Bugün üç ayların başlangıcı mı? 23 Ocak oruç tutulur mu?

Müslüman alemi tarafından merakla beklenen Üç Aylar sonunda geldi çattı. Üç aylar olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayında oruçlar tutulur, dualar edilir ve kalp kırmama, günah işlememeye daha da özen gösterilir. Peki, 23 Ocak akşamı ve gecesinde oruç tutulur mu? İşte detaylar…

Müslümanların merakla bekledikleri Üç Aylar için çok az bir zaman kaldı. Halk arasında Üç Aylar olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayında ibadetler gerçekleştirilirken dualar edilir, namazlar kılınır ve dualar okunur. Peygamber Efendimizde bu ayların önemini hatırlatmak için “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diyerek dua etmiştir.

Ramazan ayı ile birlikte Recep ve Şaban aylarında da Peygamber Efendimizin daha fazla oruç tuttuğu bilinmektedir.

23 Ocak Bugün Üç Ayların Başlangıcı Mı?

Üç Ayların ilki Recep ayıdır. “Korkmak; saygı duymak, tâzim göstermek” anlamlarına gelen Reck kökünden türeyen Recep kelimesi; saygı duyulan ve savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan birinin adı olup dinî gelenekte önemli bir yere sahiptir.

Üç aylar, bugün Recep ayının ilk günü olan 23 Ocak Pazartesi tarihinde başlayacaktır. Şaban ayı ise 21 Şubat Salı günüdür. Ramazan ayı da 23 Mart’ta başlayacak ve ardından ise Ramazan Bayramı idrak edilecektir.

Üç Aylar Oruç Tutulur Mu?

Ramazan ayında oruç tutmak farzdır. Ancak Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır.

Bu nedenle, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dini bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.

Üç Aylarda Yapılacak İbadetler

- Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

- Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

- Tefekkürde bulunulmalı, “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

- 4 Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı

- Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.

- Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.

- Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

- Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

- Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

- Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, mesaj yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli, duaları istenmeli.

- Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeli.

İsrail Ebu Safiyye’yi alıkoyduğunu doğruladı! Çaykur Rizespor - Beşiktaş | Canlı maç anlatımı Japon şirkete satışa “ulusal güvenlik” engeli