"Bugünkü sorunlar Abdülhamid döneminin problemlerinden kaynaklanıyor!"
SuperHaber yazarı Prof. Dr. Metin Hülagü, Yıldız Sarayı ve Sultan Abdülhamid döneminde yaşanan rüşvet ve bahşiş meseleleriyle ilgili SuperHaber muhabiri Gizem Er'e samimi açıklamalar yaptı.
Sultan Abdülhamid’in etrafındakilerin ve kendilerine “Saray Takımı” veya “Kamarilla” denen kişilerin sözü edildiğinde akla gelen ilk şey “güç ve iktidar” olduğu kadar “yolsuzluk ve rüşvet” kavramları da oldu. “Saray Takımı”nı oluşturan kişilerin yaptığı ve aracısı olduğu işlerden kendi çıkarlarına uygun bir menfaat gözetmeden iş yapmadıkları iddiası hep ortaya atıldı.
ABDÜLHAMİD DÖNEMİNDEKİ RÜŞVET MESELESİ
Yıldız Sarayı'nda Sultan Abdülhamid'in etrafındaki "Saray Takımı"nı oluşturan kişiler arasında nasıl bir rüşvet çarkı döndüğünü açıklayan Prof. Dr. Metin Hülagü, "Rüşvet biz de eski bir durum. Biz onu daha çok bahşiş olarak biliyoruz. Bahşiş, size verdiği hizmetten memnun duyduğunuz birisinin gönlünü kazanmak veya takdir hislerinizi belli etmek için verilen düşük miktarda bir paradır. Bu bahşiş durumu Osmanlı toplumunda çok yaygın uygulanır. Özellikle turistlerin de oldukça dikkatini çekmiştir. Bu bahşiş bir süre sonra bahşiş olmaktan çıkıp miktarı yükselerek rüşvete dönüşmüştür. Artık beş lira, on lira değil de on milyon frank gibi rakamlar dönmeye başlamıştır. O zaman bu durum artık takdir, gönül alma durumundan çıkıp bir mecburiyete dönüşmüştür." dedi.
Prof. Dr. Metin Hülagü, Sultan Abdülhamid'i çevreleyen grubun o dönemde nasıl güçlendiğini anlattı. Maddi ve manevi olarak güç kazandığını belirten Hülagü, "Bütün idare Babıali'de değil de saraydan yapıldığı için, ipin ucu ellerinde olduğu için güçlenmiş oldu." dedi.
"SUİSTİMALİN OLDUĞU YERDE DOĞRU KARAR ALAMAZSINIZ"
Osmanlı'nın bu güçlenmedeki etkisini anlatan Prof. Dr. Metin Hülagü, "Bu güç, devletin çökmesine sebebiyet verdi. Suistimalin olduğu yerde doğru karar alamazsınız." dedi.
"RÜŞVETÇİLERİ GÖRMEZDEN GELDİ"
Prof. Dr. Metin Hülagü, Sultan Abdülhamid'in rüşvetçileri görmezden geldiğini vurguladı. Sultan Abdülhamid'in bu duruma göz yumduğunu belirten Hülagü, "Böyle yapmasının nedeni ise Osmanlı Devleti'nin çalışanların maaşını vericek çok parası yoktu. 1875'te Osmanlı maliyesi iflas etti. Abdülhamid iktidara gelmeden önce oldu bu. Kendisinin bunda bir suçu yok. Abdülhamid, 1876'da iktidara geldi ama devlet 1875'te iflas etti. Tahta çıktığında hazinede para yoktu. Bu yüzden göz yummak zorunda kaldı." dedi.
YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!