Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sur canisi Semih Çelik açıklaması: Bu hadiselerin önüne geçecek adımlar atacağız!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde sur canisi Semih Çelik ile ilgili ilk kez konuştu. "Ailelerine baş sağlığı diliyorum. Bu vakalarda fail de mağdur da gençlerimizden oluşuyor. " diyen Erdoğan "Devlet ve millet olarak gerekli adımları atmazsak batılı ülkelerin yaşadığı sıkıntıları yaşamak durumunda kalacağız. " ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde “2024-2025 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni”nde konuşutu. 

"KAYBETTİĞİMİZ HER GENCİN VEBALİ HEPİMİZİN ÜZERİNDEDİR"

İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil'i canice katleden Semih Çelik hakkında ilk kez konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cuma günü hayatlarının baharındaki iki genç kızımız katledildi. Ailelerine baş sağlığı diliyorum. Teröre, uyuşturucuya, alkol bağımlığına, sapkın akımlara kaybettiğimiz her gencin vebali hepimizin üzerindedir. Bu hadiselerin önüne geçecek adımlar atacağız." dedi. 

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Yüksek Öğretim Kurumu'muzun ve üniversitelerimizin kıymetli yöneticileri sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Milletin evine, bu gazi mekana hepiniz hoş geldiniz. Yeni akademik yılın üniversite camiamız için, hocalarımız ve öğrencilerimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. YÖK'ün ödüllerini tevdi edeceğimiz bilim insanlarımızı ve üniversitelerimizi tebrik ediyorum.

Öncelikle bir hususa dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Bizler dünyanın ilk eğitim öğretim merkezlerinin neşet ettiği Anadolu coğrafyasının bin yıllık sakinleriyiz. Avrupa'yı karanlıktan çıkaran Endülüs'tür.

Eğer Endülüs ışık saçmasaydı, Avrupa'yı bilgisizlik duygusundan kim uyandırırdı. Osmanlı'da Fatih Medreseleriyle hem dini hem pozitif ilim öğretilmiştir.

Akademi sadece bilgi aktarım yer değildir. Tüm fikri değerlendirmelerin yeridir. Sosyal bilimlerin can damarıdır. Kıymetli hocalar bu anlayışla milletin teveccühüyle ülkeyi yönetme görevini aldığımızda önce eğitime önem verdik. Türk eğitim sisteminin iyileştirilmesini temel önceliğimiz olarak belirledik. 

2002 yılında 76 olan yüksek öğretim kurum sayısı bugün itibariyle 208'e ulaştı. Yine bu dönemde öğrenci sayısı 2 milyondan 7 milyonun üzerine çıktı. 

Sayısal artış bilimsel araştırmalara da olumlu yansımıştır. Türkiye bilimsel yayın bakımında 29. sıradayken bugün 17. sıraya yükselmiştir. Bu artış oranı elbette önemlidir ama her zaman söylediğimiz gibi yeterli değildir.

Cuma günü TEKNOFEST Adana'da gördüğümüz manzara umutlarımızı da artırdı.

"15 KAT GELİR ARTIŞI OLDU"

Hükümet olarak her daim sizlerin yanında olacağız. 2002'de 16 bin olan yabancı öğrenci sayısı 340 bini geçti. Faşist çevrelerin propagandasının aksine bu öğrenciler ücretlerini kendileri ödemektedir. Ekonomiye katkısı 3 milyar doları buldu. 15 kat gelir artışı oldu. Buna rağmen ABD, Avrupa ülkelerine göre kat etmemiz gereken ciddi mesafe var. Bu payı daha da artırmalıyız.

Öğrencilerimize desteği de göz ardı etmedik. Üniversite içi ya da dışında gösterilerle, kimi zaman şiddet içeren eylemlerle üniversite harçları protesto edilir, marjinal grplar meseleyi istismar edilirdi. 20122de harçları kaldırarak çözüm üreten biz olduk. Katsayı adaletsizliğini ve kılık kıyafet yasaklarını ortadan biz kaldırdık. İkna odalarından geçilerek girilen üniversite utancına biz son verdik.

Yurtlar konusunda dünyada eşi benzeri olmayan sistemi ülkemize kazandırdık. Yatak kapasitesi 993'e ulaştı. Yurtları otel konforundaki odalara dönüştürdük.  Öğrencilerimize burs ya da kredi sağlayarak ekonomik açıdan destekliyoruz.

SUR CANİSİ VE ŞİDDET OLAYLARI

Geçtiğimiz cuma günü hayatlarının baharındaki iki genç kızımız katledildi. Ailelerine baş sağlığı diliyorum. Bu vakalarda mağdur da fail de gençlerimizden oluşuyor.

Gençlerimizin sosyal medyanın ve dijital mecraların, her türlü melanetin bulunduğu karanlık dehlizlerinde yitip gitmelerine seyirci kalamayız. Teröre, uyuşturucuya, alkol bağımlığına, sapkın akımlara, suç çetelerine kaybettiğimiz her gencin vebali hepimizin üzerindedir.

Bu hadiselerin önüne geçecek adımları atmazsak batılı ülkelerin sorunları ile bizim de yüzleşmemiz kaçınılmazdır. Milli ve manevi değerlerimiz bu mücadelede en büyük destekçimiz olacak. Üniversitelerin daha fazla sorumluluk alması gerektiğine inanıyorum. Sizlerden ciddi manada destek bekliyoruz.

Borsa günü yükselişle tamamladı! İşte en çok kazandıran hisseler... Meteoroloji o il ve bölgeler için uyardı! Sürücüler tedbirinizi alın En değerli Türk futbolcu belli oldu: Listede beklemeyen sürpriz!
Sonraki Haber