Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Bahçeli'yi ağırladı...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşüyor. Bu görüşmede seçim ittifakı çalışmasına son şekli verilecek.
AK Parti-MHP ittifakı için bugün kritik gün. AK Parti-MHP seçim ittifakı çalışmalarında sona gelindi. İki parti temsilcilerinden oluşan komisyon çalışmasını tamamladı. AK Parti ve MHP'nin seçim ittifakının yasal altyapısını hazırlamak üzere kurduğu Milli Mutabakat komisyonu modellere ilişkin çerçeveyi hazırladı. Komisyon üyeleri liderlere sunum yaptı. Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Beştepe'de görüşüyor.
Yüzde 10 seçim barajının korunması, en az yüzde 3 oy alan olan siyasi partilere hazine yardımının sürmesi konularında mutabakat sağlandı.İttifakla seçime girecek partilerin kurumsal kimliklerinin korunması, oy pusulasında ittifak çatısı altında katılan partilerin amblemlerinin bulunması konusunda da görüş birliği var.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise sadece ittifakın adayının isminin olması, partilerin yer almaması üzerinde duruluyor.İttifakın iki partiyle mi sınırlı olacağı, başka partilerin katılımının mümkün olup olmayacağı konusuna ise liderler karar verecek.
MHP, ittifakın sadece AK Parti ile yapılmasından yana. Yasalar düzenlemelerin nasıl yapılacağı konusunda tam karar verildikten sonra paket Meclise gönderilecek.
45 DAKİKA SÜRDÜ
İki liderin kritik görüşmesi yaklaşım 45 dakika sürdü.
İki lider, Komisyonun belli noktaya getirdiği ve önümüzdeki haftalarda yerel seçim paketinin içinde TBMM’ye sevkedilmesi beklenen metin ile ilgili son pürüzleri görüştü.
İTTİFAKIN ADI
Buluşmada, ittifakın adının da masaya yatırıldığı öğrenildi. Erdoğan daha önce ittifaktan “Milli Mutabakat” olarak bahsederken, Bahçeli ise “Ay Yıldız” önerisinde bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmede “Ay Yıldız” adı ile ilgili Bahçeli’den detaylı bilgi aldığı da öğrenildi. Meclis’i ay, cumhurbaşkanını ise yıldız olarak niteleyen Bahçeli’nin, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi; güçlü yönetim, güçlü Meclis’le birlikte iki sütun üzerindedir. Güçlü Meclis; yasama, denetim, denge, güçlü yürütme ise Cumhurbaşkanı ve hükümetten ibarettir. Etkin yasama ve denetim Türkiye’de tüm siyasi partilerin katılımıyla oluşacak olan 600 milletvekilini temsil ediyor. Diğeri ise halk tarafından seçilmiş cumhurbaşkanı ve onun kuracağı hükümeti temsil ediyor. O zaman etkin yasama, etkin denetim ve denge ise 600 milletvekilinden oluşuyorsa o şöyle bir ‘ay’dır. Cumhurbaşkanı'nın ise hükümet olarak ‘yıldız’dır” değerlendirmesini aktardığı kaydedildi.
PARTİ AMBLEMLERİ
Görüşmede, Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki ittifaka ilişkin parti amblemleri olup olmaması, partilerin tek mi yoksa ayrı listelerle mi seçime girecekleri tartışmalarına da değinildi. Ayrı listeler formülünün daha öne çıktığı belirtildi. İki partinin, yan yana iki sütunda blok olarak ittifak oluşturup, üzerine ana logo ile ittifakın isminin verilmesi üzerine yoğunlaşıldı. İttifakta hazine yardımının paylaşılma şekli, bir ön mutabakat metninin hazırlanıp partilerin imzalaması, yüzde 10 seçim barajının korunması konularına da değinildiği öğrenildi. Liderlerin görüşmesinin ardından mutabakat çerçevesi ile ilgili kamuoyuna bilgi verilmesi planlanıyor. Yerel seçime dönük düzenlemelerin de hazır durumda haftaya TBMM’ye sunulabilmesi amaçlanıyor.
AFRİN BİLGİLENDİRMESİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ittifak görüşmelerinin yanı sıra Afrin’e yönelik yapılan Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili olarak da Bahçeli’yi bilgilendirdiği öğrenildi. MHP Liderinin harekatın sonuna kadar devam etmesi gerektiğinin altını çizerek, parti olarak yanlarında olduklarını vurguladığı belirtildi.