Bu rahatsızlıklar oruç tutanlar için çok riskli! İşte kesinlikle oruç tutulmaması gereken 7 hastalık!
Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getirmek isteyenler ancak bazı rahatsızlıkları olanlar doktorlarına danışmadan bunu gerçekleştirmemelidirler. Oruç tutulmaması gereken başlıca 7 hastalık bu gibi durumlarda kötü sonuçlar doğurabilmektedir. İşte,
Ramazan ayı geldi çattı. On bir ayın sultanı Ramazan ayında oruç tutmak isteyenler ancak bazı rahatsızlıklarından dolayı tereddütte kalanlar bu gibi durumlar neler yapabileceklerini merak etmektedirler.
Bu konuda bazı bilgilendirmelerde bulunan Acıbadem Bakırköy Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Saruç, Ramazan ayı içerisinde oruç tutulmaması gereken başlıca 7 hastalık hakkında açıklamalar yaptı ve bir kez daha uyardı.
Ramazan ayında hekime sorulmadan kesinlikle oruç tutulmaması gereken hastalıklar arasında; reflü, ülser, karaciğer, karın ağrısı, kabızlık, safra kesesi ve pankreas yer aldı.
Uzun süren açlık sonrasında dikkatsiz bir şekilde alınan yüksek kalorili ve fazla miktarda yiyecek tüketimi reflüyü arttırabilir. Reflü hastalarının özellikle yemeklerini yedikten hemen sonra yatmamaları tavsiye edilmektedir. İftarda yüksek kalorili ve yağlı yiyeceklerden kaçınılarak iftardan 3 saat kadar sonra küçük bir öğün ilave edilerek sigara ve alkolün alınmaması çikolata, kahve, biberli, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Ramazan ayında ağrı kesicilerin ve aspirin kullanımının önemi değinilirken mide için oldukça zararlı olan bu ilaçların doktor önerisi olmadan alınmasının tehlikeli kanama ve mide delinmelerine sebebiyet verileceğinin altı çizildi.
Ramazan ayı süresince ev dışında daha sık yemek yendiği için besin zehirlenmeleri, parazit ve enfeksiyon hastalıklarının daha da arttığına dikkat çekilerek kabızlığın, posası az ve yüksek kalorili yemek tüketme nedeniyle ortaya çıktığı vurgulanarak yiyeceklerin dengeli seçimine dikkat edilerek yeterince çiğ sebze, meyve tüketildiği, unlu gıdaların kepek içermelerine özen gösterildiği ve yeterli miktarda su içildiği takdirde düzenli bağırsak alışkanlıklarını sürdürmenin zor olmayacağından söz edildi.