Çanakkale ve Balıkesir turizmine zeytin katkısı

Çanakkale-Balıkesir Bölge Başkanlığı tarafından hazırlanan "Zeytin Kültür Yolu Projesi"yle gastronomi turizminin yerli ve yabancı turistler için iki şehri daha cazibeli hale getirmesi amaçlanıyor.

This browser does not support the video element.

Kuzey Ege ve Güney Marmara'da yer alan Çanakkale ve Balıkesir'in mutfak kültürü öne çıkaracak olan proje, binlerce yıldır insanlara besin kaynağı olan zeytinin tarihini turistlere anlatacak. Tanıtım faaliyetleri kapsamında Çanakkale'ye davet edilen ve turizm firma temsilcileri ve acente yöneticilerinden oluşan 25 kişilik heyet, bölgeyi ziyaret etti. Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda gıda üretim yerleri ve Troya Antik Kenti'ni gezen konuklar, misafirliklerine Balıkesir'e geçip Edremit, Havran, Burhaniye ve Gömeç ilçelerinde devam edecek. Zeytin hasadına da katılacak olan misafirlere, zeytin ve zeytinyağının tarihi anlatılacak.

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Gencer, birlik olarak Türkiye'de seyahat acentelerini yeni turlara ve turizm noktalarına yönlendirerek iş olanakları sağladıklarını yarattıklarını aktardı. Bu amaçla ziyaretlerini gerçekleştirdiklerini belirten Gencer, "Balıkesir, Ayvalık, Çanakkale bölgesinde müşterinin ihtiyaçları neler, nerede kalınır, yemek yenir onları birebir deneyimleyerek bu sene yeni bir tur destinasyonu oluşturmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Temel hedeflerinin iç turizmi geliştirmek ve yurt içinde turistik amaçlı seyahat edenlerin sayısını artırmak olduğunu vurgularken, söz konusu hedefe yeni turizm programlarıyla ulaşacaklarını söyleyen Gencer, "Deniz, güneş, kum her zaman var ama yeni sağlık turizmi, kültür, gastronomi, spor turizmi olabilir. Herkesin yeni turlara ihtiyacı var. Şu an tur programları hazırlıyoruz. Tur programlarını tur acentelerine göndereceğiz. Acenteler ise o tur programlarını satarak para kazanıp gelir elde edecek." şeklinde konuştu.

ZEYTİNİN TARİHİYLE BÖLGENİN TANITIMI PEKİŞTİRİLECEK

21. yüzyılın turistlerinin daha bilinçli olduğunu belirten Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanı Ömer Kartın ziyaretçilerin artık sıradan turizm paketlerini almak istemediğini belirtirken şu ifadeleri kullandı:

"Özel temalı konuları takip ediyorlar. Biz TÜRSAB olarak bunun ihtiyacını hissettik, zeytin ve zeytinyağı temalı bir yol hazırladık. Bu yol İstanbul'a en yakın olarak Çanakkale ve Balıkesir('den geçecek. Çanakkale, Edremit, Ayvalık, Akhisar, Balıkesir yolunu birinci yolumuz olarak Türkiye turizmine sunmak istiyoruz. Hedefimiz 2023 yılında, Cumhuriyet'imizin 100. yılında Türk turizmine farklı rotalar kazandırmak. Zeytin ve zeytinyağı projemiz, birinci projemiz. Türk turizmine hayırlı uğurlu olsun. Dünyada zeytinyağının kıymeti yeni anlaşılıyor. Zeytinyağına değer veren insanlar bunun turizmine de başladı. Rakibimiz olan ülkeler İtalya, Yunanistan, İspanya bu konuda bazı çalışmalar yaptı fakat biz hiç geride değiliz. Bu ihtiyacı çok hızlı fark ettik ve hemen başladık. Zeytinyağı rotamız inşallah çok başarılı olacak."

Kültür ve Turizm İhtisas Başkanı Özdemir Sözmen ise zeytinin milattan önce dördüncü milenyumdan bu yana Anadolu’da kıymet verilen ve özellikle yetiştirilen bir meyve olduğunu vurguladı. Klasik Yunan ve Helenistik dönemlerinde ve sonraki süreçlerde zeytinin önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Sözmen, "Zeytin öyle bir şeydir ki Avrupa Birliği Komisyonu tarafından kültür rotaları arasında Türkiye'yi de kapsama alacak şekilde kabul edilmiştir. Bu bakımdan Çanakkale ve Balıkesir bölgesindeki zeytin ağaçlarının üzerinde durulması, turistik olarak da bir imkan vermemiz, turistlerin görmelerini, zeytinyağının nasıl üretildiğini görmelerini sağlayacak bir proje yürütüyoruz." şeklinde konuştu.

Demirci yevmiyelerinin 3 bin lira oluşunu bakın nasıl kutladı! Mehmet Şimşek seçimlerden sonra ilk yatırımcılar toplantısında konuştu Bakan Özhaseki'den Hataylıları sevindiren açıklama! Milli Muharip Uçak KAAN 2028'de envantere giriyor! Ticaret Bakanlığı 17 ilde restoran, lokanta ve kafeleri denetledi İstikbal Mobilya'nın erkek yöneticilerinden kadın çalışanlara jest