Bu satırlar harf inkılabından yıllar önce yazıldı
Mustafa Kemal Atatürk'ün 1928 yılında ilan ettiği harf devrimi ile Türkiye Cumhuriyeti'nde kullanılan Arap harfleri esaslı Osmanlı alfabesi, yerini Latin harflerini esas alan Türk alfabesine bıraktı. Ancak, o tarihten yıllar önce Enver Paşa'nın Latin alfabesini kullanarak yazdığı telgraflar ortaya çıktı.
Türklerin yaklaşık bin yıl boyunca kullandığı Arap alfabesi, yapılan Harf Devrimi ile yerini Latin alfabesine bıraktı. "Yeni Türk harflerinin kabul ve tatbiki hakkında Kanun" 3 Kasım 1928 günü Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
ENVER PAŞA İNKILAPTAN YILLAR ÖNCE LATİN ALFABESİ KULLANIYORDU
Ancak Enver Paşa'nın bu inkılaptan yıllar önce Latin alfabesi ile Türkçe yazmaya başlamıştı. Birinci Dünya Savaşı öncesinde Osmanlı'nın en güçlü adamı olan Enver Paşa, askeriyedeki resmi yazışmaları ‘huruf-ı munfasıla’ adını verdiği bu yazı sistemiyle yazılmasını istemişti.
ENVER PAŞA'NIN HAYALİNİ ATATÜRK GERÇEKLEŞTİRDİ
Ancak bu emir sonrasında savaş çıkması ve yaşanan gelişmeler, Enver Paşa'nın hayalinin önüne set çekti ve Arap harflerine geri dönüldü.
Harbiye Nazırlığı makamına gelen ve Naciye Sultan ile evlenerek hanedana damat olan Enver Paşa'nın hayalini ise Mustafa Kemal Atatürk gerçekleştirdi.
Enver Paşa’nın 15 Eylül 1916 tarihinde 15.Kolordu’nun Galiçya’daki başarıları üzerine çektiği latin harfleriyle yazılı tebrik telgrafı. (ATASE / Ahmet Buğra Çetin’in “Brusilov Taarruzu ve Taarruzun Durdurulması Hususunda 15.Türk Kolordusunun Gayretleri” isimli YL tezinden) pic.twitter.com/I9gyHBBURW
— Tolga Alkan (@t_alkan) January 18, 2021
Mustafa Kemal Atatürk'ün Sultan Vahdettin'in kızı Sabiha Sultan ile evlilik isteği Enver Paşa'nın kötü giden evliliği gerekçe gösterilerek reddedilmişti.
NE OLMUŞTU?
Mustafa Kemal Atatürk genç bir subay olarak Çanakkale Savaşlarından sonra Sabiha Sultan’a üçüncü taraflar aracılığı ile evlenme teklifinde bulundu.
Sabiha Sultan o günlerden 40 yıl sonra, Türkiye Cumhuriyeti başbakanlığı yapan ve ortanca kızı Hanzade Sultan’ın dünürü olan Suat Hayri Ürgüplü’ye yazdırdığı hatıratta; "Evet, istemiş. Benimle konuşmuş değildir ama ben çekindim ve istemedim. Zira, önümde hiç de iyi örnek olmayan Enver Paşa ile Naciye Sultan’ın hayatı vardı. Sonra, tanınmış ...bir kumandanla aile hayatı kurabileceğime inancım yoktu." ifadelerini kullandı.