Clinton’un hastalığı dünyada milyonlarca insanı etkiliyor

ABD Başkan adaylarından Hillary Clinton’un da yakalandığı zatürreden aşıyla korunmak mümkün.

ABD'de her yıl 4 milyon kişi zatürre oluyor. Bunların 700 bininin hastanede yatarak tedavi olması gerekiyor. Türkiye'de zatürre, ölüm nedenleri arasında 5'inci sırada yer alıyor. Zatürreden aşı ile korunmak mümkün.
Clinton’un seçim çalışmalarını aksatan zatürre (pnömoni) ciddiye alınması gereken bir hastalık. Clinton’daki gibi hastaneye Clinton’un hastalığı dünyada milyonlarca insanı etkiliyor
yatışı gerektirmeyen, ayakta tedavi edilebilmesi nedeniyle “walking pneumonia” denilen zatürre tipinde bile ölüm oranı yüzde 1-3 arasında değişiyor.


DOST MİKROPLARIMIZ DA ZATÜRRE EDEBİLİYOR

Akciğer iltihabı olan bu hastalığa bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroplar yol açabiliyor. Türk Toraks Derneği’nden Prof. Dr. Füsun Öner Eyüboğlu, zatürrenin en sık görülen ve en fazla ölüme yol açan hastalıklar arasında olduğunu söyledi. Prof. Dr. Eyüboğlu zatürrenin çocuklarda, 65 yaş üstü yaşlılar, kronik (böbrek, şeker, karaciğer, kalp veya akciğer hastalığı gibi) ve bağışıklık sistemini baskılayan hastalığı bulunanlar, sigara içenlerde daha ağır seyrebildiğini söyledi. Hastalığın Türkiye’de ölüme yol açan nedenler arasında beşinci olduğunu söyleyen Prof. Dr. Eyüboğlu risk grubundakilerin aşı yaptırması gerektiğini hatırlattı. En sık zatürreye neden olan mikrop pnömokoklar. Zatürrelerin üçte birine bu mikroplar yol açıyor. Prof. Dr. Eyüboğlu, ağız, boğaz ve sindirim sisteminde yaşayan mikropların da bağışıklık sisteminin zayıflamasından yararlanıp, akciğerlere ulaşabildiğini ve zatürreye neden olabildiğini anlattı.


Ölüm nedenleri arasında ilk sırada

Enfeksiyon hastalıklarından ölümler giderek azalsa da zatürreler halen yüksek hastalık ve ölüm nedeni. Enfeksiyonlara bağlı ölümler arasında ise birinci sıraya yükseliyor. Ayakta tedavi edilen hastalarda ölüm oranı yüzde 1-5 iken, hastanede tedavi edilenlerde bu oran yüzde 12’ye, yoğun bakım desteği gerektiren hastalarda ise yüzde 40’a ulaşabiliyor. Türkiye’de alt solunum yolu enfeksiyonları, ölüm nedenleri arasında yüzde 4.2 ile beşinci sırada yer alıyor. İngiltere ve ABD’de ölüm nedenleri arasında altıncı sırada.


BU BELİRTİLERE DİKKAT

Ateş, öksürük, balgam çıkarma, göğüs ağrısı en sık rastlanan belirtiler. Nefes darlığı, bilinç kaybı, bulantı-kusma, sık nefes alıp verme, kas-eklem ağrıları, halsizlik de görülebiliyor. Prof. Dr. Eyüboğlu, “Bu belirtileri yaşayanlar mutlaka doktora başvurmalı” dedi.

MGM, İstanbul dahil çok sayıda kent için saat verdi! İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki
Sonraki Haber