafından Birleşik Devletler sınırları dışındaki ilk Amerikan koleji olan Robert Kolej’in İstanbul’da kurulması ile atılmıştır.
Mr. Robert finansal yükü üstlenirken, Dr. Hamlin ise Birleşik Devletler'den kaynak sağlayarak Kolej'i kurma sorumluluğunu eline almıştır. Yeni kurulan Yönetim Kurulu'nun aldığı kararlar doğrultusunda, Kolej'in kapıları ırk, milliyet, din gözetilmeksizin önyargısızca ve ayrım yapılmadan tüm öğrencilere açık olmasına, hiçbir koşulda herhangi bir politik eğilim göstermemesine, hiçbir politik düşünceye dahil olmamasına ve eğitim dilinin İngilizce olmasına karar verilmiştir.
Bağışlar ve yardımlarla finanse edilen Robert Kolej’in ilk binası Hamlin Hall’un inşaatı 1871 yılında tamamlanmıştır. Bugün Güney Kampüs dediğimiz kampüsteki tüm tarihi binalar Birinci Dünya Savaşı'ndan önce inşa edilmiş ve inşalarında kampüste bulunan ocaktan çıkarılan mavi kireçtaşı kullanılmıştır.
Zaman zaman ciddi finansal kaynak sıkıntısı çeken Robert Kolej’in ekonomik durumu, 1930’lu yıllarda savaş öncesi Türkiye ekonomisinden ve Birleşik Devletler'deki ekonomik krizden oldukça etkilenmiştir. İkinci Dünya Savaşı’nda Türkiye’nin tarafsızlığını korumasına rağmen, savaş sona erene kadar pek çok problem çözümsüz kalmıştır. 1960’lara gelindiğinde Robert Akademi'nin bugün Güney Kampüs olarak bilinen Hisar Kampüsü'nü tamamen yükseköğrenime bırakarak, Arnavutköy'deki kampüse taşınması, oradaki Amerikan Kız Koleji ile karma bir eğitim kurumu oluşturacak şekilde birleşmesi düşünülmeye başlanmıştır.
Mart 1971'de dönemin başkanı Dr. Everton, Robert Kolej'in üzerine herhangi bir kampüs üzerinde bağımsız bir üniversitenin kurulması için Türk hükümetini teşvik eden önergenin 26 Ocak 1971'de Yönetim Kurulu tarafından kabul edildiğini açıklamıştır. Çalışmalar 1971 yazında sonuçlandırılmıştır. Binaları, kütüphanesi, laboratuvarları, tüm imkanları ve personeliyle 118 dönümlük bugünün Güney Kampüsü 10 Eylül 1971'de tamamen Türk hükümetinin üzerine geçmiştir. Boğaziçi Üniversitesi, yüz yıldan fazla Robert Kolej'in kampüsü olarak kullanılan alana resmi olarak kurulmuştur.
Toplu Taşıma ile Ulaşım
Ana Kampüs
Metro ile Ulaşım
Levent - Boğaziçi Üniversitesi (M6) (Tanıtım Sunumu)
Otobüs ile Ulaşım
Taksim'den
Taksim - Rumelihisarüstü (559C)
Şişli'den
Şişli - Rumelihisarüstü (59R)
Kabataş'dan
Kabataş - Rumelihisarüstü (43R)
Sarıyer'den
Sarıyer - Rumelihisarüstü (59RS)
Kadıköy'den
Kadıköy - Rumelihisarüstü (125)
Hacıosman'dan
Hacıosman Metro - İstinye - Rumelihisarüstü (59RH)
Kandilli Kampüsü
Kadıköy'den
Kadıköy - Rasathane (14R)
Üsküdar'dan
Üsküdar - Rasathane (15R)
Minibüs ile Ulaşım
Üsküdar'daki Beşiktaş motor iskelesinin hemen karşısından hareket eden TALİMHANE - RASATHANE minibüsleri (mavi minibüsler) 15R ile aynı rotayı izlemektedir.
Kilyos Sarıtepe Kampüsü
Ana Kampüsten
Rumelihisarüstü Boğaziçi Üniversitesi – Sarıtepe Kampüsü (59 RK)
İETT otobüs hatları ile ilgili detaylı bilgiye (güzergah, hareket saatleri) www.iett.gov.tr adresinden ulaşılabilir.
KAMPÜSLER
Üniversitenin birçok binası, doğusunda sınır olarak Boğaziçi ve Rumelihisarüstü tarihi kalesine sahip olan Güney Kampüs'te yer almaktadır. Bu kampüste üniversitenin en eski binaları bulunmaktadır. Kuzey Kampüs, Hisar Kampüs ve Uçaksavar Kampüsü üniversiteye yeni katılan olanakları içermektedirler.
Boğazın Asya kıyısıda bulunan 5. kampüs, tarihi ,ulusal sismik istasyonlar ağının merkezi ve üniversitenin ünlü araştırma merkezi Kandilli Rasathanesine ev sahipliği yapmaktadır. Altıncı kampüs, Sarıtepe Kampüsü, Karadeniz kıyılarında ve kuzey ve güney kampüslerin kuzey batısında, 34 km uzaklıktadır.