Celal Şengör'den Livaneli'ye ilginç titrli yanıt!
Prof. Dr. Celal Şengör, Habertürk'te Fatih Altaylı ve Prof. İlber Ortaylı ile birlikte katıldığı Teke Tek Bilim'de İncil'in ilk kez Yunanca yazıldığını belirtmişti. Buna Zülfü Livaneli'den itiraz geldi. Altaylı ve Ortaylı'ya da müdahale etmediği için hata yapmakla suçladı. Hatta Hz. İsa'nın dilini de Yunanca zannettiklerini ileri sürdü. Buna eleştirinin hedefindeki Şengör'den ders gibi yanıt geldi. Şengör'ün bu cevapta kullandığı "Prof. Dr. Dr. h. c. mult. A. M." titri ise dikkat çekiciydi...
Zülfü Livaneli, “Livaneli’nin penceresinden” adlı söyleşi kitabında akademisyenlerin her konuda konuşmasını eleştirirken Teke Tek Bilim'den bir örnek verdi.
Fatih Altaylı'nın sunduğu konukların ise Prof. İlber Ortaylı ve Prof. Celal Şengör'ün olduğu programda Livaneli'nin takıldığı konu ise ilk İncil'in dili oldu.
Programda Prof. Celal Şengör, ilk İncil'in Yunanca olduğunu belirtmişti. Buna itiraz eden Livaneli, bu ifadeye karşı çıkmayan Ortaylı ve Altaylı'yı eleştiriyor, Hz. İsa'nın dilini Yunanca zannetmiş olabileceklerini belirtiyor.
Fatih Altaylı'nın "Bu kitabı toplat Zülfü Abi" diye tepki gösterdiği Zülfü Livaneli'ye eleştirinin ana hedefindeki Celal Şengör'den ders gibi bir yanıt geldi.
Yazının sonuna doğru Prof. Dr. Dr. h. c. mult. A. M. titrini kullanan Celâl Şengör'ün Livaneli'ye cevabı şöyle:
Sevgili dostlarım Fatih Altaylı ve İlber Ortaylı ile Habertürk ekranlarında yaptığımız Teke Tek Özel bilim programlarını izleyen bir seyircimiz Fatih’e şunu yazmış...
Zülfü Livaneli, yeni çıkan söyleşi kitabı "Livaneli'nin Penceresinden" kitabının 218. sayfasında akademik unvanlı kişilerin televizyonda her konu hakkında konuşmalarını eleştirmek için İlber Ortaylı ve Celal Şengör hocalarla yaptığınız bir programı isim vermeden örnek gösteriyor. Söz konusu bölümde kendi ifadesiyle "jeolog" olanın "İncil'in Yunanca yazıldığını söylediğini" ve karşısındaki sunucuyla tarih profesörünün "buna itiraz etmek bir yana onayladıklarını belirtir bir şekilde sohbete devam ettiklerini" dile getiriyor. Devamında ise İsa'nın dilinin de Yunanca olduğunu sanmış olabileceğiniz (!) anlamına gelecek ifadeler var.
Sayın Livaneli bir musikî san’atkârıdır ve İncil’in tarihini bilmemesi doğal karşılanabilir. Ama bu konudaki bir yanlışını, sanki bizler İncil’in tarihini yanlış biliyormuşuz gibi kitabında, hiç kontrol etmeden, yazıya dökmesi doğal karşılanamaz.
‘İncil’ kelimesi, dilimize Yunanca ‘iyi haberler’ anlamına gelen εὐαγγέλιον kelimesinden alınmıştır. Bu kelime ile ifâde edilen, İncil’deki ilk dört kitap, yani Matta, Markos, Lukas ve Yoannis’in İsa’nın yaşamını ve peygamberliğini/tanrılığını anlattıkları kitaplardır. Ancak Müslüman dünyasının genellikle İncil dediği Yeni Ahit 27 kitaptan oluşur. Bunların hepsi Yunanca’nın koine diyalektiğinde (κοινὴ διάλεκτοϛ) yazılmıştır. Hiçbirinin başka herhangi bir dilde önceli yoktur. Bu kitapların hepsi İsa’nın ölümünden yaklaşık bir ve iki yüzyıl sonra kaleme alınmıştır (bazı muhafazakâr Hristiyan yazarların bunların hepsinin MS 70’den önce yazıldıklarını söylemeleri yanlıştır). İsa kendisi bir Sâmi dili olan Aramice dilini konuşmuştur. Ancak bu dil İncil’in hiçbir metninin yazılmasında kullanılmamıştır.
Zülfü Bey’in her önüne gelen akademik unvanlı kişilerin bilip bilmeden televizyonda konuşmalarını tenkidi fevkalâde haklıdır. Biz kendimiz de bu durumdan sık sık şikayetçi oluyoruz. Ama kendisinin de bilip bilmeden ülkesinin en önde gelen iki bilim insanının bu kadar fâhiş bir hatâ yaptıklarını hiçbir kontrole gerek duymadan yazması, kendisini, bir san’atkâr olarak, boş konuşan akademisyenlerin arkasında sıraya sokmuştur.
Prof. Dr. Dr. h. c. mult. A. M. Celâl Şengör
ABD, Rusya, Avusturya Bilimler Akademileri yabancı üyesi; Academia Europaea, Leopoldina Alman Milli Bilimler Akademisi ve İstanbul Bilim Akademisi üyesi.
PROF. DR. DR. H.C. MULT. A. M. NE ANLAMA GELİYOR?
Prof. Celal Şengör'ün titrindeki dr ifadesi tek doktora yapmış kişi anlamına geliyor. ancak sonrasındaki DR. H.C Mult ifase ise bu kişinin iki veya daha fazla farhi doktora ünvanı olduğunu gösteriyor.
H.C. ifadesi aynı zamanda Latin Avrupa ülkelerinin en üst düzey akademik ünvanı olan honoris causa anlamına gelen bir tanımdır.