Bu sesi duyuyorsanız; bitkiniz zarar görmüş ve yardım istiyor olabilir! Son araştırma tüyler ürpertti

Bitkiler üzerine gerçekleştirilen son araştırma ilginç bir bulguyu ortaya koydu. Bitkilerin zarar görünce ses çıkardığını söyleyen botanik ve gıda güvenliği uzmanı Lilach Hadany, önemli noktalara dikkat çekti. İşte detaylar…

Bilim dünyasında sıkça gerçekleştirilen araştırmalar, zaman zaman farklı alanlar etrafında şekillenebiliyor. Şimdilerdeki araştırmalar ise, genellikle bitkilerin vermiş olduğu tepkiler etrafında şekillenmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde yeni bir araştırmaya imza atan Tel Aviv Üniversitesi araştırmacıları, bitkilerin zarar gördüklerinde ya da susuz kaldıklarında ses çıkardığını keşfetti.

İlginç araştırmalara bir yenisi daha eklendi. Tel Aviv Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği araştırma kapsamında zarar gören bitkilerin ses çıkardıkları ve bu ses aracılığıyla yardım istedikleri keşfedildi. Araştırmanın detaylarını Tel Aviv Üniversitesi’nde botanik ve gıda güvenliği uzmanı olarak görev yapan Lilach Hadany anlattı. İşte detaylar…

BİTKİLER, ZARAR GÖRDÜKLERİNİ GÖSTEREBİLİYOR

Domates, tütün, buğday, mısır ve kaktüs gibi bitkilerin stres altındayken ultrasonik patlama sesleri çıkardığını gösteren bir araştırmaya imza atan bilim insanları, bitkilerin çığlıklarının balonlu naylon ambalajların patlama seslerini andırdığını keşfetti. İnsan kulağının işitme aralığının dışında kaldığı için sesleri algılayamadığımızı söyleyen bilim insanları, diğer memeliler ve muhtemelen diğer bitkilerin bu sesleri algılayabildiğine dair inançlarının bu araştırma sonrasında arttığını bildirdi. Çıkan seslerin yakınlarda bulunan; yarasalar, kemirgenler, çeşitli böcekler gibi yüksek frekansları algılayabilen canlılar tarafından duyulabildiği sonucuna varan uzman isimler, bitkilerin stres altında kaldıkları durumları ise, susuz kalmak gibi fizyolojik ihtiyaçlarının giderilmediği anlar olarak tanımladı.

BİTKİLER, 40 İLA 80 KİLOHERTZ FREKANSLARINDA SES ÇIKARABİLİYOR

Araştırmaya dair konuşan Lilach Hadany ise, “Pastoral bir çiçek tarlası düşünün. Epey gürültülü bir yer olabilir, sadece biz bu sesleri duyamayız” dedi. Ardından araştırmanın yapılışına dair bilgiler veren Hadany, bitkileri arka planda gürültü olmayan, sessiz ve izole bir kutuya koyduklarını, 20 ila 250 kilohertz frekanslarında sesleri kaydedebilen ultrasonik mikrofonlar ile bitkileri dinlediklerini belirtti. Beş gün susuz bırakılan ya da yaprakları kesilen bitkiler ile düzenli olarak bakılan bitkileri karşılaştırdıklarını bildiren Hadany, bitkilerin 40 ila 80 kilohertz frekanslarında ses çıkardığını tespit ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin dolar zengini illeri açıklandı! İlk sıradaki il şaşırttı Konut kredisi güncellendi: 1 milyon TL'nin geri ödemesi değişti Şirin'i öldüren kağıt toplayıcısı caniden kan donduran ifade
Sonraki Haber