Cebelitarık ülke mi? Cebelitarık halkı Müslüman mı, tam olarak konumu nerede?
Türkiye A milli takımımızın bu akşam karşı karşıya geleceği Cebelitarık ülke mi sorusu gündemde. Milli takımın maçıyla birlikte ön planda yer alan Cebelitarık’ın Müslüman olup olmadığı da merak edilmekte. Peki, Cebelitarık nerede?
Türkiye A milli takımımız bu akşam grubun zayıf rakiplerinden Cebelitarık ile karşı karşıya gelecek. Zira daha öncesinde Cebelitarık ismini daha ilk kez duyanlar dünya üzerinde böyle bir ülke olup olmadığını merak ediyorlar.
Aslında insanların aklına ilk olarak Avrupa ile Afrika kıtalarını birbirine bağlayan Cebelitarık Boğazı gelmektedir. Ancak bu isimde ülke olup olmadığı bilinmez.
Cebelitarık ülke mi?
Cebelitarık adında aslında bağımsız bir ülke bulunmamaktadır. Ancak Akdeniz’de Afrika ve Avrupa kıtalarının kesiştiği noktaya yakın bir yerde Cebelitarık adında bir ada bölgesi yer almaktadır. Bu bölge Birleşik Krallık yani İngiltere’ye bağlı özerk bir bölgedir.
Cebelitarık, Denizaşırı Milletler Topluluğu üyesi olduğundan Dünya Kupası’nda yer almaktadır. Cebelitarık; Cenevizliler, Maltalılar, Portekizliler ve İspanyol halkından oluşan bir nüfus yapısı barındırmaktadır.
Cebelitarık, Birleşik Krallık’ın 16 Haziran 1929 tarihinden itibaren tıpkı Birleşik Krallık Hint Bölgesi gibi Denizaşırı Milletler Topluluğu’na üyedir. Kendi hükümeti, parası ve bir yönetim şekli bulunan Cebelitarık, İspanya ve İngiltere arasındaki ihtilaflı konular arasında yer almaktadır. İki ülke bu konu yüzünden sık sık karşı karşıya gelmektedir.
Cebelitarık, adını ünlü Emevi komutan Tarık bin Ziyat'tan alır. Bölgede yer alan dağa istinaden Arapça Cebel-i Tarık, yani Tarık Dağı olarak anılan bölge, Emevilerin İspanya içlerine ilerlermesinde önemli bir karargah rolüne sahipti. 8. yüzyıldan itibaren Emevi hakimiyetine giren bölgede başlangıçta herhangi bir yerleşim bulunmamaktaydı. Bölge daha ziyade askeri amaçla ve gemilerin sakin bir koyda bekletilmesi için kullanılıyordu.
Emevilerin ardından bölgede hakimiyet kuran Muvahhidler, Antik Çağ'da Celpe olarak anılan bu bölgede bir yerleşim kurmaya karar verir. 1145 tarihinde Muvahhid hümükdarı Abdülmü'nün emriyle Grenada'dan (Gırnata) getirilen çok sayıda işçi, burada bir kent inşa etmeye başlar. Sarayların, bahçelerin, geniş sokakların yer aldığı Cebelitarık kenti bu tarihten itibaren Akdeniz ticaretinde de önemli bir liman olmaya başlar.
15. yüzyılda İber Yarımadası'ndaki Arap hakimiyeti son bulmaya başlarken İspanyolların etkinliği git gide artıyordu. Kastilya ve Aragon gibi iki önemli krallığın birleşmesi ve "Reconquista" yani yeniden fetih adı verilen hareket neticesinde İber Yarımadası'nın geri kalanı gibi Cebelitarık da İspanyolların hakimiyetine geçti.
Cebelitarık Müslüman mı?
O döneme kadar Müslüman nüfus barındıran Cebelitarık'ın yerli halkı karşı kıyıya yani Fas'a geçerken bölgeye İspanyollar yerleşmeye başlar. 16. yüzyıl boyunca mutlak bir şekilde İspanyol Krallığı'nın parçası olan Cebelitarık. 1704'teki bir savaşın ardından Birleşik Krallık toprağı olmuştur. Hollanda'nın Utrecht kentinde 1713 yılında imzalanan ve Veraset Savaşı'na son veren anlaşmayla da Cebelitarık'ın İngiliz yönetimine bırakılması karara bağlandı.
18. yüzyıldan itibaren İngiliz toprağı olan Cebelitarık, bu dönemde hızla gelişti. İmparatorluğun Akdeniz'deki önemli bir limanı haline geldi. Bu durum 19. ve 20. yüzyıllarda da devam etti. İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde Cebelitarık'ın statüsü yeniden gündeme geldi. Bölgede düzenlenen 1967 tarihli referandumda halk İngiliz yönetiminde kalmayı tercih etti. 2002'de tekrarlanan benzeri bir egemenlik referandumunda Cebelitarık halkı kararını yine aynı yönde kullandı.
Cebelitarık nerede?
Cebelitarık, İber Yarımadası'nın güney ucunda yer alan bir Britanya Denizaşırı Toprağı'dır. 6.7 km²'lik 2,6 sq mi bir alana sahiptir ve kuzeyde İspanya ile sınırı vardır.