Bugün Türklerin Almanya'ya gidişinin 61. yıl dönümü! Almanya Türkler için hala ACI VATAN!

Türk işçilerin Almanya'ya çalışmak için gidişlerinin üzerinden tam 60 yıl geçti. 30 Ekim 1961 yılında iki ülke arasında imzalanan işgücü anlaşmasıyla Almanya'ya gelen ve uzun süre "misafir işçi" diye adlandırılan Türklerin yüzlerce sorunu ise hala çözülemedi.

MEVLÜT YÜKSEL/ÖZEL HABER

Avrupa'yı derinden sarsan İkinci Dünya Savaşı’nda, adeta yerle bir olan Almanya Federal Cumhuriyeti, kısa sürede toparlanmaya başlayınca, işçi açığını kapatmak istedi.Almanya bunun için ilk ‘İş Gücü Anlaşması’nı,1955 yılında İtalya ile yaptı. 1960 yılında da İspanya ve Yunanistan’la.Ancak bu yetmemişti ve Avrupa'nın ağır sanayi öncüsü olarak yola çıkan Almanya,Türkiye'den binlerce işçi istemişti.

İLK ANLAŞMADAN TAM 60 YIL GEÇTİ!

Türkiye ile Almanya arasında ilk "İş Gücü Anlaşması" ise 30 Ekim 1961’de yapıldı. Türkiye'nin çeşitli il, ilçe, hatta köylerinden binlerce insan, Almanya'ya çalışmak için devlet dairelerine müracaat etti. Yapılan anlaşma sonrası da "gurbetçi" olarak adlandırılan Türk işçilerinin, Almanya'ya çalışmak için gidişlerinin üzerinden tam 60 yıl geçti. 30 Ekim 1961 yılında iki ülke arasında imzalanan işgücü anlaşmasıyla Almanya'ya gelen ve uzun süre "misafir işçi" diye adlandırılan Türklerin yüzlerce sorunu ise hala çözülemedi.

GURBETÇİLERİN YILLARDAN BERİ ÇÖZÜLEMEYEN SORUNLARI!

Almanya'da yaşayan yaklaşık 2 milyon 500 bin Türk'ün yıllardan beri çözülemeyen sorunları adeta derin dondurucuya konulmuş gibi çözümsüz bekliyor. Kısa adı UHAD olan, Uluslararası Hak Arama Derneği Almanya Başkanı, 42 yıllık gurbetçi Şirvan Ünal, Almanya'da gurbetçilik yapan Türklerin sorunlarını SuperHaber'e anlattı.

"30 Ekim 1961’den itibaren umudunu gurbette çalışmaya bağlayan Türk vatandaşlarımızın bu güne gelindiğinde sorunları şu şekilde:

1. Konsolosluklarda Türk vatandaşlarına sunulan hizmet istenilen ve olması gereken düzeyde değil.

2. Mavi Kart olayı hala daha tam manada oturmuş degil.

3. Emeklilik olaylarında vatandaşın durumu sıkıntılı.

4. Hastalık sigortası konusunda yapılan yeni uygulama bizleri üzmüştür.

5. Askerlik olayında inmeler, çıkmalar yaşanmıştır ve makul bir durumda olmamıştır.

6. Almanya’dan kesin dönüş esnasında, çalışan kendisinden kesilen emeklilik primini almıştır. Ama malesef iş verenden kesilen prim payı Almanya’da kalmıştır. Bu konuda 1963 yılında iki ülke arasında yapılan anlaşmaya uyulmamıştır. Türkiye’ye kesin dönüş yapan vatandaşımız kendisinden kesilen parayı aldığı gibi işverenden de kendisi için kesilen parayı mutlaka almalıdır.

7. 7 milyon insanımızın olduğu Avrupa'da, bir göçmen bakanlığımızın olmaması içler acısıdır.

8. "Sıla Yolu" dediğimiz 6 ve 7 ülkeden geçerek anavatana gitmek istediğimiz de yollar yenilendi ama işkence, zulm bitmedi ve bu konuda da bir iyileştirme olmadı.

9. Milli hava yollarımız olan Türk Hava Yolları'na, Avrupalı Türklerin verdiği desteği aynı orantıda Türk Hava Yolları, Avrupalı Türklere vermedi..

10. Birinci kuşak Avrupalı Türklerin, Türkiye’ye özveri ile yaptığı yatırımlara ve desteklere rağmen, bugün bu insanlar ve çocukları yeterince destek görmüyor, verilmiyor.

"HAKLARIMIZI ALMASINI MAALESEF BİLEMEDİK!"

UHAD Başkanı Şirvan Ünal, açıklamasının devamında gurbetçi Türkler olarak özeleştiride de bulunarak, "Velhasılıkelam; 60 yıl sonra hatırı sayılı ciddi manada verdiklerimizle aldıklarımızı tartarsak, sorunlarımızın çözülmediğini ve bizlerin yararına bir şeylerin yapılmadığını görürsünüz. Avrupa'daki Türk STK’lar olarak da kendimizi de eleştirelim, birlik ve beraberlik içerisinde haklarımızı Avrupa’dan, Almanya’dan ve Türkiye’den almasını bilemedik. Böyle giderse, bir 60 yıl daha beklemek zorunda kalacağız." şeklinde konuştu.

UHAD Başkanı Şirvan Ünal

ESKİ BAŞBAKAN MERKEL DE AYRILMADAN GURBETÇİ SORUNUNA DEĞİNMİŞTİ!

Öte yandan Almanya eski Başbakanı Merkel ayrılmadan önce,1961 yılında imzalanan işgücü anlaşmasıyla gelen ve uzun süre "misafir işçi" diye adlandırılan göçmenlerin durumunun hiç de kolay olmadığını hatırlatmıştı. Merkel konuşmasında "uyum politikası" kelimesinin sözlükte bile yer almadığının altını çizerek, sürecin zorluğuna vurgu yapmıştı. Eski Başbakan Merkel, ülkeye gelen işçilerin uyum sağlamasında en önemli rolü işletmeler ile sendikaların oynadığını, Almanların da bu göç süreciyle dünyaya ve başka kültürlere yönelik anlayış geliştirmesinin mümkün hale geldiğini de belirtmişti. Merkel konuşmasında, başka ülkelerden gelen insanlar sayesinde Almanya'nın güçlendiğini vurgulamıştı. Halen göç ve uyum alanında yapılacak çok şeyin olduğunu da hatırlatan Merkel, farklı göçmen grupların örneğin kendi aralarında daha çok ilişkiye geçmesinin bunların arasında yer aldığını kaydetmişti.

2034 Dünya kupası nerede düzenlenecek? Statlar belli mi? 2024 spotify wrapped ne zaman yayınlanacak? Wanda sahalara döndü! Artık bambaşka biri
Sonraki Haber