CPU nedir? Ne işe yarar? CPU (işlemci) fonksiyonları nelerdir?
Tüm elektrikli cihazların çalışma sistemine uygun işlemci olan CPU hakkında kısa ve özet bilgi haberimizde. Central Process Unit ifadesinin baş harflerinden oluşan ve Türkçe karşılığı, Merkezî işlem birimi olarak ifade edilen CPU işlemci nedir, ne işe yarar sorularının cevaplarını internette arayan vatandaşlar, işlemcilerin fonksiyonları hakkında meraklı incelemelerini sürdürüyor.
Kısaca anlatmak gerekirse CPU bir bilgisayarın çalışmasını sağlayan işlemcidir. Central Process Unit, bilgisayarların veri işleyen ve yazılım komutlarını gerçekleştiren bölümüne verilen isimdir. Peki, CPU fonksiyonları nelerdir?
CPU NEDİR?
CPU aynı zamanda Merkezî işlem birimi'in (MİB) İngilizce karşılığı olan Central Process Unit kelimelerinin kısaltılmış biçimidir.
NE İŞE YARAR?
Anakart üzerindeki giriş aygıtlarını denetler ve Verileri işler. Çalıştırılmakta olan yazılımın içinde bulunan komutları işler. Bilgisayar ve telefonlarımızdaki bellek, depolama ve hesaplamalar gibi önemli işlemler CPU tarafından yapılıyor. Örneğin bilgisayarı başlattığınız andan açılana kadar geçen sürede işlemleri CPU yürütür. Kısaca diğer aygıtlardan gelen verileri matematiksel işlemler yardımı ile işler, sonuca ulaşır ve sonucu gerekli yerlere gönderir.
CPU'nun Hız Ölçü Birimi Nedir?
İşlemci (CPU) hız ölçüm birimi hertz'dir. Günümüzdeki işlemciler GHz değerlerindedir. Sırasıyla hertz, kilohertz, megahertz, gigahertz şeklinde artar. Günümüzde bilgisayar işlemci hızları 2,6 ve 3,6 ghz hızları arasında değişir. 1 GHz = saniyede 1 milyar iş yapabilme gücüne eşittir.
Hertz = Hz
Kilohertz = KHz
Megahertz = MHz
Gigahertz = GHz şeklinde gösterilir.