Çalışmayan kadınlar için emekli olma yolu! Hiçbir sosyal güvenceniz yoksa yapmanız gerekenler...
Emekli maaşı hesaplamak için öncelikle elinize birtakım verilerin olması gerekir. Emekli aylığı, ödenilen prim gün miktarı, bağlı olunan sigorta ya da sigorta başlangıç tarihlerinin sunduğu bilgilerle birlikte hesaplanır. Ancak bu karmaşık ve bilgi isteyen emekli aylığı hesaplama genellikle şu yüzde üzerinden değerlendirilmektedir: Güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranı gibi verilen birbirleriyle çarpılır. Ve kişinin alacağı maaş bulunur.
Oldukça karmaşık olan aylık hesaplama için Sosyal Güvenlik Kurumu, vatandaşlara kolaylık sağlamak için internet sitesinde ya da sorgulama ekranında kolay emekli maaşı hesaplama seçenekleri sunuyor. Kişinin alacağı aylık ücret net olarak görülebiliyor.
Şu adımları izleyin;
SGK'nın size sunmuş olduğu 4A hizmet dökümü e-devlet hesabınızla ulaşılabilir. Bu ekranı kullanarak emekli ücreti hesaplanabilmektedir. Geçtiğimiz senelerde değişen bir kanunla SGK, Bağ-Kur ve emekli sandığı gibi sigorta kolları birleştirildi. Bunun için SSK'nın yeni adı 4A hizmet dökümüdür. Bir yere bağlı olarak çalışan kişilerin hizmet dökümü 4A emekli maaşı hesaplaması şu yolla olur:
Aşağıda size sunmuş olduğumuz linke tıklayarak girilir.
https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/
Size ait, T.C. kimlikk numarası, SGK sicil, ve nüfus bilgileri girilir.
Sorgulama başlatılır.
Bundan sonra sistem size otomotik olarak emekli aylığı hesaplar. Tabi bu sorgulamayı yapabilmeniz için minimum 3600 gün prim ödemiş olmanız gerekir.
Yukarıdakiler 4A hizmet dökümüne bağlı olarak bir işverene bağlı olarak çalışan kesim içindir. Bir de 4B yani, kendi adına prim yatıranlar, işverenler, iş yeri sahiplerinin bağlı olduğu hizmet dökümü vardır. Bunlarında emekli aylığı hesaplaması için yapabilecekleri şunlardır:
Buraya tıklayın
T.C. kimlik numaranızı yazın
Kurum seçin
Güvenlik kodunu girin ve sorgulayın. En az 5400 gün prim ödemişseniz size otomatik olarak emekli aylığı hesaplama yapılacaktır.
Devlet memurları için memur emekli aylığı hesaplama işlemi için 4C hizmet dökümü gereklidir.
ÇALIŞMAYAN KADINLAR İÇİN EMEKLİ OLMA YOLU!
Çalışmadan emekli olmak mümkün. Bunun iki yolu var; birincisi devletten isteğe bağlı sigortalı olunabilir, ikincisi Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) özel emekli olunabilir. İşin özel emeklilik tarafına değineceğim. Bugün 2 milyon 800 binden fazla kadın özel emeklilik sistemini tercih etmiş durumda, bunların bir kısmı da ev hanımları.
Artık, BES’i bilmeyen yok ama ben yine de özet geçeyim. Çalışmıyorsanız, ev hanımıysanız, her ay prim öder gibi emeklilik şirketine katkı payı adı altında belirli bir miktar ödüyorsunuz. 56 yaşına geldiğinizde sistemden emekliliğe hak kazanıyorsunuz. 56 yaşında da değil de 60 yaşında, 65 yaşında da emekli olabilirsiniz, size kalmış. Emekli olduğunuzda ister toplu para alabilirsiniz, ister belirleyeceğiniz geri ödeme planına göre kısım kısım ödeme alabilirsiniz ya da BES’teki birikiminizi yıllık gelir sigortasına aktarıp düzenli gelir alabilirsiniz.
AYLIK MAAŞ DA ALABİLİRSİNİZ
Peki, BES’e aylık ne kadar katkı payı ödenirse emeklilikte ne kadar birikime ulaşılır? Bu, kişilerin aylık ne kadar tasarruf edeceği, hangi yaşta sisteme gireceği ile yakından ilgili ama ben yine de bir-iki örnek vereyim. Örnekler, Emeklilik Gözetim Merkezi’nden (EGM) alınmıştır. Eğer 30 yaşındaysanız, aylık 200 lira katkı payı ödeyerek BES’e girerseniz –ki, devlet de sizin için aylık 50 lira yatıracak- bu katkı payını hiç artırmadan, 200 liralar ile devam ederseniz; 56 yaşında elinize geçecek muhtemel tutar devlet katkısı dahil 124 bin liraya yakın olacaktır.
40 yaşındaysanız, aylık 300 lira katkı payı ödeyerek sisteme girerseniz, devlet katkısı ile birlikte aylık tutar 375 lira olacaktır ve 300 lirayı hiç artırmadan, 56 yaşında emekli olmak istediğinizde; devlet katkısı dahil 99 bin liraya yakın birikiminiz olur. Anlayacağınız sisteme ne kadar erken girerseniz emekliliğinizdeki birikiminiz o kadar yüksek olur. Geç girecekseniz de aylık ödeyeceğiniz katkı tutarlarını yüksek tutmanız gerekir. Kaynak: Noyan Doğan / Hürriyet