Borsa neden düşüyor ne zaman yükselir?
Uzun süren borsa rallisi görece olarak tersine dönmeye başladı. Kredi derecelendirme şirketi Fitch’in not artırımı ve de üstelik gelecekte de artıracağına dair önemli bir mesaj vermesine rağmen borsada önemli düşüşler yaşandı. Peki borsa neden düşüyor, me zaman yükselir? İşte detaylar...
Uzun süren borsa rallisi görece olarak tersine dönmeye başladı. Kredi derecelendirme şirketi Fitch’in not artırımı ve de üstelik gelecekte de artıracağına dair önemli bir mesaj vermesine rağmen borsada önemli düşüşler yaşandı. Sonda söylenmesi gerekeni başta söyleyelim, borsadaki düşüşün ana nedeni Merkez Bankası’nın enflasyonda görülen artış eğilimini faiz artışı dışında zorunlu karşılıkları artırarak bir anlamda bankaların faiz artırmasına yol vermesinden kaynaklandı. Bu noktada Fitch’in önceki günlerde yaptığı telekonferans toplantısında anlatılan görüşler önemli referanslar verecek gibi görünüyor.
Telekonferans toplantısında Fitch, politika faizinin Mart ayından sonra %50 seviyesine çıkacağını ve yılı %45 seviyesine inerek tamamlayacağını öngördü. Dolar/TL yıl sonu kur beklentisi ise 38 seviyesinde ve otoritenin reel değerlenme söylemi ile örtüşüyor. Dış finansman zorlukları ve yüksek enflasyon, Türkiye'nin not artırımını engelleyen temel faktörler arasında görülüyor. TCMB rezervlerinin düzeyi ve bileşiminin (swaplara olan bağımlılık) gelecekte önemli olacağı not edilmiş. Türkiye 2024'te %57,7 enflasyonla %2,8 büyüyeceği tahmin ediliyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarında temel senaryolarda önemli bir değişiklik beklenmiyor. Fitch toplantısı böyle… Şimdi gelelim borsa neden düşüyor sorunsalına. FED’den faiz indirimlerini konuşulan bir ortamda ons altında yaşanan yükselişlere, kurdaki hızlı hareketler de eklenince altın alternatif yatırım araçları arasında pozitif ayrışmaya başladı. Kur tarafında ise yerel seçimler öncesinde döviz talebinin artması borsa üzerinde bir başka baskı unsuru oldu. Beklentileri aşan Ocak ayı enflasyonu sonrasında, Şubat ayında da enflasyonun beklentileri aşması ve piyasalarda döviz talebinin artması TCMB’den ardı ardına sıkılaştırıcı adımları getirdi.
TCMB’den gelen kredi sınırlaması ve zorunlu karşılık adımları, piyasalardan TL likiditeyi çekerken, kredi ve mevduat faizlerini yükseltti. Bütün bu faktörler borsa üzerinde baskıyı sürdürüyor. Seçime kadarki süreçte de borsa için baskı yaratmaya devam edecek gibi görünüyor. İyi haber ise yılın devamında borsada yükseliş trendinin süreceğine yönelik beklentiler güçlü kalmaya devam ediyor. Nitekim yıl başında, yıl sonu için 11.500-11.800 aralığında yoğunlaşan BİST-100 endeksi tahminleri, 12.000-12.500 aralığına yükselmiş durumda.
ÖNEMLİ NOT: Burada yer alan görüşler ve beklentiler yatırım tavsiyesi değildir.