Bu karar iş dünyasını mutlu etti! Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıklar kararı kredi musluklarını açıyor

Türkiye’nin uzun süredir uyguladığı sıkı para politikası nedeniyle yaşanan parasal sıkılaştırma önlemleri kontrollü şekilde gevşetiliyor. Bu da uzun süredir sıkıntıda olan reel sektörün özellikle de KOBİ’lerin nihayet krediye ulaşmasını sağlayacak. Her ne kadar alınan karar enflasyonu artıran etkiye sahip olsa da diğer önlemler ve kamu maliyesi tasarrufları parasal genişlemenin getireceği enflasyonist baskıyı azaltabilir. İşte detaylar...

Merkez Bankası, tam da iş dünyası derneklerinin ‘krediye ulaşamıyoruz’ isyanları yükselirken aldığı son kararla, KOBİ kredileri için aylık büyüme oranını %2,5'e çıkardı.

Bankanın hem zorunlu karşılıklarda aldığı karar hem de yabancı para kredilerindeki aylık büyüme oranının yüzde 1.5’ten yüzde 1’e çekilmesi, ekonominin orkestra para piyasalarının orkestra şefi gibi yönetildiğinin kanıtı. Çünkü, reel sektör desteklenirken kredi notu artışında aranan en önemli kriterlerden olan döviz cinsi yükümlülük riskinin azalması alınan son kararla sağlanıyor. Ekonomi yönetimi zaten Kur Korumalı Mevduatı bitireceğini açıklamıştı. Bu döviz mevzuatı oranını azaltıp TL’yi artırırken rezervlerin güçlenmesini sağlamıştı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılıklarda değişiklik yaptığı gün iş insanı derneği MÜSİAD’ın Başkanı Mahmut Asmalı, "Enflasyonla mücadelede alınan sıkı para politikası kararları büyüme rakamlarımızı olumsuz etkiledi" diyerek alınan kararın iş dünyası tarafından ne kadar çok beklendiğini gösterdi.

Merkez Bankası yabancı para ticari krediler için yüzde 1,5 olan aylık büyüme sınırı yüzde 1’e indirdi.

Ayrıca Türk Lirası ticari kredilerde yüzde 2 olan aylık büyüme sınırı KOBİ kredileri için yüzde 2,5; Diğer ticari krediler için yüzde 1,5 olarak belirlendi. KOBİ’lere, KOSGEB desteğiyle veya uluslararası kalkınma finansmanı kuruluşlarından sağlanan kaynaklarla sürdürülebilirlik kapsamında kullandırılan Türk Lirası kredilerin kredi büyüme sınırından muaf tutulmasına karar verdi.

Tam bu kararın üzerine MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, derneğin Kayseri Şubesi tarafından düzenlenen "Türkiye Yüzyılı" Ödül Gecesi'nde konuştu. Asmalı, "Enflasyonla mücadelede alınan sıkı para politikası kararları büyüme rakamlarımızı olumsuz etkiledi. Ortalama yüzde 5 civarında büyüyen ülkemiz muhtemelen yüzde 3 civarlarında büyüyecek. Fakat unutmayalım ki zor dönemler, büyük zaferlerin habercisidir" dedi.

ENFLASYON DEĞERLENDİRMESİ

"Önümüzdeki dönemlerde, bu sabrın ve gayretin meyvelerini toplayacağız. İnşallah ekonomide zor günler geride kaldı" ifadelerini kullanan Asmalı enflasyon rakamları konusunda şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bugün 1.03 olarak açıklanan aralık ayı enflasyonuyla birlikte oluşan yıllık ortalama enflasyon rakamları 2025 yılına dair umutlarımızı ve motivasyonumuzu artırmıştır. Son 7 aydır düşüş eğilimi gösteren manşet enflasyon son 1.5 yılın en düşük seviyesine gelmiştir. Bu düşüşün 2025 yılında daha da belirginleşeceğini Merkez Bankasının yüzde 21'lik enflasyon hedefini yakalayacağımıza yürekten inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Ferdi Tayfur'un Almanya turnesinden parmak ısırtan performans! Türkiye Kupası'nda ilk haftanın programı belli oldu! Terör örgütlerine finansman sağlayanlara çok ağır darbe!
Sonraki Haber