Borsa İstanbul 9000 seviyesinde direniyor

İstikrarlı bir momentum yakalamakta zorlanan Borsa İstanbul dün bir kez daha volatil bir tablo ortaya koyarken BIST-100 endeksi açılışın hemen ardındaki 5 dakikalık süre ve kapanış öncesi son bir saat dışarıda bırakıldığında eksi bölgede işlem gördü. Gün içinde kayıpları %1,5’i de aşan endeks kapanışı ise son bölümdeki güçlü performansı ile %1’e yakın kazanımla yapmayı başardı. İşte detaylar...

Borsada geride kalan günde BİST100 endeksi %0,97 yükselişle 9132,30 puandan kapanış gerçekleştirdi. Giren para miktarı 1.9 milyar lira oldu. 9 Ekim Çarşamba gününde BİST100 endeksinde aktif alış satışlarda aktif fark +1.906.957.000 TL olurken, BİST30 endeksinde +1.911.034.000 TL aktif fark gerçekleşti. Tüm hisselerde ise +1.473.726.000 TL aktif işlem farkı gerçekleşti. Teknik olarak bakıldığında endeks bir süredir olduğu gibi geri çekilmelerde 8900-9000 bandından çok fazla uzaklaşmamaya gayret ediyor.

Dolayısıyla bu bölgenin üzerinde kalındıkça yukarı yönlü denemeler devam edebilir. Bu çerçevede son iki işlem gününde ne ölçekte güç kazanılabileceğini takip edeceğiz. 9200-9250 bandı ise ilk direnç bölgesi olarak takip edilebilir.

ABD 25 BAZ PUAN FAİZ İNDİRİMİNE HAZIR

Fed’in üç hafta önce gerçekleştirdiği toplantının tutanakları üyelerin faiz indiriminin büyüklüğü konusunda ikiye bölündüğünü gösterdi. Ancak enflasyon riskinin azaldığına dair ortak görüş 50 baz puanlık indirimi getirdi. Yeni günün odak noktasında ise ABD Eylül ayı TÜFE rakamı yer alıyor. Geçen haftaki istihdam verileri sonrasında piyasalar artık Fed’in de işaret ettiği gibi yıl sonuna kadar toplamda 50 baz puanlık indirim ihtimalini daha yüksek buluyor. TÜFE rakamının ortaya koyacağı tablo söz konusu beklentilerin biraz daha netleşmesini sağlayacak. Bu çerçevede çekirdek TÜFE’de %3,2 ile değişim beklenmezken manşet rakamın %2,5’ten %2,3’e gerileyeceği tahmin ediliyor.

TÜFE ile PCE arasındaki korelasyon düşünüldüğünde manşet rakamdaki geri çekilme son olarak %2,2 olarak açıklanan PCE endeksinin Fed’in %2’lik hedefine doğru hareket etmeye devam edebileceğine işaret ediyor. Bu tabloya olan güveni artan Fed de son dönemde odak noktasını enflasyondan istihdamda çevirmişti. Veride çok ciddi bir sapma yaşanmaz ise piyasaların Kasım ayında 25 baz puanlık indirime işaret eden beklentisinde anlamlı bir farklılık göremeyebiliriz. Kaldı ki çekirdek TÜFE’de değişimin beklenmemesi de daha büyük ölçekli bir indirim ihtimalinin çok olası görünmediğine işaret ediyor.

TL: Yurt dışında ABD TÜFE rakamının açıklanacağı günde içeride ise sanayi üretimi ve işsizlik oranı gibi göstergeleri takip edeceğiz. Sanayi üretimi önceki periyotta aylık bazda %0,4 artış göstermiş işsizlik oranı ise %8,8 olarak gerçekleşmişti. Özellikle sanayi üretimi açısından
bakarsak üçüncü çeyreğe ılımlı bir görünümle başlanmasının ardından bu eğilimin Ağustos ayı verilerinde ne ölçüde devam edeceğini takip edeceğiz.

Öte yandan TCMB’nin rezervleri ise piyasaların takip ettiği bir diğer önemli konu başlığı. Bugün açıklanacak verilerle güncel rakamları görme şansı bulacağız. Toplam rezervler 27 Eylül haftasında bir önceki haftaya göre 998 milyon dolar yükselişle 157,4 milyar dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Bankanın net rezervleri ise 54,1 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

99 Bin 360 memur alımı için başvurular başladı! İşte o kadrolar... Kudüs gücü komutanı, sorgu sırasında kalp krizi geçirdi! Türkiye'nin zenginlik haritası değişiyor! İşte en zengin iller listesi
Sonraki Haber