Bolivya Devlet Başkanı'na suikast girişimi: 'Arabamda 14 kurşun deliği var'

Bolivya'nın eski başkanı Evo Morales, Pazar günü, Cochabamba şehrinde bir radyo röportajı için arabasıyla yola çıktığında silahlı kişilerin saldırısına uğradı.

AFP haber ajansının haberine göre Morales'in arabasına kurşun yağdırıldı ve şoförü yaralandı.

Olayın ardından radyoda açıklama yapan Morales, "Geldiğim arabada 14 kurşun deliği var," ifadelerini kullandı.

"Bu planlıydı. Amaç Evo'yu öldürmekti," diyen eski Bolivya lideri, suikast girişimi nedeniyle hükümeti suçladı.

Morales, iki aracın kendisini yolda durdurduğunu ve arabasına ateş açtığını, bir kurşunun kafasından "santimetrelerce" öteden geçtiğini iddia etti.

"Asker mi yoksa polis mi olduklarını bilmiyorum."

Söz konusu olay, Morales'in, bir zamanlar müttefiki olan mevcut Devlet Başkanı Luis Arce ile arasındaki siyasi gerginliğin tırmanmasının ardından yaşandı.

Morales ve destekçileri geçen ay, başkent La Paz'a doğru günler süren bir yürüyüş başlatmıştı. Eylemciler Morales'in Arce hükümetine karşı 2025 başkanlık seçimlerinde aday olmasına izin verilmesini talep ediyordu.

Morales ve Arce'yi destekleyen gruplar arasında çatışma çıkmış ve polis çatışmalara müdahale etmişti.

Bolivya'da darbeler dönemi yeniden mi başladı?
Bolivya'da Eski Devlet Başkanı Morales'in zaferiyle sonuçlanan 20 Ekim 2019 genel seçimi tartışmalı geçmişti. İptal edilen bu seçimden yaklaşık bir yıl sonra Bolivya halkı yeniden sandığa gitmek zorunda kalmıştı.

Sosyalizm Hareketi Partisi'nin (MAS) lideri Morales, 2019 seçimlerini ilk turda kazanmasına yetecek çoğunluğu sağladığını açıkladığında yaklaşık 14 yıldır devam eden iktidarını pekiştirmek üzereydi. Fakat oyların sayımı sırasında Yüksek Seçim Kurulu'nun sayıma bir gün ara vermesi ve ardından ilk turda Morales'in kazandığının açıklanmasıyla seçimlere hile karıştırıldığı iddiaları patlak vermişti.

Morales'in ve onun en yakın rakibi Carlos Mesa'nın destekçileri sokaklarda çatışmaya başlamıştı. Gösterilerde çoğunluğu Morales yanlısı 35 kişi hayatını kaybederken 800'den fazla kişi yaralanmıştı.

Ordu halkla karşı karşıya gelmemek için şiddet olaylarına müdahale etmeyeceğini açıklamış, 10 Kasım'da Morales'e istifa etmesi çağrısında bulunmuştu. Morales istifa ederek önce Meksika'ya ardından da Arjantin'e siyasi sığınmacı olarak gitmişti.

Bu esnada 11 ay boyunca geçici hükümetle yönetilen Bolivya, 18 Ekim 2020'de yeniden seçime gitmişti. Bu seçimde yine Morales'in partisinin adayı olan Luis Arce oyların yüzde 55'ini alarak seçimi ilk turda kazanmıştı. Arce, "istikrar ve sosyal barışı yeniden sağlama" sözü vermişti.

Ancak Bolivya, Haziran 2024'te Arce'ye karşı bir darbe girişimiyle yeniden sarsılmıştı. Darbe karşıtlarının sokaklara dökülmesinin ardından girişime önderlik eden General Jose Zuniga görevden alınmış ve girişim başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

O dönemde Morales de halka ulusal seferberlik çağrısında bulunarak darbeye karşı direnmelerini istemişti.

Deha dizisinde İskender'in büyük hezimeti! Büşra Develi'den sosyal medya paylaşımlarına eleştiri! Ermeni lobisi Mustafa Kemal Atatürk'e saldırdı!
Sonraki Haber