Bu kötü amaçlı yazılım içeren uygulamaları Android telefonunuzdan hemen silin!

Bilgisayar ve yazılım güvenlik şirketi McAfee, kötü amaçlı yazılım kitaplığıyla iletişim kuran 60 Android uygulamasını ortaya çıkardı. Bu uygulamalar telefonunuzda yüklüyse en kısa sürede silmeniz gerekiyor!

Normal şartlarda Google'ın Andorid cihazlardaki mağazası Play Store'dan bir uygulama indirdiğimizde güvenli olması gerekir değil mi? Ne de olsa, Google'ın potansiyel kullanıcılara zarar vermeye çalışabilecek uygulamaları ayıklamak için katı kuralları ve düzenlemeleri vardır. Ne yazık ki ideal bir dünyada yaşamıyoruz ve kötü amaçlı yazılımlar her gün bu mağazada yerini alıyor. Son olarak hem kullanıcıların hem de geliştiricilerin haberi olmadan milyonlarca kez indirilen uygulamalar ortaya çıktı!

BU UYGULAMALARI TELEFONUNUZDAN SİLİN

McAfee'nin Mobil Araştırma Ekibi, "Goldoson" olarak tanımladıkları ve Google'ın Play Store'una ve Güney Kore'nin ONE Store'una 60 onaylı uygulama aracılığıyla giren yeni bir kötü amaçlı kitaplık keşfetti. Sonuç olarak, Goldoson uygulamaları 100 milyon kez indirildi ve üç uygulamanın her biri 10 milyon kez indirildi.

İşte bu kötü amaçlı yazılım ihlalilnden etkilenen ve telefonunuzdan silmeniz gereken en popüler 13 uygulama:

  • L.PAY ile L.POINT: 10 milyon indirme
  • Swipe Brick Breaker: 10 milyon indirme
  • Money Manager Expense & Budget: 10 milyon indirme
  • GOM Player: 5 milyon indirme
  • LIVE Score, Real-Time Score: 5 milyon indirme
  • Pikicast: 5 milyon indirme
  • Pusula 9: Smart Compass: 1 milyon indirme
  • GOM Audio - Music, Sync şarkı sözleri: 1 milyon indirme
  • LOTTE WORLD Magicpass: 1 milyon indirme
  • Bounce Brick Breaker: 1 milyon indirme
  • Infinite Slice: 1 milyon indirme
  • SomNote - Güzel not uygulaması: 1 milyon indirme
  • Korea Subway Info: Metroid: 1 milyon indirme

Bununla birlikte, geçmişteki kötü amaçlı yazılım uygulaması keşiflerinin aksine, bu 60 uygulamanın geliştiricileri bilerek suç ortağı değiller. Yani uygulamaları aslında temizdi fakat Goldoson kötü amaçlı yazılımını içeren üçüncü taraf bir kitaplığa güveniyorlardı.

GOLDSON NEDİR?

McAfee'nin araştırması sayesinde, Goldoson'un cihazınıza yüklediğiniz uygulamaların yanı sıra kablosuz ağların, Bluetooth bağlantılarının ve GPS konumlarının günlüğünü topladığını biliyoruz. Kitaplık bu bilgilere yalnızca siz izin verirseniz erişebilir, ancak ilk etapta uygulamalarla ilgili şüpheli hiçbir şey olmadığından, bu izinler verilmiş olabilir. Kitaplık daha sonra sizin bilginiz olmadan arka planda reklamlara tıklayabilir ve bir reklam dolandırıcılığı üzerinden para kazanabilir.

Goldoson kitaplığıyla iletişim kuran bir uygulama yüklediğinizde, bu uygulama cihazınızı kaydeder ve sunucuyla iletişim kurmaya başlar. Ardından sunucu, Goldoson'un reklamları ne sıklıkta tıklaması veya verilerinizi çalması gerektiğini belirler. Bu genellikle iki günde bir çalışır ve ardından o sırada aldığı uygulamaların, konum geçmişinin, cihaz sayısının ve ağ bağlantılarının tam bir listesini gönderir.

BU UYGULAMALARIN TAM LİSTESİNİ VE DETAYLI ANALİZİNİ GÖRMEK İÇİN BURAYA TIKLAYABİLİRSİNİZ 

AFAD duyurdu: Malatya'da akşam vakti korkutan deprem! Tunceli Valiliği DEM'li Konak'ın yalanını ortaya çıkardı AK Parti'li Yüksel: UCM'nin Netanyahu kararının takipçisiyiz!
Sonraki Haber