C ve D vitamini bulunan besinler hangileri? | Koronayı yenen doktordan C ve D vitamini önerisi

C ve D vitamin hangi besinlerde bulunur? | Koronaya karşı C ve D vitamini önerisi İç hastalıkları Uzmanı Murat Terekeci, Koronavirüsü yendikten sonra tedavi sürecini anlattı. C ve D vitamininin tedavi aşamasında çok önemli olduğunu söyledi. Peki C ve D vitamini hangi besinlerde bulunur? C,D vitamini nedir? Neler yapmalı? Detaylar haberimizde...

C ve D vitamin hangi besinlerde bulunur? | Koronaya karşı C ve D vitamini önerisi İç hastalıkları Uzmanı Murat Terekeci, Koronavirüsü yendikten sonra tedavi sürecini anlattı. C ve D vitamininin tedavi aşamasında çok önemli olduğunu söyledi. Peki C ve D vitamini hangi besinlerde bulunur? C,D vitamini nedir? Neler yapmalı? Detaylar haberimizde...

C VİTAMİNİ NEDİR?

C vitamini bağışıklık sistemi ile ilişkilendirilen vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinlerden bir tanesidir. Askorbik asit ve L-askorbik asit olarak da bilinen C Vitamini, bazı gıdalarda bulunan ve suda çözünen bir vitamindir. L-Askorbik Asit, portakal gibi meyvelerden elde edilebilir. İnsanlar, çoğu hayvanın aksine, C Vitaminini endojen olarak sentezleyemez, bu yüzden dışarıdan gıdalarla alırlar. Bazı hayvanlar kendi C Vitaminini kendileri yapabilirler, ancak insanlar bu vitamini yiyeceklerden elde ederler. C vitamini fizyolojik olarak yüksek indirgeme gücü sayesinde suda çözünen bir vitamin olarak işlev görür. Kolajen, karnitin ve nörotransmiterlerin biyosentezinde yer alan enzimler için bir kofaktördür.

C Vitamini kaynakları, meyve ve sebzelerdir. Narenciye sınıfında yer alan meyveler, C Vitamini olan meyveler arasında yer almaktadır. C Vitamini 1912'de keşfedilmiş, 1928'de izole edilmiştir. Daha sonra da 1933 yılında kimyasal olarak üretilen ilk vitamin olmuştur. C Vitamininin yaklaşık % 70- % 90'ı günlük gıdalardan alınır. Bununla birlikte, fazla alınan C Vitamini idrarda oksidatize edilmemiş askorbik asit olarak atılır.


C VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

C Vitamini içeren besinler çiğ olarak tüketilebilecek niteliktedir. “C Vitamini nelerde bulunur?” sorusunun cevabına yanıt olabilecek besinler aşağıda listelenmiştir.

Siyah frenk üzümü
Kırmızıbiber
Kivi
Yeşil dolmalık biber
Portakal
Çilek
Papaya
Brokoli
Maydanoz
Ananas
Brüksel lahanası
Karnabahar
Mango
Limon
Greyfurt
Bezelye
Domates
“C Vitamini nelerde var?” sorusuna cevap niteliğinde sıralanan bu besinler fark edileceği üzere meyve ve sebzelerden oluşmaktadır. C Vitamini meyveler ve sebzelerden alınıp vücutta kullanılır. Yağda çözünmeyen bu vitamininin fazlası vücutta depo edilmez.

D VİTAMİNİ NEDİR?

D vitamini, yağda çözünen bir vitamindir. Çoğu zaman “güneş ışığı vitamini” olarak da adlandırılır. D vitamini aktif formuna dönüşürken iki aşamalı bir süreç geçirir. İlk olarak, karaciğerdeki kalsidiol depolama formunda oluşturulur. Daha sonra, böbreklerdeki aktif formuna dönüştürülür. D vitamini kalsiyumun normal emilimine, kas ve kemiklerin normal fonksiyonlarının korunmasına katkıda bulunur.

D VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?

D vitamini nelerde var sorusu pek çok cevaba sahip olmakla birlikte, kişinin kendi olanaklarına ve zevklerine göre seçim yapabileceği kadar da yaygındır. D vitamini içeren besinler aşağıdaki gibi sıralanmaktadır (1).

