Ayda üzerinden kirli siyaset

İzmir'de meydana gelen depremde yıkılan Rıza Bey Apartmanı'nda 91 saat sonra bir mucize yaşandı ve 3 yaşındaki Ayda enkazdan sağ çıkarıldı. Yıkımın gerçekleştiği binanın 2012 ve 2018 yıllarında Bayraklı Belediyesi tarafından tehlikeli ve riskli bir yapı olarak tanımlandığı fakat bu evrakların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilmediği ortaya çıktı. Bu gelişmeleri göz ardı eden CHP'li vekil Onursal Adıgüzel, CHP'li belediye yerine hükümete yüklendi.

İzmir'de geçtiğimiz cuma günü meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremden 91 saat sonra büyük bir mucize yaşandı. Yıkılan Rıza Bey Apartmanı'nın enkazında çalışmalarını sürdüren arama kurtarma ekipleri, 3 yaşındaki Ayda'yı sağ olarak kurtardı.

Tüm ülkeyi derinden sarsan olay üzerine CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, bu sevinci paylaşmak yerine siyaset yapmaya çalışarak tepki çeken bir paylaşıma imza attı. 

Adıgüzel, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ''Ayda’yı annesiz bırakan düzen ile görülecek büyük bir hesabımız var. Önce yaralarımızı saracağız, ayağa kalkacağız ve hesabını soracağız.'' ifadelerini kullandı.

Söz konusu gelişme üzerine Adıgüzel'e yanıt veren gazeteci Kenan Kıran, ''Bayraklı Belediyesi'nin; Doğanlar ile Rızabey apartmanlarında oturmanın riskli ve tehlikeli olduğuna ilişkin 2012 ve 2018 yıllarında hazırladığı raporları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na göndermediği ortaya çıktı'' başlıklı haberini alıntılayarak CHP'li vekile, ''Sayın Onursal Adıgüzel o halde Bayraklı Belediyesi Başkanı ve ekibinden acilen hesap sorun..'' çağrısında bulundu.

NE OLMUŞTU?

İzmir'de yıkılan iki apartmanla ilgili şoke eden bir skandal ortaya çıkmış, Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi'nin; İzmir depreminde yerle bir olan Doğanlar ile Rıza Bey apartmanlarında oturmanın riskli ve tehlikeli olduğuna ilişkin 2012 ve 2018 yıllarında hazırladığı raporları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na göndermediği belirlenmişti.

Doğanlar ile Rıza Bey apartmanlarına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bildirilmiş herhangi bir riskli yapı tespiti bulunmadığı Bakanlık tarafından açıklanmıştı.

HİÇBİR İŞLEM YAPILMADIĞI ORTAYA ÇIKTI

Riskli yapı tespiti ilgili belediyesince re'sen yapılabilecek veya yaptırılabilecek olduğu; ancak Bayraklı Belediyesi'nce söz konusu yapılar hakkında re'sen riskli yapı tespiti yetkisi olmasına rağmen bu çerçevede herhangi bir işlem yapılmadığı bildirilmişti.

"YEREL YÖNETİMLER, RİSKLİ YAPILARIN TESPİTİNİ MALİKLERİN TASARRUFU BEKLENİLMEDEN DE YAPMALI"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 19 Haziran 2012 tarihli ve 580 sayılı yazısında; "Tespit edilmesi aciliyet gerektiren riskli yapıların tespitinin maliklerce yapılabileceği gibi, tespitlerin idarelerce maliklerin tasarrufu beklenilmeden de yapılması gerektiği"ne dikkat çekilmişti.

BAYRAKLI BELEDİYESİ; RE'SEN RİSKLİ YAPI TESPİTİ YETKİSİ OLMASINA RAĞMEN BU ÇERÇEVEDE HERHANGİ BİR İŞLEM YAPILMADI

19 Haziran 2012 tarihli yazıda; herhangi bir yapının/yapıların "muhtemel bir afette risk teşkil edeceği ve acilen riskli yapı tespitinin yapılmasının gerektiği" ifade ediliyor.

Riskli yapı tespiti ilgili belediyesince re'sen yapılabilecek veya yaptırılabilecek olduğu; ancak, Bayraklı Belediyesi'nce söz konusu yapılar hakkında re'sen riskli yapı tespiti yetkisi olmasına rağmen bu çerçevede herhangi bir işlem yapılmadığı öğrenildi.

2025 emekli maaşında sıfır zam riski Savunma Sanayi ihracatında yüzde 61 artış! Ali Koç G.Saray'ı devletin tüm kurumlarına şikayet ettiğini açıkladı
Sonraki Haber