Borsada yabancı payının az olması endeksi dengede tutuyor

İsrail’in, Gazze saldırılarıyla başlayan Ortadoğu gerilimi sın günlerde yapılan açıklamalar, saldırılar ve son olarak Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da öldürülmesiyle zirveye çıktı. Petrol ve doğalgaz fiyatlarının yükselmesi doğal olarak kaçınılmaz oldu. Türkiye tarafında ise Haniye saldırısının ardından Borsa Endeksi, saat 13:00 itibarıyla yüzde 0.69 düşüş yaşadı. İşte detaylar....

Borsa dün de düşüş kaydetmişti ancak bunda Ortadoğu gerilimimden çok kar satışları etken oldu. Uzmanlar, Haniye suikastinin borsaya etkisinin ne olacağını bekleyip görmek gerektiğini söyledi. Borsa uzmanları, piyasada yabancı payının çok yüksek olmamasının düşüşü yok denebilecek seviyede tuttuğunu söyledi. Borsadaki yabancı payını gösteren yabancı takas oranı yüzde 38 seviyesinde. Borsada yerli yatırımcının payının yüzde 50’den yukarı olması ise borsanın alarm verecek şekilde düşmesini önledi. Piyasa uzmanları, piyasa yapıcı gücün Türk yatırımcını elinde olması ve borsadan başka yatırımın gideceği çok fazla alternatif bulunmadığı için düşüşün sınırlı olacağını tahmin ediyor. Eski Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) kurucu başkanı ve Ecofolio Kitle Fonlama AŞ Genel Müdürü Arif Ünver, SuperHaber’e yaptığı açıklamada, “Borsada yabancı payı çok az olduğu için bu tür krizlerde görünen yüksek oranlı düşüş görülmedi. Türk yatırımcı piyasaya güveniyor. Bundan sonra da yüksek oranlı düşüşler çok daha önemli gelişmeler olmazsa beklenmiyor. Tabii bu tüm hisse senetlerinin yükseleceği ya da düşeceği anlamına gelmez. Yatırımcı kendi finansal yapısı ve araştırmaları sonucunda karar vermeli” dedi. Ünver, borsada yerli takas oranının yüzde 50’den fazla olmasının büyük düşüşü engellediğini belirterek, “Türk yatırımcının payı bugün itibarıyla yüzde 62 seviyede. Bu, borsanın şu anki halini anlatıyor. Tabii kar satışları ve başka gelişmeler olması gibi riskler her zaman mevcut. O nedenle küçük yatırımcının gelişmeleri iyi izleyerek kararını kendisinin vermesi şart” diye konuştu.

Kereste'de kan donduran mesajlar ortaya çıktı! "Oğlun kızımın beynini yıkıyor, beraber intihar edecekler" İkbal'in babası olay gününü anlattı Narin'in evinde katledildiği sonucuna varıldı: TV'deki halı detayı... Savunma bütçesi en yüksek olan ülkeler açıklandı! Köpeğiyle birlikte yürüyerek dünyayı dolaştı!