Bu hafta piyasalarda neler bekleniyor? Borsada dalgalanma olacak mı?

Mart ayı zayıf risk iştahı ile tamamlanıyor. Yıla pozitif başlangıç yapmış küresel hisse piyasaları açısından Mart ayında ön plana çıkan ABD ve Avrupa kaynaklı bankacılık sektörü belirsizlikleri güçlü bir baskı faktörü oldu. Risk iştahının gevşediği Mart ayının son haftasına girilirken, olumlu ayrışan varlık sınıfı altın, Asya hisseleri, Euro olurken; olumsuz tarafta bankacılık başta olmak üzere küresel hisse piyasaları ve petrol oldu. İşte detaylar...

Garanti BBVA Yatırım’ın raporuna göre, veri trafiğinin global ajandada görece zayıflayacağı haftada bankacılık kaynaklı gelişmeler, ABD büyüme verisi ve olası tepki alımlarının söz konusu gündem maddeleri ile hangi ölçüde gerçekleşebileceği sorularına BİST gibi piyasalar açısından yanıt aranacaktır.

Lokal – Yatay işlem bandı koşullarında değişiklik bulunmuyor. Borsa İstanbul’da, 6 Şubat’ta yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından SEDDK, BİST ve SPK tarafından açıklanan piyasa dostu önlemler ile Türkiye Varlık Fonu’nun BİST’e yatırım yapabileceği yönündeki haberler kısa vadede olumlu etki göstermişti. Söz konusu gelişmeler 2023 yılı bazında 15 Şubat tarihine kadar %19’luk kayıp ile işlem gören MSCI Türkiye endeksindeki kayıpların telafi edilmesini sağlasa da, genel yatay eğilimi değiştirmedi. MSCI endeksi, hem uluslararası piyasalarda, hem de Türkiye'de fon ve portföy yöneticileri tarafından takip edilen ve karşılaştırma ölçütü (benchmark) olarak kullanılıyor.

BİST-100 endeksi 6 Mart tarihli raporumuzda paylaştığımız yıllık bazda %27’lik işlem bandı içinde kalmaya devam ediyor.

Türk hisse senedi piyasasının 2022 yılındaki güçlü performansı, 2023 yılına girilirken birçok varlık sınıfı bazında rölatif performansı 2 yıllık görünümde +3 Standart Sapma seviyesine yaklaştırmıştı. Sonrasında gelen rölatif zayıflık 15 Şubat tarihi sonrasındaki piyasa dostu önlemlerle dengelense de genel olarak +1 ve +2 Standart Sapmalar arasında dalgalanan bir görünüm ön planda.

Haftaya başlarken yatırımcıların odak noktası küresel tarafta global bankacılık sektörüne ilişkin gelişmeler ve bu sürecin resesyon beklentilerine yönelik etkileri olmayı sürdürecek. Cuma günü etkili olan zayıf kapanış sonrasında sınırlı tepki alımlarıyla haftaya başlangıç yapılmasını beklerken, olası yükselişlerde ilk direnç bölgeyi 5110-5130 bölgesi olarak öngörmekteyiz. Söz konusu bölgenin aşılması kısa vadeli yatay eğilim içinde 5250-5300 aralığına yönelik trade alanı açmasını bekleriz. Kısa vadede risk artışı noktasında ise 4900-4880 aralığı takip edilebilir, bu bölge altında 4750-4700 düzeltme sürecinin sıradaki destek bölgesi olarak gündeme gelebilir.

Genel görünümde Aralık ayında yayınladığımız ‘’Mali Piyasalar Stratejisi - 2023" strateji raporumuzda paylaşmış olduğumuz öngörülerimizde bu aşamada değişiklik bulunmadığını belirtelim. Söz konusu raporda 2023 yılı içinde geniş bir işlem bandında (4500-3500/6500-7500) dalgalanma beklentisi içinde olduğumuz BİST- 100 endeksi bazında öngördüğümüz alt banda yaklaşılmasını kademeli alım fırsatı, 5800-6000/6500 bölgesine (300$-325$) yaklaşılmasını bu aşamada kademeli pozisyon azaltma seçenekleri arasında öngördüğümüzü hatırlatalım.”

A101 Fantom dikey süpürge yorumlar nasıl, alınır mı? Fiyat-performans Lübnan'a sızmıştı! Siyonist tarihçi öldürüldü! 22 Kasım 2024 Resmi Gazete yayımlandı! İşte günün kararları...
Sonraki Haber