Cumhurbaşkanı Erdoğan Sırbistan'da! 11 anlaşma imzalandı! "Altın çağı yaşıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2 senenin ardından Sırbistan'a yaptığı resmi ziyaret kapsamında Sırp mevkidaşı ile ortak basın toplantısı düzenledi. İki ülke arasında 11 anlaşmanın imzalandığını duyuran Erdoğan, "Sırbistan ile ilişkilerimizde altın çağı yaşıyoruz." dedi.

Yoğun diplomasi trafiğine kaldığı yerden devam eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, balkan turuna çıktı.

Resmi temaslarda bulunmak üzere dün Arnavutluk'a giden ve Tiran'da cami açılışına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugünkü adresi Sırbistan oldu.

RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI

Sırbistan Sarayı'nda resmi karşılama töreni düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Sarayı'nda Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic tarafından resmi törenle karşılandı.

7 PARE TOP ATIŞI YAPILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Sırbistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic karşıladı. İki ülke milli marşları okunurken 7 pare top atışı yapıldı.

Tören kıtasını selamlayan Erdoğan ve Vucic, tokalaşarak basın mensuplarına poz verdi. İki lider daha sonra heyetlerini takdim etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki resmi karşılama ve heyet takdiminin ardından Sırp mevkidaşı Aleksandar Vucic ile bir araya geldi.

11 ANLAŞMA İMZALANDI

İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için toplamda 11 alanda pek çok anlaşmalar imzalandı. Görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. 

Vucic'in konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde;

"Ziyaret, ilişkilerimizin gelişmesine katkıda bulunacaktır. İki ülke arasında çok iyi ilişkiler var. Dış ticaet hacmini 5 milyar dolar olarak belirledik. Hem Türkiye'yi hem Sırbistan'ı ilgilendiren birçok konuyu geliştirdik. İki ülke arasındaki ticareti 7 kat artırdık. Dış ticaret hacmimizi 2,6 milyar dolara ulaştıracağız. Birçok anlaşma imzaladık. Özellikle savunma alanında da işbirliğimiz artmalı. Savunma sanayii bizim için çok önemli."

"SIRBİSTAN İLE İLİŞKİLERİMİZDE ALTIN ÇAĞI YAŞIYORUZ"

Vucic'in ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Görüşmede ikili ilişkilerimizi kapsamlı şekilde ele aldık. Gerek birlikte gerek heyetlerarası bu istişarelerimiz geleceğe yönelik önemli gelişmelerin olabileceğinin bize sinyallerini verdi. Münasebetlerinin ahdi zeminini güçlendirecek metinlere sizlerin huzurunda 11 anlaşmaya imzalı attık. Ayrıca Balkanlar, Orta Doğu ve Ukrayna özelinde küresel ve bölgesel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunduk.

Sayın Vucic'in belirttiği gibi Sırbistan ile ilişkilerimizde adeta altın çağı yaşıyoruz. Her geçen gün gelişen ilişkilerimiz sayesinde Belgrad Büyükelçiliğimize ilave olarak 2021'de Yenipazar'da Başkonsolosluk, 2022'de Niş'te konsolosluk bürolarını açtık.

İkili iş birliğimizin lokomotifini ekonomi ve ticari ilişkilerimiz oluşturuyor. Ticaret hacmimiz iki yıl üst üste 2 milyar doları aştı. 5 milyar dolarlık ortak hedefimize ulaşmak maksadıyla müşterek adımlar atmaya kararlılıkla devam ediyoruz. Bu sene sonunda Sırbistan'dan ülkemize gelen turist sayısının 2022 yılındaki rekoru aşacağını tahmin ediyoruz. Üzerinde çalıştığımız kimlikle seyahat imkanı ile birlikte karşılıklı turist sayıları önemli oranda artacaktır.

Sırbistan'daki yatırımlarımız son 12 yılda 1 milyon dolardan 405 milyon dolara çıktı. Şirketlerimiz bu kapsamda Sırbistan'da yaklaşık 9 bin 600 kişiye istihdam sağlıyor. Müteahhitlerimiz üstlendikleri 95 proje ile 1 milyar dolarlık iş hacmine ulaştı. İnşaat sektöründe 10 bini aşkın işçimiz çalışarak Sırbistan'a katkı sunmaya devam ediyor. Yatırımcılarımıza hiçbir zaman desteğini esirgemeyen değerli dostum Vucic bu tablonun ortaya çıkmasında büyük bir paya sahiptir. Kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum.

Montella, millilere övgüler yağdırdı: Bu bir rekor! 12 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı! Macron'dan tüm dünyaya ambargo çağrısı: İsrail'i durdurmanın tek yolu!
Sonraki Haber