Ceza yağdı! SPK’dan küçük yatırımcıyı koruyan önemli adım

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), yayımladığı son haftalık bültende 53 aracı kuruma mevzuata aykırı işlemlerden dolayı ceza verdi. Kesilen ceza miktarı 157 milyona ulaştı. Ayrıca sosyal medya hesaplarından hisse öneren ve artacağına dair garanti veren Barbaros Arif Nacaroğlu’na da para cezası kesildi. İşte detaylar...

SPK’nın idari para cezaları arasında, bir portföy yönetim şirketine, “şirketin kurucusu ve yöneticisi olduğu yatırım fonunun portföyünün, fonun unvanına uygun olmayan şekilde yönetilmesi” gerekçesiyle 1.575.108,75 TL idari para cezası verildi.

Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. pay piyasasında gerçekleştirilen işlemler ile ilgili olarak yapılan inceleme sonucunda, 23 yatırımcıya SPK tarafından 69.783 TL’den 19.539.020,88 TL’ye varan çeşitli tutarlarda idari para cezası verildi.

SPK, X hesabından küçük yatırımcıya garanti vererek hisse öneren Barbaros Arif Nacaroğlu’na ise Türk Hava Yolları, DO & CO Aktiengesellschaft , Pegasus Hava Taşımacılığı, Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi İşletmeleri A.Ş, Ford Otomotiv Sanayi A.Ş., Aksa Enerji Üretim A.Ş. ve Petkim Petrokimya Holding A.Ş. pay piyasalarında gerçekleştirilen işlemler ile ilgili olarak yapılan inceleme sonucunda 6.658.688,10 TL idari para cezası verdi. Bireysel yatırımcılara verilen cezalara, sosyal medyada yapılan paylaşımlar ve anılan pay piyasalarında gerçekleştirilen işlemler gerekçe gösterildi.

53 aracı kuruma ceza

SPK, ayrıca Borsa İstanbul A.Ş. pay piyasalarında açığa satış işlemi yasağına aykırı işlemlere aracılık eden yatırım kuruluşlarının, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 103. maddesinin birinci fıkrası kapsamında incelenmesi sonucunda; 13 aracı kurumun 6’sına 1.944.578 TL ve 7’sine 5.833.734 TL idari para cezası verilmesine karar verdi.
Kurul, diğer yandan Borsa İstanbul A.Ş. pay piyasalarında depo şartı tedbirine aykırı işlemlere aracılık eden yatırım kuruluşlarına da ceza verildiğini duyurdu. İlgili karara göre 53 aracı kuruma 1.944.578 TL tutarında idari para cezası verildi.

Buna göre, SPK tarafından verilen idari para cezalarının toplamı 222 milyon TL’yi buldu. SPK ayrıca, bir yatırımcı hakkında izinsiz sermaye piyasası faaliyetinde bulunulması gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor! Justin Bieber'ın cinsel içerikli videolarını çekip ünlülere sattı! Osimhen'in değeri 25 milyon euro düşürüldü, En-Nesyri'nin değeri arttı
Sonraki Haber