Büyük paradoks: Yumurta mı tavuktan çıkar, tavuk mu yumurtadan çıkar? İşte kesin cevabı

Çok eski dönemlerden bu yana kadar gelen felsefi bir soru olan "Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan?" herkes tarafından epeyce merak edilmektedir. Büyük tartışma konusu olan bu soruya bilimsel açıdan cevabını haberimizde bulabilirsiniz.

Günümüzde horozların bu soruya yönelik perspektifi ve yumurtadan çıkanın tavuk değil de civciv olduğu gibi konularda bolca düşünce vardır çelişkiye neden olan bu paradoks, aslında "köken problemi" veya "ilk neden problemi" olarak ifade edebileceğimiz felsefi bir konuyla ilgilidir.

İlk olarak MÖ 4. yüzyılda Aristo tarafından dile getirilmiştir, ondan 4 asır sonra Plutarkhos bunun evrenin başlangıcıyla ilgili çok önemli bir problem olduğunu yazmıştır ve 5. yüzyılda Macrobius, kulağa basit bir soru gibi gelen bu sorunun aslında önemli olduğunu vurgulamıştır.

Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar? sorusunun felsefik açıdan ifade ettiği anlam aslında "Tüm madde ve enerji, kendisinden önce gelen madde ve enerjiden geliyorsa, ilk madde ve enerji nereden geldi?" sorusudur.

HER ŞEY BİR ÖNCEKİ ATASINDAN GELİYORSA O ZAMAN CANLILIK NASIL BAŞLADI?

İlginç bir şekilde, "Sınır problemi" veya "uç değer problemi" olarak da bilinen bu soruların bir kısmının aslında cevabı vardır, en azından bazıları için kabul edilebilir cevaplara oldukça yakınız: Örneğin bütün canlılar, kendilerinden önce gelen canlılardan gelirler, evet. Ancak canlılığın kökenlerine indiğimizde karşımıza çıkan en eski atasal yapılar, canlılık ile cansızlığın eşiğinde bulunan kimyasal çorbalar gibidir. Tıpkı günümüzde halen var olan virüslerin neredeyse bir canlı gibi davranması, canlılıkla ilişkili bazı özellikleri taşıması, ama buna rağmen canlılığın yaygın kabul edilen kriterlerini tam olarak sağlamadığı için "cansız" olarak kategorize edilmesi gibi. Yani canlılığın kökeni, henüz tam olarak cevaplanmamış olsa da, bilim için cevaplanamaz sorular kategorisinde değildir.

TAVUK-YUMURTA PARADOKSUNUN CEVABI ÇOK BASİT

Tavuk ve yumurta paradoksunun cevabı çok basit aslında; tavuk yumurtadan çıkar.
"Yumurtadan çıkan tavuk değil civcivdir." görüşüne karşı ise burada bahsedilen "Tavuk" sadece bu yazının konusu olan kuşun dişilerinin ismi değildir, aynı zaman Gallus gallus domesticus alt türünün Türkçedeki adıdır. Yani bu soruda belirtilen tavuk bu kuş türünün dişisinin adı değildir, hem dişisinin hem erkeğinin hem de yavrusunun adıdır.

O bankadan faiz indirimi için müşterilerine jet açıklama geldi Müge Anlı Esma Yavuz olayı Nedir? İsrail Palmira'ya PYD-YPG koridoru için mi saldırdı?
Sonraki Haber