Bu kez Japon bilim insanı açıkladı: İstanbul depremi ne zaman?

Sık sık ekranlarda tartışılmaya başlanmış olan ‘İstanbul'da deprem olacak mı?’ sorusuna 32 senedir Türkiye'de çalışan Japon İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, yanıt verdi. Moriwaki, riskli bölgeleri sıraladı.

Kahramanmaraş depreminin ardından televizyon ekranlarının en yaygın tartışma konusu ‘İstanbul’da büyük bir deprem olacak mı, ne zaman olacak?’ sorusu oldu. Her uzman isim bu konuda farklı bir şey söylerken, bir süredir beklenen büyük Marmara depremine ilişkin konuşan son kişiyi çalışmalarını son 32 yıldır Türkiye’de yürüten Japon İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki oldu. Moriwaki, beklenmeyen bir açıklama yaptı.

Tv100’e konuk olan Yoshinori Moriwaki, ‘İstanbul'un bu ilçelerinde 7.5 deprem olsa da büyük problem olmaz’ diyerek, beklenenin aksine bir açıklama yaptı. Konuya ilişkin söylediği ilçelere dikkat çeken Moriwaki, aynı zamanda Türkiye’de riskli gördüğü fay hatlarına ilişkin de oldukça detaylı bir bilgi verdi.

“HASAR BEKLENDİĞİ KADAR KÖTÜ OLMAYACAK”

Marmara’da bir depremin beklendiğini doğrulayan Yoshinori Moriwaki, hasarın beklendiği kadar büyük olmayacağını öne sürerek; “İstanbul'da 1. ve 2. köprüde güçlendirmeler yapıldı. Aynı şekilde Mecidiyeköy'deki ana viyadük de güçlendirildi. İstanbul'un bazı ilçelerinde de Japon bilim insanları aracılığıyla güçlendirmeler yapıldı” açıklamasında bulundu Ardından güçlendirilen ilçeleri sıralayan Yoshinori Moriwaki, şu açıklamayı gerçekleştirdi:

“Beşiktaş, Sarıyer, Ataşehir bu ilçeler güçlendirildi. Japonlar bilimsel olarak bu konuda yardım yaptı. Marmara Bölgesi genelinde deprem bekleniyor ama güçlendirme yapılan yerlerde hasar beklendiği kadar kötü olmayacak. Depremin şiddeti 7.5 olsa bile güçlendirme yapılan Ataşehir, Şişli, Mecidiyeköy, Sarıyer, Beşiktaş gibi bölgelerde problem olacağını düşünmüyoruz.”

“ETKİSİNİN DÜŞÜK OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Yalova merkezin Yalova'nın sahil ilçesi olan Çınarcık'ın ve Bursa'nın riskli olduğunun altını çizen açıklamalar gerçekleştiren Yoshinori Moriwaki, “Osmangazi Köprüsü ise 7.9 şiddetindeki depreme bile dayanıklı. O köprü deprem göz önünde bulundurarak yapıldı” dedi. Ardından fay hatlarına ilişkin konuşan Moriwaki, “Doğu Anadolu fay hattı bu kadar kırılmaya başladı bundan sonra neresi diye düşünüyoruz. Hatay'da hasar oldu ama fay hattı daha kırılmadı. Kahramanmaraş'a kadar kırdı. Hatay'dan sonra güneye gelen Kuzey Kıbrıs'a giden bir fay hattı var. Elazığ'da da bir fay var” ifadelerini kullandı. Moriwaki’nin programdaki son açıklamaları ise şu şekildeydi:

“Bingöl'den batıya uzanan fay hattında da tehlike var. Muş, Bitlis, Van... 2011'de Van'dan sonraki fay hattı kırıldı. Muş, Bitlis tarafında da deprem bekleniyor. Sonra da Marmara Depremi bekleniyor. İzmir'deki fay hattı geçtiğimiz depremde kırıldı. İzmir'de yoğun bir deprem beklemiyoruz. Deprem geliyorsa da etkisinin düşük olacağını düşünüyoruz.”

Türkiye'nin dolar zengini illeri açıklandı! İlk sıradaki il şaşırttı Konut kredisi güncellendi: 1 milyon TL'nin geri ödemesi değişti Şirin'i öldüren kağıt toplayıcısı caniden kan donduran ifade
Sonraki Haber