Bu kez Fransız deprem bilimci uyardı: “Tek bir büyük deprem bekliyorum…”

Kahramanmaraş depremlerinin ardından gündeme gelen büyük İstanbul depremine ilişkin Fransız deprem bilimci Xavier Le Pichon konuştu. Canlı yayında önemli değerlendirmelerde bulunan bilim insanı, dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin yarattığı facianın ve ağır yıkımın ardından; sanayi olarak Türkiye’nin başkenti şeklinde konumlanmış olan Marmara Bölgesi’nde görülebileceği tahmin edilen büyük deprem tartışmaları başladı. Bu kapsamda pek çok bilimci çeşitli tahminler ve öngörülerde bulunurken, bir açıklama da Fransız deprem bilimci Xavier Le Pichon’dan geldi.

Habertürk’te Kürşad Oğuz’un ‘Gelecek Fikirler Deprem Özel’ isimli yayınına katılan Fransız deprem bilimci ve jeofizikçi Xavier Le Pichon, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremleri analiz etti. Ardından olası Marmara depremine ilişkin de konuşan Pichon, Türkiye’nin kuzey ve doğusunda iki büyük fay hattının olduğuna dikkati çeken açılamalarında önemli öngörülere yer verdi.

“DEPREMLERLE BİRLİKTE BÜTÜN ENERJİ BOŞALDI”

Depremlerden sonra fay hatlarının boşaldığına dikkat çeken Pichon, “Gelecek için şunu söyleyebilirim, bu faylar üzerinde rahat olabilirsiniz. Elbette bu dalga batıya doğuya doğru yayılabilir. Küçük depremlerle karşılaşsanız bile birkaç yüzyıl rahatsınız. Fakat yine de unutmamak gerekiyor, yine de unutuyoruz. Geçmiştekinin aynısını yapıp, aynı yere aynı binaları inşa ediyoruz” diye konuştu. Ardından Kahramanmaraş’taki fay hattında da bir boşalma olduğuna dikkat çeken Pichon, şu açıklamayı gerçekleştirdi:

“Anlamamız gereken çok basit iki şey var. Doğu Anadolu fayı üzerindeki 7,7'lik ilk büyük deprem kuzeydeki Anadolu levhası ve güneydeki Arap levhası arasında oldu. Anadolu yaklaşık olarak 4 metre batıya kaydı. Buradaki son jeodezik harekete baktığımızda yılda ortalama 6 milimetrelik bir kayma söz konusu. Bu ne demek? Bu fayın bahsettiğimiz 4 metrelik hareketi yapacak enerjiyi biriktirmesi için 500 yıl gerekmesi demek. 1513'te Pazarcık’ta bir deprem olduğunu görüyoruz. Yani denebilir ki fay kırıldığında elastik olarak bu büyük hareket için gerekli enerji toplanmıştı ve 500 yıl sonrası olması gereken deprem gerçekleşti. Beklenen de buydu. Yani bu depremlerle birlikte bütün enerji boşaldı.”

“TEK BİR DEPREMİN OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Kahramanmaraş’ta gerçekleşen ikinci depremin beklenmediğini vurgulayan Pichon; “Bu çok ciddi bir kayma. Bu hareket çok büyük olmayan bir uzunlukta gerçekleşti. İlk deprem batıda başlayıp doğuya doğru yayılmıştı. İkinci depremde ise merkezde başlayan yayılma aynı anda iki tarafa doğru yayıldı. Bu fay çok yavaş enerji biriktirmiş ve demek ki birinci depremin boşalttığı stres ikinci depremi tetiklemiş. İkinci deprem tamamen öngörülemez bir depremdi. Burada deprem gerçekleşeceği söylenemezdi. Bu imkansız” ifadelerini kullandı. Ardından beklenilen büyük İstanbul depremine ilişkin konuşan Pichon, şu açıklamayı yaptı:

“İstanbul'un farklı bölgeleri depremden farklı etkilenecek. Bu konuda çok sayıda Türk araştırmacı, aynı zamanda Çinlilerin de çalışmaları var. Önemli olan yapı üretme yönetmeliklerinin bu tahminlere uygun olması ve kurallara, yönetmeliklere uyulması. İnsanların saygı göstermediği, uymadığı düzenlemeler hiçbir işe yaramaz. Marmara’da 7,6 üzerinde tek bir depremin olacağını düşünüyorum. Tüm meslektaşlarımın böyle düşünmediğimi biliyorum. Onlar 2 ya da 3 deprem olacağını düşünüyor. Tarih kimi haklı çıkaracak göreceğiz. Bölgedeki levhaların nasıl geliştiğine bakıyorum. Marmara’da fayın bütün hareketi, belli bir uzunlukta tek bir anda yapacağını görüyorum.”

İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu Bakan Fidan’dan Şam paylaşımı: “Misafirperverliklerini özlemişiz” 23 Aralık 2024 akademik kadro ilanları Resmi Gazete'de!
Sonraki Haber