Yağlı balık
Ton balığı
Mantarlar
Süt
Portakal suyu
Yumurta sarısı
Tahıl
Sığır karaciğeri
Morina yağı
D vitamini olan yiyecekler bu şekilde listelenebilirken, güneş ışığı da D vitamini kaynakları arasında yer almaktadır.

KORONAVİRÜSÜ YENEN DOKTORDAN C VE D VİTAMİNİ ÖNERİSİ

İstanbul'da özel bir hastanenin başhekimi ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Hakan Terekeci, hastalığa yakalanma ve tedavi sürecine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 Mart'ta Kovid-19 testinin alındığını, sonuç çıkması beklenmeden akciğer tomografisinin de çekildiğini, tomografide corona virüs belirtileri olduğu için test sonucu beklenmeden hastaneye yatırıldığını bildirdi.

İlk andan itibaren Sağlık Bakanlığı'nın tedavi önerilerini uygulamaya başladıklarını dile getiren Terekeci, yüksek doz C vitamini tüketimi önerisi kapsamında her gün yüksek dozda C vitamini aldıklarını anlattı.

Tedavi sürecinde bir günlerinin diğer günü tutmadığını kaydeden Terekeci, "Bir gün sırt bir gün baş ağrısı oluyor. Ancak her zaman olan şey; stres, edişe ve kaygı." diye konuştu.

Terekeci, tedavide Sağlık Bakanlığı'nın rutinde önerdiği tedavi protokolü kapsamında antigribal ilaç, sıtma tedavisinde kullanılan ilaç, Japon grip ilacı diye bilinen ve corona virüs tedavisinde kullanılmak üzere Türkiye'ye getirilen ilaçtan aldıklarını bildirdi.

Bitkilerle tedavi (fototerapi) uzmanı olduğu için inandığı bazı ürünleri de kullandığını aktaran Terekeci, kekikten elde edilen, içerisinde sineol ve karvakrol bulunan bir ürünü kullandığını, bu ürünün ana tedaviye yardımcı olduğunu söyledi.

YEMEKLERE MUTLAKA ZERDEÇAL KATILMASI ÖNERİSİ

Terekeci, corona virüs testi pozitif çıkanlara tedavi esnasında kullanmaları için bazı önerilerde bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle sineol ve karvakrol dediğim kekik esanslı standardize olan ürünler kullanılabilir. Etkin maddesi kurkumin olan zerdeçal kullanılabilir. Özellikle akciğer tutunumunun tedavisinde ve bağışıklık sisteminin dengelenmesinde kullanılabilir. Bir de deve dikeni tohumunun özü var. Onu da özellikle akciğer ve karaciğerdeki zatürre lezyonlarının iyileşmesi tedavisinde kullanılabilir. Zerdeçalı günlük bir tatlı kaşığı yemeklerde kullanabilir. O şekilde acı olduğu düşünülüyorsa eczanelerden zerdeçal ürünü alınabilir."

"MUTLAKA C VE D VİTAMİNİ TÜKETİN"

Doç. Dr. Terekeci, hastalık öncesi için C ve D vitamini tüketiminin önemli olduğunu belirterek, güçlü bağışıklık sistemiyle hastalıktan korunulabileceğini veya tedavi sürecinin daha rahat geçebileceğini söyledi.

Çinko alımının da tedavi süreci için faydalı olduğunu dile getiren Terekeci, bal ve türevlerinin, apiterapi ürünlerinin tüketiminin önemli olduğunu kaydetti.

Terekeci, günlük taze sebze ve meyveden C vitamini alınabileceğini, kısıtlamalar nedeniyle taze sebze ve meyveye ulaşamayanların C vitamini tabletleri tüketebileceğini bildirdi.

Bağışıklık sisteminin önemine değinen Terekeci, "Bağışıklık sistemi zayıfsa bu hastalık sizi yenebiliyor. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için çok fazla kontrolsüz ürün kullanıldığında da sıkıntı yaşanabilir, ölümcül bir tabloyla karşılaşılabilir. Çok stres yapıp birçok ürünü bir arada kullanmaya çalışmayalım. Bahsettiğim ürünlerin kullanımı yeterli olacaktır." ifadelerini kullandı.

2030 Ramazan iki kere mi oruç tutulacak? 2030 Ramazan başlangıcı 26 Kasım tarihli kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı! İşte o kararlar Hotmail ve Outlook Giriş Linki 2024 - Yeni Hesap Açma, Oturum Açma
Sonraki Haber