Bugün kritik oylama var! Fransa Afrika’dan kovuldu ekonomik ve siyasi kriz kapısını çaldı

Fransa ile ilgili son yıllarda yaşanan siyasi gelişmeler bugünkü tablonun belirleyicisi oldu. Afrika ülkeleri Batı yanlısı, siyasi geleceğini Batılı ülkelerin askeri gücüne bağlayan işbirlikçi hükümetlerden kurtuldukça, Fransa gibi sömürgeci ülkelerde çalkantı başladı. Sahra altı Afrika ülkelerinde idare değiştikçe Fransız askerlerinin Afrika’dan çekilmesi başladı. Fransızlar, yılda 500 milyar Euro’yu bulan sömürge vergisi kazancından oldu. İşte detaylar...

2008 Mart ayında eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac şunları söylemişti: “Eğer Afrika olmasaydı, Fransa güç sırasında yirmi üçüncülüğe düşerdi.”

Bundan önce ise, Jacques Chirac’ın selefi François Mitterrand, 1957’de “Afrikasız bir Fransa’nın 21. yüzyılda hiçbir tarihi yoktur.” demişti.

2020’li yıllarda 14 Afrika ülkesi, yapılan sömürge anlaşması nedeniyle, kaynaklarının % 85’ini Fransız Merkez Bankasına koyarak Fransa Maliye Bakanlığının kontrolüne girmek zorundaydı. Afrika ülkelerinden ilk hamle 74 yıllık Fransız sömürge parası CFA frangını bırakması ile geldi.
Ayrıca döviz rezervlerinin Fransa Merkez Bankasında tutulması da iptal oldu. Bütün bunlar sömürge gelirlerini tüketti. Sisteme giren sömürge parası kesilince de ‘halkların kardeşliğini, dayanışma ve özgürlüğü’ savunan Fransızlar, yabancı düşmanı, aşırı milliyetçi partilere oy vermeye başladı. Bu, bugünkü sorunlu durumu ortaya çıkardı.

BUGÜN GELECEKLERİ OYLANIYOR

Fransa'da aşırı sağcı Marine Le Pen'in Ulusal Birlik partisi hükümeti devirmek için sol koalisyonla güçlerini birleştirmesi beklenirken, güvensizlik önergesinin bugün oylanacak.

CDS PRİMİ ZİRVE YAPTI

Hükümetin düşmesi beraberinde başka bir kaosa sebebiyet verebilir. Ülkelerin yurtdışı borçlanmada risk primini belirleyen CDS primi zirve yaptı. Fransa'nın 5 yıl vadeli CDS risk primi son 4,5 yılın zirvesine yükseldi. 

TAHVİL FAİZLERİ YUNANİSTAN’LA AYNI SEVİYEYE ÇIKTI

Fransa'da büyümekte olan siyasi kaos nedeniyle ülkenin borçlanma maliyetleri de ilk kez Yunanistan tahvil faizleri ile aynı seviyeye çıktı.

Fransız 10 yıllık devlet tahvili getirileri ile Yunan muadilleri arasındaki faiz farkı olan spread, sıfıra düştü.

Yatırımcılar, Fransız tahvillerini tutmak için, borç batağındaki Yunanistan tahvillerini tutmak için istedikleri faizin aynısını talep ediyorlar. Bu, Başbakan Michel Barnier liderliğindeki hükümetin, Fransa'nın bütçe açığını azaltmak için harcamaları azaltmayı ve vergileri yükseltmeyi amaçlayan 2025 bütçesi için destek almakta zorlandığı Fransa'daki siyasi kargaşaya ilişkin endişelerin boyutunu gösteriyor.

Galatasaray resmen KAP'a bildirdi: Aylık 8,6 milyon TL'ye kiralandı! Lübnan'da sıcak gelişme: Hizbullah kabul ettiğini açıkladı! O sahte bilirkişi rüşvetten tutuklandı!
Sonraki Haber