Bu bitki Kovid-19'un zararını azaltacak
Türk bilim insanları yeni tip koronavirüsün yol açtığı Kovid-19 hastalığının vücuda verdiği zararı büyük oranda önleyen bir bitki geliştirdi. Sağlık alanında dünya çapında başarılara imza atan Akdeniz Üniversitesinde geliştirilen bitkinin yapraklarında, Kovid-19 hastalarında azalan anjiyontensin dönüştürücü enzim 2'nin (ACE2)üretiliyor. ACE2 enziminin azalması nedeniyle hastalarda yüksek tansiyon, kalp krizi, akciğerin zarar görmesi, beyin felci gibi rahatsızlıklar ortaya çıkıyor.
ABD, Japonya ve Türkiye'de sıtma, şarbon ve kuduz aşılarını üreterek patentini alan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Biyoteknoloji Enstitüsü Aşı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tarlan Mammedov, Kovid-19 hastalarında özellikle yoğun bakımda tedaviye alınanlarda akciğer, arterler, kalp, böbrekler ve bağırsaklardaki hücrelerin dış yüzeyine bağlı ACE2 azaldığını belirtti.
Bu enzimin azalması nedeniyle hastalarda yüksek tansiyon, kalp krizi, akciğerin zarar görmesi, beyin felci gibi rahatsızlıkların oluştuğunu aktaran Mammedov, hastalarda söz konusu enzimin yeniden oluşmasını sağlayarak iyileşebileceklerini öngördüklerini ifade etti.
Enzimin yeniden üretilmesi amacıyla Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümündeki laboratuvarda nisanda çalışmalara başladıklarını söyleyen Mammedov, özel yetiştirdikleri tütün bitkisi familyasına ait "Nicotiana Benthamiana" bitkisinde enzim üretmeyi başardıklarını müjdeledi.
YURT DIŞINDA 10 MİKROGRAMI 700 DOLAR
Mammedov, yaklaşık yedi ay süren çalışma neticesinde yüz güldürücü sonuçlara ulaştıklarına işaret ederek şöyle konuştu:
"Üretimi çok zor olan anjiyontensin dönüştürücü enzim 2'yi fonksiyonel aktif şekilde bitkide ürettik, çok yüksek miktarda saf protein elde ettik. Başarılı sonuca ulaştık. Bu enzimi yurt dışından 10 mikrogramını 500 ile 700 dolar arası gibi çok yüksek bir ücret karşılığında satın alıyoruz ancak biz patentine sahip olduğumuz kendi teknolojimizle üretiyoruz ve 1 kilogram bitkiden saflaştırılmış 1 gram saf protein elde edebileceğimizi görmekteyiz. Bu enzim yoğun bakımdaki Kovid-19 hastalarına uygulandığında tedavilerinde olumlu sonuçlar alınacağını öngörmekteyiz."
ANTİKOR SEVİYESİNİ ÖLÇEN 3 KİT GELİŞTİRDİLER
Kovid-19 hastalarında antikor seviyesini belirleyen kit üzerinde de çalışma yaptıklarını vurgulayan Mammedov, Kovid-19 hastalarında antikor seviyesi yüksek olduğunda tekrar hasta olmalarının engellendiğini söyledi.
Antikor testlerinin yapılmasının da oldukça pahalı olduğuna dikkat çeken Mammedov, "Türkiye, bu kitleri yurt dışından alıyor. Kovid-19 pozitif çıkan hastalarda antikor seviyesini belirleyen 3 kit geliştirdik, güvenli antijenlerdir. 3 kiti antikor seviyesini belirleme testlerinde kullanabiliriz." diye konuştu.
Akdeniz Üniversitesinde gerek aşı gerekse enzim üretimi noktasında yapılan çalışmaları Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile de paylaştıklarını söyleyen Mammedov, bu aşamadan sonra çalışmaların, Sağlık Bakanlığının koordinasyonunda yürütüleceğini ifade etti.