Çin'den bir virüs daha çıktı: Bu sefer de 'Langya' paniği başladı

Koronavirüsün çıktığı ülke olan Çin'den yeni bir virüs alarmı geldi. Henan ve Shandong eyaletlerinde 35 kişide 'Langya' adı verilen bir virüs tespit edildi. Söz konusu virüsle ilgili çalışmalar koroanvirüs pandemisi nedeniyle durmuştu. Uzmanlar, virüsün sivri fareler de dahil olmak üzere hayvanlardan bulaştığına inanıyor

Doktorlar, Çin'de düzinelerce insanı enfekte eden yepyeni bir virüs üzerine alarm zilini bir kez daha çaldılar. Ülkenin doğusundaki Henan ve Shandong eyaletlerinde 35 kişide 'Langya' henipavirüsü (veya LayV) tespit edildi.

En son yayınlanan bir çalışma, virüsün insanlarda ilk kez 2019 yılında tespit edildiğini ve en son vakaların bu yıl olduğunu ortaya koydu.

Virüsü araştıran Çinli uzmanlar, insan vakalarının 'ara sıra' olduğuna inanıyor. Hâlâ kişiden kişiye yayılıp yayılmayacağını anlamaya çalışıyorlar.

Pekin Mikrobiyoloji ve Epidemiyoloji Enstitüsü liderliğindeki araştırmacılar, New England Journal of Medicine'de bir çalışmada LayV olarak da bilinen virüs hakkındaki bulgularını yayınladılar.

Çinli doktorlar ilk vakayı Ocak 2019'dan önce Shandong'da tespit ettiler, ertesi yıl ise Henanve Shandong'da 14 vakalık bir küme bulundu.

Çin’de bulunan yeni vakaların hiçbiri ölümle sonuçlanmadı. Çoğu hafif geçen vakalarda hastalarda grip benzeri semptomlar görülür.

AĞIR VAKALARDA ÖLÜM ORANI ÇOK YÜKSEK

2020'de Ocak-Temmuz aylarında pandeminin ilk yılında hiçbir Langya enfeksiyonu bulunmadı ve araştırmacılar Covid'in yayılmasını önlemek için bu virüsle ilgili çalışmayı duraklattı.

Ancak Temmuz 2020’den itibaren 11 tane daha vaka bulundu.

Araştırmacılar, insanların virüsten ne kadar kötü etkilendiğini görmek için hastalardaki semptomları izledi.

Langya hastalarının maruz kaldığı en yaygın semptom ateşti ve enfekte olan herkesin ateşi vardı.

Bunu yorgunluk (yüzde 54), öksürük (yüzde 50), iştahsızlık (yüzde 50), kas ağrıları (yüzde 46) ve mide bulantısı (yüzde 38) izledi.

Yaklaşık yüzde 35'i karaciğer sorunları yaşarken, yüzde 8'i böbrek fonksiyonlarında bir düşüş gördü.

UZMANLAR TAKİBE ALDI

Uzmanlar ayrıca virüsün evcil ve vahşi hayvanlar tarafından yayılıp yayılmadığını veya insandan insana bulaşmanın suçlu olup olmadığını görmek için hayvan popülasyonlarında virüsü izlediler.

Çinli araştırmacılar, salgının başladığı Çin'in iki eyaletinde araştırılan 262 kır faresinden 71'inde (köstebek benzeri küçük bir memeli) virüsü buldular.

Virüs, sivri farelerin yanı sıra köpeklerde (yüzde 5) ve keçilerde (yüzde 2) tespit edildi.

YETERİNCE ÖRNEK İNCELENMEDİ

Makale şöyle dedi: 'Hastalar arasında yakın temas veya ortak maruz kalma öyküsü yoktu, bu da insan popülasyonundaki enfeksiyonun nadir ve/veya tesadüfi (sporadik) olabileceğini düşündürüyor.

15 yakın temaslı aile üyesine sahip dokuz hastanın temaslı takibi, yakın temaslı LayV bulaşmasını ortaya çıkarmadı.

“Ancak örneklem büyüklüğümüz LayV için insandan insana bulaşma durumunu belirlemek için çok küçüktü.” diyor uzmanlar.

Samet Akaydin'in yeni adresi belli oldu Türkiye'yi terk etme kararı alan Seda Sayan'dan komşularına mektup Oktay Uludoğan kimdir? Serveti ne kadar?
Sonraki Haber