Bomonti Bira Fabrikası yıkılıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilen Bomonti Bira Fabrikası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ruhsatıyla yıkılmaya başlandı. Türkiye'nin ilk bira fabrikası olma özelliğini taşıyan fabrika, II. Abdülhamid döneminde yapılmıştı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Akif Burak Atlar Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Bomonti Bira Fabrikası'nın yıkımına başlandığını duyurdu.

Atlar, paylaşımında fabrikanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ruhsatıyla yıkıldığını belirterek yıkımdan bir fotoğrafa yer verdi.

Diyanet’e devredilen fabrikanın yerine mescit, yurt ve otopark yapılması planlanıyor.


II. ABDÜLHAMİD DÖNEMİNDE YAPILDI

Bomonti Bira Fabrikası Osmanlı Devleti’nde II. Abdülhamit döneminde, 1890 yılında Feriköy’de kurulmuş daha sonra 1934’e TEKEL’e geçmiştir. 1998 yılında ise fabrika “korunması gereken kültür varlığı” olarak ilan edilmişti.

İstanbul 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Hazine Maliyesi’ne ait Bomonti Bira Fabrikası’nın birer parçası olan “Eski Malt Binası”, “Eski Silo”, “Eski Arpa Temizleme Binası” ve “Eski Kazan Dairesi” taşınmazlarının Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsisine onay vermişti.

BOMONTİ KARDEŞLER KİMDİR?

 Bomonti, İsviçreli bir ailenin soyadıdır. Ailenin en büyüğü olan Christian Bomonti, 28 Ağustos 1825’te İsviçre’de doğdu, genç yaşta İstanbul’a taşındı. Burada Fanny Meyer isminde bir Alman kadınla tanıştı ve 1856’da Galata’da evlendi. Bomonti çiftinin beş çocukları oldu.

İstanbul’da birahane faaliyetlerine 1890’da başlayan Christian Bomonti'nin iki oğlu, Walter Bomonti ve Robert Bomonti, resmi evraklara göre Bomonti Bira Fabrikası’nın kurucuları olarak tarihe adlarını yazdırdı.

Bomonti Bira Fabrikası’nın kurucularından Walter Bomonti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler... Adalet Bakanlığı 20 stajyer kontrolör alıyor! İşte başvuru şartları
Sonraki Haber