Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Olaf Scholz'un İstanbul'daki görüşmesinden terörle mücadele kararı çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u İstanbul'da ağırladı. Alman Şansölyesi'ne "değerli dostum" diye hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ortak bir mücadeleyi sürdürelim kararını birlikte verdik. Terörle mücadeleyi Almanya'da değerli dostum Şansölye'yle birlikte sürdüreceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u İstanbul'da ağırladı. İki lider son 2 ayda 3. kez görüştükten sonra Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK'ya destek verdiği için yıllardır eleştirilen Almanya devletinin terörle mücadele konusunda ortak mücadele sürdürmeye karar verdiğini açıkladı. Erdoğan, "Ortak bir mücadeleyi sürdürelim kararını birlikte verdik. Terörle mücadeleyi Almanya'da değerli dostum Şansölye'yle birlikte sürdüreceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Sayın şansölye ve ekibine bir kere daha hoş geldiniz diyorum. İki ülke arasındaki dostluk anlaşmasının 100. yıldönümü. NATO müttefikimiz Almanya ile her alanda yoğun ilişkilere sahibiz.

Bu ilişkilerin lokomotifi beşeri bağlarımız ve ortak menfaatlerimizdir. Almanya'da nüfusu 3,5 milyonu geçen Türk toplumu yaşıyor. Her yıl ülkemizi 6 milyonun aşkın Alman turist ziyaret ediyor. Tabii biz bu sayının daha da artmasını temenni ediyoruz.

İkili ticaretimiz 50 milyar dolara ulaştı, hedefimiz 60 milyar dolar. Şansölye Scholz'la üzerinde durduğumuz önemli konu başlıklarından biri de savunma sanayii alanındaki iş birliğimizdi. Savunma sanayii ürünlerinin tedariki bağlamında geçmişte yaşanan bazı sıkıntıları artık geride bırakarak işbirliğimizi geliştirmeyi arzu ediyoruz. Bu konuda değerli dostum Scholz'un gayretlerini takdirle karşıladığımızı bugün bir kez daha ifade etmek istiyorum."

TERÖR ÖRGÜTLERİYLE ORTAK MÜCADELE

"Görüşmelerimizin gündeminde Almanya'daki Türk toplumu da tabiatıyla yer aldı. İslam düşmanı ve yabancı karşıtı aşırı sağcı akımlar Avrupa'da yükseliyor. Birçok ülkede iktidar ortağı olacak güce ulaşan akımlar bilhassa yurt dışında yaşayan kardeşlerimizi de tedirgin ediyor. Alman hükümetinin izlediği birleştirici tutum üzerinde özellikle durduk.

Almanya'nın kamu güvenliği bakımından da ciddi tehdit teşkil eden PKK ve FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle ortak mücadelenin önemini ve birlikte terörle mücadele kararlılığına ulaştık. Somut adımlar atılmasına yönelik beklentileri Sayın Şansölye ile paylaştık.

Terör örgütlerine karşı ortak mücadeleyi sürdürelim kararını birlikte verdik. Terörle mücadeleyi Almanya'yla birlikte sürdüreceğiz."

GAZZE'DE KALICI ATEŞKES SAĞLANMALI

"İsrail'in Gazze ve Filistin topraklarında uyguladığı soykırım ve Lübnan'daki saldırıları ele aldığımız bir diğer önemli bir başlıktı. Bölgede yaşanan insanlık dramı devam ediyor. Daha önce de defalarca ifade ettiğim üzere acilen kalıcı ateşkesin sağlanması insani yardımların ulaştırılması ve İsrail üzerindeki gerekli baskının oluşturulması için uluslararası toplum olarak elimizde elinden geleni yapmamız şart.

Filistin ve Lübnan'daki katliamlar devam ettikçe bölgemizin ve ötesinin huzur bulması mümkün değildir. 50 bini aşkın şu anda insan bölgede öldürülmüş vaziyette. Vicdan ve basiret sahibi tüm siyasi aktörlerin artık inisiyatif almasını İsrail'in saldırgan politikalarına dur demesini bekliyoruz. Türkiye olarak ilk günden beri ortaya koyduğumuz vicdanlı duruşu bundan sonra da devam ettireceğiz."

GÖÇMENLERE KAPIMIZ AÇIK

"Suriye'den bize ilk etapta 4 milyon civarında mülteci geldi. 3.5 milyon mülteci şu an ülkemizde. Sayın Merkel döneminde beraber görüşerek bu süreci çalıştırdık.

Kapımız onlara hep açık olmuştur ve şu anda da açıktır. Orta Doğu'dan, Lübnan'dan ülkemize gelen olursa biz kapımızı onlara açık tuttuk. Lübnan'da Türkmenler de var. Kapımız açık."

SCHOLZ: İSRAİL KONUSUNDA FARKLI FİKİRLERE SAHİBİZ

Şansölye Scholz ise şunları söyledi:

"Burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Yakın bilgi alışverişlerinde bulunmamız çok önemli. Hem ikili konularda hem de dünyadaki konularda.

Ukrayna'ya Rusya'nın saldırısını hepimiz uluslararası hukukun bir ihlali olarak gördük. Ancak bu savaşın sonsuza kadar sürmemesi için ne yapabiliriz? Rusya, tüm Avrupa'nın güvenliğini tehlikeye atıyor.

Biz İsrail konusunda farklı fikirlere sahibiz.7 Ekim'deki Hamas'ın saldırısı korkunç bir suçtu. Gazze'nin insanlarını felakete sürükledi. Ateşkes bu çatışmanın yayılmasını engellemek için şarttır. İkili bir devlet çözümü olmalı. Hem Filistin hem de İsrail için.

Göç ve mülteciler konusunda Türkiye önemli çabalar harcıyor. Suriye'deki savaşın sonuçları konusunda Türkiye'ye desteğimiz sürecek. Türkiye ve AB arasında ilişkilerin gelişmesini arzu ediyoruz."

Lucas Torreira'dan Devrim Özkan'a evlilik teklifi mi geldi? Gözyaşı içinde uğurlandı! Ünlü oyuncu Vural Çelik'e acı veda... Erdoğan'dan Yahya Sinvar mesajı: Tüm kahramanları selamlıyorum!
Sonraki Haber