Cari işlemler açığı son yılların en düşük seviyesinde

Türk ekonomisinin yumuşak karnı olan cari işlemler açığından güzel haberler geliyor. Net enerji ithalatçısı olan Türkiye, altın ithalatının da etkisiyle her yıl 35-40 milyar dolar cari işlemler açığı veriyordu. Yani alınan mallar için sattığımızdan 35-40 milyar dolar daha fazla ödüyorduk. Aradaki farkı da yurtdışı kaynaklı kredilerle kapatıyorduk. Şimdi ise bu açık düşmeye başladı.

Hatta temmuz ayında, 600 milyon dolar fazla verdi. Bu rakam geçen yıl temmuz ayında, 5.3 milyar dolar açık olarak gerçekleşmişti. Bu sonuçla birlikte 12 aylık birikimli açık 19,1 milyar dolar ile son yılların en düşük seviyesine geriledi. Bu iyileşmenin arkasında altın ithalatındaki sert düşüşün ve ihracatta yaşanan artışın büyük payı var.

Piyasalarda ise Türkiye, tıpkı yurt dışında olduğu üzere, dün günün son işlem saatlerinde volatilitenin yüksek olduğu zamanlar yaşadı. Borsa cephesinde son yedi gündür kesintisiz bir şekilde korunan satış baskısı, sekizinci güne de taşınmaya hazırlanırken, 9,400 teknik seviyesinin altına sarkan endeks, kapanışa doğru bankalar öncülüğünde gelen güçlü alımları ile kayıplarını telafi ederek günü %1,1 artıda tamamlamayı başardı. Bankacılık endeksi ise günü %2,3 yükselişle tamamladı. Kıbrıs İktisat Bankası verilerine göre, TCMB'nin kaybettiği döviz rezervlerini son bir haftadır hızla yerine koyması ardından kur cephesinde düşen tansiyonun da yardımı ile USDTRY kuru 34 seviyesinin kıyısında gün boyu salınmaya devam ederken, akşamüzeri 33,90 seviyesine kadar geriledi. Altının rekor kırdığı, USDTRY kurunda da yönün yavaş bir yükseliş şeklinde olsa da yukarı olduğu bir ekosistemde, gram altın 2,800 TL seviyesinin de üzerine yükseldi. Bankanın yaptığı analizde, “Bültenimizi takip eden değerli okurlarımızın, gram altında cephesinde, iki yükselen nedeniyle rekorların peş peşe gelmeye devam edeceği görüşümüzü pekâlâ hatırlayacaklardır” denildi.

Analiz şöyle devam etti: “6 Eylül ile biten haftada menkul kıymet istatistikleri ön plana çıktı. Yabancı yatırımcı söz konusu haftada satış düğmesine basmış: yabancının hisse senedi portföyü 50 milyon dolar, devlet tahvili portföyü ise 863 milyon dolar azalmış. Yabancının hisse senetlerinden sene başından bu yana yaklaşık 2 milyar dolar satış yaptığını bilmemize rağmen, tahvil cephesindeki satışı pek de anlamlandıramadık. Öte yandan, TCMB'nin brüt döviz ve altın rezervleri 2,6 milyar dolar düşüşle 146,7 milyar dolar seviyesine gerilerken; 11 Eylül gününe ait TCMB'nin analitik bilançosuna göre, swap ve kamu dövizleri hâriç net pozisyon 0,9 milyar dolar artışla 15,1 milyar seviyesine yükseldi.

KKM’DE DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

BDDK verilerine göre ise KKM bakiyesi 0,5 milyar dolar düşüşle 46,5 milyar dolar seviyesine geriledi. KKM'den çıkış kesintisiz bir şekilde Eylül 2023'den beri devam ediyor. Yabancı para mevduatlar 10 milyar dolar artışla 199,2 milyar dolar seviyesine gelirken, yurtiçi yerleşik tüzel kişilerin 1,2 milyar dolar mevduat artışına karşılık bireyseller 0,2 milyar dolar döviz çıkışı gerçekleştirdiklerini görüyoruz. Bu veriler neticesinde, KKM'nin toplam mevduat havuzundaki payı %9, dövizin %39, TL'nin oranı ise %52 seviyelerinde göreceli olarak yatay seyretti.”

Oktay Uludoğan kimdir? Serveti ne kadar? Mutarra Agustina kimdir? Yaşıyor mu? Nihal Yalçın kimdir? Kaç yaşında ve nereli?
Sonraki Haber