Çocuğu olan ailelerin mutlaka okuması gerekiyor! Periyodik ateş hastalığı nedir? Önlem alınmazsa, korkutucu boyutlara ulaşabilir! Aman dikkat…

Çocuğu olan ailelere, periyodik ateş hastalığına ilişkin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mustafa Çiftçi’den çok önemli uyarılar geldi.

Kış aylarının gelmesiyle birlikte çok yaygın bir şekilde görülmeye başlanmış olan üst solunum yolu enfeksiyonları, hiç kuşkusuz en çok çocukları etkiler hale geldi. Okul gibi toplu alanlarda daha sık bulunan çocukların düşük immün sistemleri de pek çok hastalıkta taşıyıcı ya da hasta olmalarını sağlamaya başladı. Bu nedenle uzmanların sık sık anne ve babaları uyardığı çocuk hastalıkları konusunda bazı hastalıklar ile karıştırılabilen daha ciddi hastalıklara ise dikkat etmek gerekiyor.

Çocuklarda görülen periyodik ateş hastalığı, pek çok hastalık ile karışabilecek semptomlar göstermesi nedeniyle son derece tehlikeli. Bu konuda detaylı bir açıklama gerçekleştiren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mustafa Çiftçi, hastalığın ortaya çıkışı ve gelişimine dair bilgi verdi.

PERİYODİK ATEŞ HASTALIĞI CİDDİYE ALINMALI

Periyodik ateş hastalığının genel tanımından bahsederek İHA’ya gerçekleştirdiği açıklamalarına başlayan Uzm. Dr. Mustafa Çiftçi, “Periyodik ateş hastalığına ilk kez 1987 yılında tanı konulmuştur. Kompleks bir genetik hastalık olan bu hastalık tablosu genellikle 2-5 yaş gruplarında düzenli aralıklarla ateş oluşması ile kendini gösterir” diye konuştu. Ardından hastalıkta gelişebilecek olan semptomlara değinen Dr. Çiftçi, şu ifadeler ile anne ve babaları uyardı:

“Genellikle 41 dereceyi bulan ateşle belirti veren ve aileleri oldukça endişelendiren periyodik ateş sendromuna, 2-5 yaş grubu çocuklarda sık rastlanıyor. Periyodik yüksek ateş sendromu en çok ağız içinde aft, boğazda farenjit, ülserli yaralar ve boyunda lenf bezlerinin şişmesiyle belirti gösterir. Hastalığın sebebi bilinmemektedir. Tedavi olarak, tek doz steroid uygulaması ateş ve faranjit bulgularını düzeltse de, bir sonraki ateş atağını önlemez. Tedavide kullanılan diğer ilaç grupları kolşisin ve simetidindir. Bazı olgularda bademciklerin alınması da atakları önleyebilmektedir.”

KARIŞABİLECEK HASTALIKLARA DİKKAT

Periyodik ateş hastalığı ile karışabilecek birtakım hastalıkların olduğunu bildiren Uzm. Dr. Mustafa Çiftçi, gerçekleştirdiği açıklamada; “Hastalık çoğunlukla bademcik enfeksiyonu, grip, nezle gibi değerlendirilip gereksiz yere antibiyotik kullanımı, ateş düşürücü kullanımı sonucunda yan etkilere neden olabiliyor. Bu nedenle hastalığa doğru tanı koyabilmek çok önemlidir. Ayrıntılı hastalığın öyküsü ve fizik muayene ile tanı konulur. Bu hastalıkla karışabilecek bazı hastalıklar vardır” ifadelerine yer verdi. Ardından karışabilecek hastalıkları sıralayan Dr. Çiftçi, şu ifadeler ile açıklamalarını noktaladı:

“Bunlar FMF yani Ailesel Akdeniz Ateşi ve periyodik nötropeni dediğimiz hastalıklardır. Bunlardan farklı olarak ailesel akdeniz ateşine 5-10 yaşları arasında tanı koyuyoruz. Periyodik ateş hastalığında ise 2 ila 5 yaş arasında tanı koyuyoruz. Ailesel Akdeniz ateşinin süresi ortalama 1 ya da 2 gündür. Periyodik ateş hastalığının ateş süresi 3 ila 7 gün arasında değişir. Periyodik ateş hastalığına benzeyen diğer bir hastalıkta periyodik nötropeni hastalığıdır. Priyodik nötropeni hastalığı kandaki akyuvar sayılarımızın normal değerlerin çok altına düşerek ateş ve mikroplara açık hale gelip vücutta hastalık yapmasıdır. Genel olarak ayda bir görülür. Farklı olarak laboratuvar bulgusunda akyuvar sayıları düşüktür. Periyodik ateş hastalıkları özellikle gereksiz ilaç kullanımı açısında önemlidir. Bu nedenle iyi bir fizik muayene ve ayrıntılı öykü alınması önemlidir. Periyodik aralıklarla ateş şikâyeti yaşayan çocukların PFAPA sendromu açısından değerlendirilmeleri için konuda deneyimli uzman hekimlere başvurmak oldukça önemlidir.”

O illerde eğitime ara verildi Beşiktaş Galatasaray canlı basketbol maçı izle TRT Spor BJK GS canlı Fenerbahçe'nin kasasına 30 milyon euro para girecek
Sonraki Haber