Cezalar cep yakacak

Kurban Bayramı’nda kurallara uymayanları ceza bekliyor. 287 liradan başlayan para cezaları, 3 bin 500 liraya kadar yükseliyor. Uygunsuz toplu kesim yapanları ise 72 bin lira ödeyecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 2019 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Tebliğe göre, uygun olmayan yerlerde kurban kesilmesinin cezası 287 TL.  Kurban atıklarını toprağa veren tesislere, toplu kesimler için 72 bin 197 TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 1794 TL ceza kesilecek.

KOMİSYON KURULACAK
Buna göre, illerde vali, ilçelerde ise kaymakamın başkanlığında, Kurban Hizmetleri Komisyonu kurulacak. Komisyonlarda, müftülük, sağlık müdürlüğü,  tarım ve orman müdürlüğü, çevre ve çehirşicilik müdürlüğü, belediye ve Türkiye Diyanet Vakfı temsilcileri görev yapacak.

KURBAN KESİMİ İÇİN KURS BAŞLIYOR
Kurban satış yerleri, 27 Temmuz itibarıyla hazır hale getirilecek ve bu tarihten önce kurbanlık hayvanların satış yerlerine girişine izin verilmeyecek. Şehirlerde ihtiyacı karşılayacak sayıda ve kapasitede kurban satış ve kesim yerleri tesis edilecek. Halk eğitim merkezlerinde 20 saatlik "Kurban Kesim Elemanı" kursu düzenlenecek.

UYGUN OLMAYAN HAYVANLAR İŞARETLENECEK
Kurban satış yerlerinde her satıcıdan hayvanların kurban olmaya uygun olduğuna dair taahhütname alınacak, yapılan denetimlerde uygun olmayan hayvanların satış yerine getirildiğinin anlaşılması durumunda (X) sembolüyle işaretlenerek vatandaşlar uyarılacak.

İller arası sevk edilecek kurbanlık hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenmeden önce usulüne uygun bastırılmayan, silinti ve okunaksız olan pasaportlar ve nakil belgeleri işleme konulmayacak. Kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenmeden önce kulak küpe numaraları TÜRKVET'ten mutlaka kontrol edilerek, hayvanların veri tabanındaki bilgileriyle uyum gösterip göstermediği kontrol edilecek.

Kurbanlık hayvanlar, yurt içi veteriner sağlık raporu düzenlenmeden önce, kırım kongo kanamalı ateşi hastalığının taşıyıcısı olan keneler yönünden; özellikle hastalığın görüldüğü il ve ilçelerde dikkatli bir şekilde muayene edildikten ve gerekli tedbirler alındıktan sonra sevk edilecek.

Şarbon hastalığına karşı koruyucu aşısı bulunmayan hayvanların şarbon ile bulaşık bölgelere sevkine izin verilmeyecek.

Dini açıdan ve sağlık açısından kurban olması uygun olmayan hayvanların sevklerine asla izin verilmeyecek, sevk işlemleri hayvan refahı mevzuatına uygun yapılacak.

 KESİM İÇİN EHLİYETLİ UZMAN ŞARTI
Hayvanları Koruma Kanunu'nun 12'nci maddesine göre, hayvanların kesilmesi, dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak, hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılacak. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanacak. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere hayvan başına 1255 ila 3 bin 150 TL idari para cezası kesilecek.

HAYVANLARA EZİYETE CEZA
Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan, acımasız ve zalimce işlem yapan, döven; aç ve susuz, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakan, bakımlarını ihmal eden, fiziksel ve psikolojik acı çektiren kişilere 625 TL idari para cezası verilecek. Kesin olarak öldüğü anlaşılmadan hayvanların vücutlarına müdahalede bulunanlara 625 TL idari para cezası uygulanacak.

 "HAYSAG" İLE KONTROL EDİLECEK
Kurbanla ilgili sıkça sorulan sorular ve cevapları, kurban satış ve kesim yerlerinin iletişim bilgileri kurban.diyanet.gov.tr adresinde yayınlanacak. Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası ile "HaySag" mobil uygulaması hazırlandı. Web sayfası ve mobil uygulamadan küpe numarası girilerek hayvan bilgileri sorgulanabilecek.

Yeni bir aşka yelken açmıştı! İşte Arzum Onan'ın evlilik açıklaması... Ludditler Haklı mıydı? İbrahim Hatipoğlu: Biz bu akşam Kadıköy'e kepenk indirttik!
Sonraki Haber