Buzuldan çıkarılan kürk yumağının 30.000 yıllık sincap olduğu ortaya çıktı!

Kanada buzullarında saklı kalan 30.000 yıllık kürk yumağının aslında mumyalanmış bir sincap olduğu ortaya çıktı.

Altın madencileri, kazı sırasında parçalanmış bir kürk yumağı çıkardılar. Bu top şeklindeki kürk kaplı bulgunun, incelemesinden sonra bir Arktik yer sincabı olduğu ortaya çıktı.

Bilim insanları, yakın zamanda Kanada'da çıkarılan tanınmaz bir kürk yumağının aslında 30.000 yıl önce kış uykusundayken muhtemelen ölmüş olan bir sincap olduğunu keşfetti.

KEŞFEDİLEN SİNCABI "HESTER" OLARAK ADLANDIRDILAR!

Kürk yumağı, 2018 yılında Kanada'nın Yukon bölgesindeki Klondike altın sahalarındaki madenciler tarafından keşfedildi. Kıvrılmış bir Arktik yer sincabı (Urocitellus parryii) olduğuna inanılan keşif, günümüz sincaplarına benziyor ve mumyalanmış topun çıkarıldığı bölgede bugün bile varlığını sürdürmeye devam ediyor. Ayrıca araştırmacılar, sincabın bulunduğu bölgeden dolayı sincaba "Hester" adını verdiler.

Araştırmacılar top haline gelmiş sincabı ilk bulduklarında, ne olduğu hemen anlayamadılar. Keşifi inceleyen bir paleontolog olan Grant Zazula, "Bu küçük elleri ve pençeleri, küçük bir kuyruğu ve ardından kulaklarını görene kadar tam olarak tanınamadı" dedi.

Araştırmacılar, Hester'ın öldüğünde büyük ihtimalle kış uykusunda olduğuna inanıyor. Kuzey Kutbu yer sincapları, genellikle yapraklı yuvalarla sıraladıkları yeraltı inlerinde kış uykusuna yatmak için Hester'in yattığı gibi top şeklinde kıvrılırlar. Ayrıca araştırmacılar daha önce bu korunmuş yuvaların örneklerini daha önce bulmuşlardı, ancak bunların neredeyse hepsi boştu.

KIRILIR VE ZARAR GÖRÜR KORKUSUYLA RÖNTGEN ÇEKİLDİ

Araştırmacılar, süreçte sincabı zarar görebileceği korkusuyla hareket ettirmek istemediler. Daha sonrasında ise, yerel veteriner Dr. Jess Heath tarafından röntgen çekilmesine karar verildi.

X-ışını taramaları sincabın iskeletinin mükemmel durumda olduğunu ve yaratığın yaşayan bir Arktik yer sincabıyla neredeyse aynı göründüğünü ortaya çıkardı.

Sadece sincap keşfiyle kalmayan Klondike altın madenleri, mumyalanmış hayvan keşifleri için de büyük bir altın madenidir. Haziran 2022'de, yaklaşık 30.000 yıl öncesine kadar uzanan, mükemmel şekilde korunmuş bir yavru mamut ve kurt kalıntıları keşfedilmişti.

Türkiye tetikte! "Şakası yok, zamanlama meselesi" Almanya'da kaybolan Kütahyalı imamdan acı haber Plastik poşete zam yolda!
Sonraki Haber