Cuma namazı saat kaçta? İl il cuma vakitleri!
Cuma namazı saat kaçta? Haftada bir gün olan Cuma namazlarını cemaatle kılacak olan erkekler bir araya gelerek camiye giderler. Öğle vakti okunacak olan sela, illere göre değişiklik göstermektedir. Cumaya gidecek olan vatandaşlar ezan saatini araştırmaya başladı. Peki Cuma namazı saat kaçta? İşte İl il namaz saatleri!
Cuma namazı saat kaçta? Cuma günleri öğle vakti kılınan namaza yetişmek isteyen kişiler, şimdiden saatlerini araştırmaya başladı. Ezan vaktini merak edenler yaşadıkları şehirde ezanın kaçta okunacağını şimdiden öğrenmeye çalışıyor. Peki Cuma namazı saat kaçta? İl il namaz saatlerine haberimizden ulaşabilirsiniz...
CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA? İL İL EZAN VAKİTLERİ!
İSTANBUL
İstanbul'da 3 Mayıs Cuma ezanı saat 13:06'da okunacak.
İL İL NAMAZ VAKİTLERİ!
Namaza kalan süreyi öğrenmek için anasayfamızdan illeri seçerek tıklayınız...
CUMA NAMAZI HAKKINDA
Cuma namazı, İslam dininde cuma günü öğle vakti cemaatle kılınması farz olan iki rekatlık bir namazdır.
TARİHÇE
Cuma ibadetinin İslam'dan önce de Araplarda bulunduğu hususunda bazı araştırmalar yapılmıştır. Genel inanca göre Cuma Suresi'nin inmesi ile hicret sırasında Müslümanlara farz kılınmış olan bir ibadettir. Muhammed, Medine'ye yakın bir yer olan Salim bin Avf yurdundaki Ranuna denilen vadi içerisinde Beni Salim Mescidi'nde ilk cuma hutbesini okumuş ve ilk cuma namazını kıldırmıştır.
ÖNEMİ
Cuma, Müslümanlarca önemli bir toplanma günüdür. Bu günde Müslümanlar camilerde toplanırlar, okunan hutbeleri dinlerler ve birlikte cuma namazını kılarlar. Sonra da birbirlerini görürler veya günlük işlerine yönelirler.
Bir hadiste: "Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün, cuma günüdür. Âdem o gün Cennet'e konulmuş, o gün Cennetten çıkarılmıştır. Kıyamet de o gün kopacaktır." denmiştir.
Cuma şartlarını kendilerinde toplayan toplumlar için namaz mükellefiyeti olan erkeklere iki rekat cuma namazı "Farz-ı ayn"dır.
VAKTİ VE KILINIŞI
Cuma namazının vakti öğle namazının vaktidir. Geleneksel uygulamada cuma için ezan okunduğunda camilere gidilerek öğle namazında olduğu gibi, dört rekat namaz kılınır. Daha sonra cami içinde bir ezan daha okunur. Minberde cemaata karşı bir hutbe okunur. Bu hutbeden sonra kamet alınarak cumanın iki rekat farzı cemaatle aşikare okuyuşla kılınır. Sonra yine başlangıçta olduğu gibi dört rekat namaz kılınır. Bu da cuma namazının son sünnetidir.
Bazı düşüncelere göre "Zuhrü ahir" denilen dört rekat namaz kılınır. Bunun sebebi bazı kesimlerce cuma namazının farklı camilerde kılınamamasıdır. Bu son öğle namazıdır, öğlenin dört rek'at farzı gibi kılınmakla beraber öğlenin sünnetinde olduğu gibi de kılınabilir. Böyle kılınması daha uygun görülmüştür. Arkasından da "Vaktin sünneti" niyeti ile aynen sabah namazının sünneti gibi iki rekat namaz daha kılınır.
Cuma ibadetinin başlangıçta 2 rek'at olarak kılındığı, geleneksel uygulamadaki toplam olarak 16 rek'ata ulaşan ibadetin, Cuma suresinde konu edilen ana ibadete sonradan yapılan eklemelerle ulaşıldığı düşünülebilir.